Paremmat unet ja kevyemmät niskat

Luulin tietäväni jotain nukkumisesta, mutta... Sain kutsun Unikulman yritysiltaan pari päivää sitten. Yrittäjillä on käytännössä melkein joka päivä jotain kekkereitä ja mahdollisuus osallistua johonkin. Uskalla Innostua alkuaikoina kiersinkin melkein kaikissa mahdollisissa, mutta viime aikoina olen valinnut todella tarkkaan mihin haluan mennä. Lähinnä sen takia, että haluan itse hallita oman ajankäyttöäni paremmin eikä niin, että menen joka paikkaan mihin kutsutaan. Tämän viikon kutsu Unikulmaan oli kuitenkin todella kannattava. Varmasti yksi parhaista illoista koskaan! Kerronpa miksi.

Tiedän hyvin paljon nukkumisesta. Olen siinä hyvin lahjakas. Itse asiassa minusta nukkuminen on ihmisen perustaito ja jo vauvana hyvin hallittu. Jos et siis aikuisena osaa nukkua hyvin, niin se tarkoittaa, että olet unohtanut jotain minkä olet aikaisemmin osannut. No onneksi sen voi "muistuttaa" takaisin hyvin lyhyessä ajassa. Tuon kaiken osaan ja tiedän hyvin. Mutta anatomia. Siihen en ole sinänsä oikein koskaan kiinnittänyt huomiota kun uni tulee aina saman tien kun laitan pään tyynyyn ja nukun erittäin makoisasti koko yön. Tähän väliin huomautus, että usein kuulen sekä asiakkailta että kavereilta että on nukkunut yön huonosti. Usein syyksi selviää, että on herännyt keskellä yötä. Ei se haittaa, että herää keskellä yötä. Eri asia toki, jos herää ja sen jälkeen valvoo pitkään. Itse ainakin herään joka yö, katson kelloa, käännän kylkeä ja jatkan makoisasti unia. Unien jatkaminenkin on jotain mitä oon harjoitellut. En siis stressaisi siitä, että herää kerran tai pari yössä. Se ei ainakaan meikäläisen yötä ja nukkumista pilaa. Voisin toki siihen asennoitua niin, että yö on sen jälkeen pilalla tai huonosti nukuttu kun herää kerran tai pari. Nukkuminen on kuitenkin sitä, että mennään koko yö kevyemmän ja syvemmän unen välillä. Mitä useammin käy syvässä unessa niin sen tehokkaampi yö on nukkumisen kannalta.

Miten siis pääsee syvään uneen?

Tähän on luonnollisiakin keinoja paljon, mutta haluan tässä tuoda esiin yhden koneellisen keinon. Itselläni tämän on ollut käytössä sekä päivällä että iltaisin/aamuisin käytössä vaihdellen. Lainasin sen pari viikkoa sitten ystävälleni ja hän on käyttänyt sitä nyt pari viikkoa joka ilta ja nauttinut todella mageista unista. Laite on siis Mind Spa, joka lyhyesti sanottuna ohjaa erilaisiin tietoisuuden tiloihin eli transseihin. Eli siis auttaa sinua joko nukkumaan kevyesti tai syvästi. Tämä tapahtuu silmien kautta käyttämällä päässä laseja, jotka vilkkuu valoja ja korvissa kuulokkeita, jotka äänillä ohjaa matalampaan tai syvempään tilaan. Näin minä olen sen ymmärtänyt ja teknisesti ehkä paremmin tosta löytää tietoa nyt suomalaisilta Mind Span sivuilta.

Itse kuuntelen nykyään iltaisin usein myös erilaisia meditaatioita tai transseja. Se on minulle miellyttävä ja hauska tapa nukahtaa. Nyt olen taas palannut vuosissa taaksepäin ja aloittanut kuuntelemaan uudestaan Kelly Howellin The Secret Meditationia. Kellyn ääni on todella miellyttävä ja tuo meditaatio/transsi ohjaa sekä hyviin ajatuksiin että parempaan elämään. Päivisin olen vetänyt nyt jälleen kerran Richard Bandlerin Personal enhancement transseja. Nämä on mun tapa sekä saada enemmän aivoille lepoa että myös ohjata omaa elämääni parempaan suuntaan, mutta myös viettää ihmisen parasta aikaa. Sinun nukkumisen suhteen kysymys on kuitenkin siitä, että mikä on sinulle paras ja ns. oikea tapa nukahtaa ja nukkua. Näitä siis saa kokeilla, mutta suosittelen löytämään sen tavan mikä toimii sinulle itsellesi parhaiten. Pelkästään tämä auttaa: Muistele iltaisin sellaista yötä kun olet nukahtanut todella hyvään uneen ja nukkunut koko yön sikeästi. Voin kirjoittaa jossakin vaiheessa erikseen aiheella, että miten tunnistaa paremmin oman nukahtamisen ja nukkumisen strategian ja miten voi luoda itselleen parhaat unet ikinä.

