Päivän sana: Rentous

Tänään blogissamme on vieraileva tähti. Minulle yksi parhaista jutuista elämässä on ihmiset. Viime vuosina varsinkin olen saanut tutustua todella innostaviin ihmisiin. Valmennuksissa ja jutuissa tuon yleensä esiin hyviä tyyppejä. Nyt ollaan Syvärisen Katrin kanssa samalla kurssilla valmentajina. Katri on aito ja aivan huippu varsinkin hevosten ja urheilijoiden valmentamisen parissa. Mitä sitten teetkin elämässä, niin rentoutuminen kannattaa. Tätä tekstiä lukiessa kannattaa ottaa hyvä asento ja kokeilla miltä tuntuu lukea, kun rentoutat silmiäsi ja näet tekstin kirkkaasti. Nautihan Katrin jutuista ja mä palaan astialle tulevina päivinä...  

Otetaan välillä ihan rennosti!

Jatkuvaan kehittymiseen vaaditaan päättäväisyyttä, kunnianhimoa ja pitkäjännitteisyyttä.Mutta älä silti koko ajan yritä, ainakaan liikaa!

Tärkeä tasapainottava tekijä sinnikkyydelle on mielen ja kehon rentous. Pienikin jännitysmielessä heijastuu kehoon – ja päinvastoin. Sen sijaan rauhallinen mieli ja levollinen kehoantavat mahdollisuuden ehjään, keskittyneeseen, kokonaiseen suoritukseen. Rentous on yksi niistä asioista, jota luokseni tulevat urheilijat usein kaipaavat suorituksiinsa.Ikävä kyllä monista ihmisistä heijastuu se, että rentoutuminen ei ole yhteiskunnassammekovin arvostettua (slow-liikkeen vähittäisestä heräämisestä huolimatta). Rentoutumiseenei ole aikaa, tai siltä ihmisistä ainakin tuntuu. Jos elämä on minuutilleen aikataulutettuakiiruhtamista paikasta toiseen, miten urheilija voisi yhtäkkiä löytää sopivan rentoudensuorituksen aikana? Kun ottaa edes lyhyen rentoutumisen osaksi jokaista päivää, keho ja mieli oppivatrentoutumaan yhä nopeammin. Sitä kautta rentous on helpompi rakentaa myösurheilusuorituksen osaksi. Entä sitten, kun valmentaja katsoo, neuvoo ja vaatii minun onnistuvan – paniikki? Relax.Rentous kuuluu myös tulokselliseen valmennustilanteeseen. Vähemmän täydellisetsuoritukset ovat välttämätön osa oppimista. Kehittymistä ei synny ilman, että muuttaatoimintaansa jollakin tavoin, ja muutoksia tehdessä ei millään voi aina osua kerralla oikeaan.Jos valmentaja vaatii jatkuvasti virheettömyyttä, kannattaa pohtia, onko oppimisen ilmapiiriparas mahdollinen. Videolla nähdään esimerkki siitä, kuinka valmentajan ohjeet saavat ratsastajan jännittymään,ja jännitys siirtyy hevoseen. Kun valmentaja muistuttaa ratsastajaa kehon rentouttamisestaja helpottaa tehtävää, myös hevosen liikkuminen muuttuu välittömästi. Valmentajana HannaHeiskanen (www.hhtraining.fi).

httpv://www.youtube.com/watch?v=Mk-v3SFScds

httpv://www.youtube.com/watch?v=Qu1UCYuyMgQ Toimivia fyysisen ja henkisen rentoutumisen välineitä voi hakea eri suunnilta. Itse rentoutankehoni mieluusti Method Putkiston syvävenytysten parissa. Myös Alexander-tekniikantunnilla opittu aktiivinen lepoasento tarjoaa vapauttavan pysähtymisen hetken. Mielen voi halutessaan oppia pysäyttämään missä tahansa. Kokeile tietoista läsnäoloa vaikkakesken treenin. Pysähdy aistimaan tarkasti, miltä ympäristö näyttää, kuulostaa, tuntuu taituoksuu. Omat lajini, ratsastus ja golf, tarjoavat ihania aistielämyksiä: golfkentän hiljaisuus,maisemat ja lukemattomat vihreän sävyt, hevosen kauneus, liike ja tuoksu. Kun niihinkeskittyy, mieli on hetkessä levollisempi.

Katri Syvärinen

Katri Syvärinen (Tenho Valmennus) on tamperelainen viestintäalan yrittäjä sekä urheilijoidenhenkiseen valmennukseen erikoistunut NLP-valmentaja (Licensed NLP Coach, Licensed Trainer of NLP ja Licensed SportsPerformance Coach). Katri kilpailee kouluratsastuksessa ja silloin, kun hän ei ole tallilla, hänetsaattaa löytää golfkentältä, joogamatolta, lenkkipolulta... Tutustu Tenho Valmennukseen Facebookissa.