Vastauksia haastaviin tilanteisiin

Hyvää yötä ja huomenta :) Ajatus käy tähän aikaan niin hyvin, että päätin kirjoittaa Saa mitä haluat -valmennuksen osallistujille. Tuli ennätysmäärä ennätyspitkiä posteja kuulumisista ja yleensä vastaan niihin kaikkiin yhteisesti, jotta kaikki hyötyvät vastauksista. Ajattelin, että vastauksista voisi olla sinullekin apua. Tässä siis kirjeestäni se osa missä vastasin osallistujien kysymyksiin, haasteisiin tai yleiseen ajatuksen virtaan. "Jos elämä tuntuu vain työltä tai siihen kuuluu vain työ ja jokin yksi harrastus tai perhe, niin miten saisi elämään muutakin sisältöä. Tilanne, joka on varmasti lähes jokaiselle tuttu. Ainakin itselleni on. Tässäkin asiassa on hyvä palata istumaan hyvään mukavaan tuoliin ja kysyä "mitä sinä haluat?". Valmennuksessa sanoin, että jos on tylsä päivä niin ota esiin lista, jossa on niitä asioita joita haluat vielä elämäsi aikana toteuttaa. Jos et löydä siitä vaihtoehtoja, niin olen itse esimerkiksi seurannut City Deal nimistä uutiskirjettä jo jonkin aikaa. Heiltä tulee joka päivä uutiskirje, jossa on tarjouksia eri palveluihin. Yleensä alle puoleen hintaan. Sinne siis joku kerää sinulle valmiiksi hyviä palveluita ja neuvottelee vielä samalla edulliset hinnat käyttöösi. Itse nappasin sieltä nyt kolmen kerran kortin hot joogaan. En ollut ikinä kokeillut. mutta  vaikutti niin mielenkiintoiselta, että päätin mennä katsomaan ja kokeilemaan. Loistava kokemus ja aion jatkaa tätä. Jos et tiedä mitä teet, niin joko istu hyvässä tuolissa ja mieti mitä todella haluat tehdä, mene, kokeile ja tee TAI mene suoraan kokeilemaan erilaisia asioita. Tekemistä ja menoa löytyy aina eri lehtien ja netin meno palstoilta, uutiskirjeistä ja blogeista.

Miten pystyy jättämään työt töihin eikä kanna niitä mukanaan kotiin ja sänkyyn? Tämäkin on kovin yleistä, tosin joka työpaikalla on varmasti joku joka ei tee tätä. Hänellä on siis malli siitä miten pitää erillään työn ja vapaa-ajan. Aina hyvä juttu on mennä sellaisen ihmisen luokse ja kysyä, että miten ihmeessä sä pystyt jättää työt töihin? Jos et tiedä kuka tämä henkilö on, niin kysy ihmisiltä, että ottaako he töitä mukaansa kotiin. Tässä pari juttua mitä itse suosittelen ja olen käyttänyt: Käytä työmatkasi (joko osa tai kokonaan) siihen, että siirrät mielesi jo seuraavaan paikkaan. Töihin mennessä ala keskittymään siihen miten teet työsi ja näe itsesi suorittamassa päivän töitä. Kotiin päin mennessä näe kuinka vietät vapaa-aikaasi haluamallasi tavalla. Sinulla voi olla myös jokin ns. Rituaali jolla aloitat ja lopetat työt. Itselläni on esimerkiksi työmeditaatio eli hetken hiljentyminen, jonka jälkeen aloitan. Nykyään toimii paremmin 100 pomppua lattialla tai viisi minuuttia trampoliinilla. Päivän jälkeen soitan joka päivä saman kappaleen (joka tosin vaihtelee aina tasaisin väliajoin) ja biletän ympäri toimistoa. Se on sekä mielelle että keholle merkki, että nyt päivä jatkuu jollakin ihan muulla ja juhlin samalla päivän tuloksia ja aikaansaannoksia. Jos jokin työasia tulee mieleen vapaa-ajalla ja todella haluat sen pois mielestäsi, niin suosittelen näitä kahta tapaa: Kirjoita asia paperille tai puhelimeen työpäivälle muistutukseksi ja unohda asia sitten. Jos se on edelleen mielessäsi, niin työnnä ajatus mielessäsi niin kauaksi kun pystyt pieneksi pisteeksi. Jos mielikuva tulee edelleen takaisin niin työnnä vielä pienemmäksi pisteeksi ja vielä kauemmaksi ja tuo takaisin eteesi haluamasi mielikuva, esimerkiksi sellainen, jossa näet itsesi rentoutuvan haluamallasi tavalla.

Mitä jos olen niin tunteellinen, että se estää minua toimimasta? Uskon, että jokainen on täynnä rikkauksia. Yleensä kyse ei ole siitä, että itsessä olisi jokin vialla vaan siitä, miten itse kokee asian olevan. No oman kokemuksen itsestäsi voit muuttaa ihan itse juuri sellaiseksi kun haluat. Jos sinulla on jokin asia mikä häiritsee sinua itsessäsi tai toiminnassasi, niin ota hetki aikaa itsellesi ja pohdi mitä hyvää tuossa asiassa tai käyttäytymisessä on sinulle? Entä muille ihmisille? Kysymys nimenomaan siitä mitä hyvää! Näin ohjaat mielesi siihen, että näet itsessäsi enemmän hyvää. Joskus oman käyttäytymisemme tarvitsee oikeasti muuttua, mutta useassa tilanteessa sinä toimit aivan oikealla tavalla, ainoastaan itse koet siitä vääryyttä. Siksi löydä se hyvä käyttäytymisestäsi ja jatka eteenpäin.

