Kaksi asiaa, joita vuoret opettivat tavoitteista

Vuoret ovat inspiroineet minua jo lapsena, mutta todellisille vuorille pääsin vasta aikuisena. Käytyäni vuonna 2017 Kilimanjaron huipulla, Afrikan korkeimmalla vuorella, vuorista tuli minulle tärkeä metafora tavoitteiden asettamiselle ja toteuttamiselle. Tässä kaksi tärkeää opetusta vuorilta sinulle.

1. Valitse oikea tavoitetila

”Tavoite ei ole koskaan päästä vuoren päälle, vaan hengissä alas”, sanoi tutkimusmatkailija Johan Ernst Nilson, jonka kanssa kävin Kilimanjaron huipulla. Myös kilpaillessani triathlonissa tajusin, että maaliin pääsyä motivoivampi tavoite oli se, että pääsen makaamaan hierontapöydälle tai porealtaaseen nauttimaan onnistuneesta kilpailusta.

Haluttu tavoitetila on aina tulevaisuudessa. Kun kuvittelet sen, se aiheuttaa sinussa tunteita. Jos tavoitetilasi ei innosta tai motivoi sinua, suosittelen valitsemaan toisen hetken tavoitetilallesi, yleensä jostain vielä hieman kauempaa tulevaisuudesta.

Tällä on iso merkitys esimerkiksi silloin, kun sinun tulee ratkaista jokin ikävä tilanne elämässäsi. Kun edellinen parisuhteeni ei tuntunut toimivalta, asetin itselleni tavoitteen: Olla tilanteessa, jossa nautin yksin asumisesta ja vapaudestani. Jos olet päättänyt erota, ei ole välttämättä kiva ajatus asettaa tavoitteeksi eroamisen hetkeä, kuten ”eropaperit allekirjoitettu”, vaan ennemmin se hetki, kun kaikki on jo hieman rauhoittunut. Monikaan ei halua asettaa tavoitteeksi eron hetkellä uudessa parisuhteessa olemista. Missään ei kuitenkaan lue, että niin ei saisi tehdä.

Kun mietit haluamaasi tavoitetilaa, tarkasta onko se haluamasi tavoitetila vai jokin, mitä tulee seuraavaksi? Kumpi innostaa tai motivoi sinua enemmän tai tuntuu paremmalta? Valitse tavoitetilaksesi se, jota haluat enemmän.

2. Jokaiseen tavoitteeseen on monta tietä

Vuorelle on monta tietä. Huomasin tämän konkreettisesti, kun katsoin edessäni kohoavaa Kilimanjaroa ja näin kuinka monta polkua nousi ylös. Yksi yleisimmistä virheistä tavoitteiden asettamisessa on se, että tehdään yhdestä vuorelle vievästä tiestä tavoite. Huono puoli tässä on se, että silloin ei nähdä kaikkia muita teitä ja ollaan myös jumissa, jos valitulla tiellä on esteitä.

Esimerkiksi yksi asiakkaani kertoi asettaneensa tavoitetilakseen joogata joka päivä. Hän oli asettanut tämän tavoitteen, koska halusi selkänsä olevan terve. Kysyin silloin häneltä: ”Jos tavoitetilasi olisi terve selkä, kuinka monta vaihtoehtoa sinulla olisi sen toteuttamiseen?” Haastoin hänen tavoitetilansa, koska jos hän ei jostain syystä voisi joogata, se ei tarkoittaisi sitä, etteikö hän voisi pitää huolta selästään jollakin toisella tavalla.

Mieti onko miettimäsi tavoitetila siis ennemmin tie johonkin vai itse tavoitetila. Se voi olla kumpi vain, mutta valitse se, joka vie sinua parhaiten eteenpäin ja antaa sinulle enemmän mahdollisuuksia.

Kaikkea parasta elämääsi!

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

P.S. Tämä teksti on ote kirjoittamastani Saa mitä haluat -kirjasta.