Osa sanoi, että on vaan ollu pieniä onnistumisia eikä mitään suurta. No mikä on pientä ja mikä suurta? Kuka sanoo, että minkä kokoisia onnistumisia pitäisi olla? Minusta on tärkeää, että koet itse onnistumisia ja olet niistä iloinen. Tiedän, että tänään, niin kuin joka päivä, onnistut useissa asioissa. Iloitse niistä, älä vähettele itseäsi vaan anna itsellesi oikeaa palautetta ja kannustusta sen verran kuin sinä sitä tarvitset ja haluat.

Moni kokee olevansa elämänsä kanssa yksin tai tarvitsee sparraajaa. Päivän aikana sait mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja sparrasitte toisianne. Jos sinulla on jonkun valmennuksessa olleen yhteystiedot ja tarvitset sparraajaa, niin ota heihin yhteyttä. Olit samassa valmennuksessa yhden päivän ja se on niin voimakas yhdistävä tekijä, että varmasti tulette hyvin juttuun toistenne kanssa!

Tässä lääkettä kaikille, jotka kaipaavat parempaa itseluottamusta. Ihmiset, jotka luottavat itseensä puhuvat itselleen hyviä asioita. Kysymys siis sinulle: mitä sinä puhut itsestäsi itsellesi? Jos on ihan mahdottomia juttuja, niin nyt voit niille vähän naureskella. On hyvä osata nauraa omille jutuille. Nyt ala puhumaan itsellesi ja itsestäsi hyviä asioita. Mitä enemmän niin sen parempi. Itsevarmat ihmiset tuntevat itsessään varmuutta. No mitä varmuus on? Se on tunne. Uskon, että ihan jokaisella ihmisellä on varmuuden tunne jollei joka päivä, niin joka viikko jossakin asiassa. Mitä sinä siis teet silloin kun olet varma itsestäsi? On ihmisiä, jotka kokevat itsensä varmaksi syödessään, toiset ruokaa laittaessaan. Joillekin se liittyy siihen, että tekee mitä osaa. Jokainen aikuinen osaa lähes 100% varmuudella käydä vessassa. Sinussa siis on olemassa varmuus. Tunnista tilanteet milloin tunnet sen, fiilistele miltä varmuus tuntuu. Kuvittele itsellesi tuo sama tunne etukäteen tilanteisiin missä tarvitset varmuutta ja luottamusta itseesi. Käytännössä siis näet itsesi tekemässä haluamaasi asiaa ja näet itsesi varmana ja tunnet samaan aikaan tuon saman tunteen. Jos tunnetta ei näy eikä kuulu, niin aloita kuvittelemalla itsellesi samanlainen tunne. Jokainen osaa sen, vähintään kun harjoittelee. Ja kun tulee tilanteita missä tarvitset varmuutta, niin luo sama varma tunne tai kuvittele se itsellesi parhaalla mahdollisella tavalla. Varmuushan ei toki tarvitse erityistä tilannetta, vaan voit pitkin päivää luoda itsellesi varmuuden tunnetta ja tuntea itsesi varmemmaksi itsestäsi joka päivä. Tästä aiheesta voisin jatkaa monta päivää, mutta aloitathan näillä.

Moni pohtii sitä, että onko nyt löytänyt sen mitä haluaa tehdä vai ei. Mistä oikeesti tietää, että on tekemässä sitä mitä kuuluu tehdä? No ihan sama onko kyse työstä vai jostain harrastuksesta vai suhteesta: Kuuntele ja katsele ajatuksiasi. Fiilistele ajatuksiasi ja sitä miltä sinusta tuntuu. Jos tuntuu selkeästi siltä, että kyllä tämä on juuri sitä mitä haluan, niin aloita. Tee. Sun ei tarvitse tietää miten kaikki tapahtuu, mutta kuuntele sitä mikä sinusta oikeasti vaikuttaa ei vaan hyvältä, vaan parhaalta. Jos sinulla on pienikin epäilyttävä tunne, sellainen mikä sanoo ei, niin anna sille hetken huomio. Tutki sitä. Jos tämä tunne johtuu vain jännityksestä, sellainen kutkuttava jännitys siitä että olet vihdoin aloittamassa sen mitä  oikeasti haluat, niin voit pienentää tuon tunteen sopivaksi ja aloittaa matkan. Jos taas tunne, epäilys tai ajatus on oikeasti negatiivinen ja jollakin tavalla sanoo EI, niin suosittelen uskomaan ja miettimään uudestaan mitä haluat. Älä tee jatka sellaisten asioiden tekemistä, joille mielesi, kehosi tai tunteesi sanoo ei. Valitse ne asiat mille saat "kyllä" viestiä itseltäsi :)

Toivottavasti nämä vinkit, ajatukset ja ohjeet auttavat sinua jossain vaiheessa elämääsi. Olet myös vapaa jakamaan näitä eteenpäin, jos koet, että ympärilläsi on ihmisiä kenelle näistä voisi olla hyötyä ja apua."

Aamulla matka jatkuu Tampereelle, josta nappaan VR:n kyytiin Markon ja matkaamme Jyväskylään ja illalla Ouluun. Luvassa paljon hyvää siitä kuinka tulla tavoitteiden saavuttajaksi :) Lupaan, että Jyväskylä ja Oulu ei meidän käynnin jälkeen enää tunnu ja näytä samalta, ainakaan luennon osallistujille ;)

Upeaa viikonloppua sinne missä sinä olet :)

Innostavin terveisin Ilkka