Niin se unen anatomia...

Niin siis se mitä opin nyt Unikulmassa liittyi tuohon nukkumisen fyysiseen puoleen. Itselläni itse asiassa on todella jäykkä niska, jonka olen luokitellut lähinnä siihen kategoriaa, joka aiheutuu pyöräilemisestä ja tietokoneella työskentelemisestä. Nyt kuitenkin ymmärsin, että varmasti suurin syy siihen miksi niskat on niin tiukat on nukkumisessa. Pää kun ei pääse oikeesti rentoutumaan edes yön aikana. Unikulmassa testattiin nukkumisasento sellaisella tietokoneella ja miten kehon paine jakautuu patjalla ja mitkä paikat rasittuu eniten. Ykkösasia minkä opin oli se, että nukun aika usein vatsallani, koska se on ollut kivaa. Järkyttävintä keholle mitä voi olla!  Niin kuin sanoin, ei ole tullut tätä mietittyä kun nukkuminen sujuu. Vatsalla nukkuessa selkäranka kiertyy todella pahasti ja siinä asennossa mikään patja tai tyyny ei korjaa tilannetta. Siksi vatsallaan nukkumista ei edes testattu, mutta testasimme kyljet ja selällään nukkumisen. Jos nukun tavallisella patjalla niin mulle optimaalisinta olisi nukkua vasemmalla kyljellä, koska silloin kehossa rasittuu vähiten paikat. Mun alaselkä tarvitsee todella paljon tukea sängyltä (mitä se ei saa) selällään nukkuessa, mikä taas todennäköisimmin aiheuttaa sen, että pyöräytän itseni mielellään vatsalleen yön aikana.

Mun nukkumiseen tehtiin nyt yksi korjaus: Uusi tyyny. Se testattiin Unikulmassa paikan päällä, että se oikeesti sopii juuri minulle. On siis oikean korkuinen mun keholle ja niskalle niin, että niska-/kaularanka ei rasitu yön aikana. Voin kertoa, että viimeiset pari yötä on mennyt entistä mageammilla unilla ja huomaan, että mun niska tuntuu paljon kevyemmältä ja vähemmän rasittuneelta. Tuntui itseasiassa jo ensimmäisen yön jälkeen! Olen nyt siis pari yötä opetetellut nukahtamaan selälleen ja yöllä usein olen vaihtanut pari kertaa kylkeä. Tyyny tukee näissä asennoissa todella hyvin. Mun vanha untuvatyyny on kyllä nyt historiaa. Sitä oli ennen ihana pöyhiä (oma rituaali) ennen nukahtamista, mutta se ei todellakaan anna mun niskalle sen kaipaamaa tukea.

Huomioksi vielä tähän kaikkeen se, että olen ensimmäiseltä ammatiltani urheiluhieroja. Tiedän siis todella paljon tuosta fysiikka puolesta. Tämäkin on vain yksi esimerkki siitä, kuinka usein tulee katsottua asioita aivan liian suppeasti. On hyvä ottaa omalla alallaan välillä askel taaksepäin ja katsoa mitä kaikkea on jäänyt näkemättä ja katsomatta. Voi olla, että voit luoda sen ansiosta joko kokonaan uuden alan tai kehittää jotain uutta mitä kukaan muu ei ole vielä kehittänyt.

Tässä vielä muutama pointti mikä jäi mieleen Unikulman uniluennolta:

- Vatsallaan nukkuminen - EI HYVÄ - Kylkiasennossa ja selinmakuulla ranka on paremmassa asennossa - Nukkumisen viimeistelee hengittävät materiaalit: sekä lakana alla että itse lakana (Itse olen nyt uudistamassa Halmetojan Jaakon suosituksesta orgaanisia lakanoita. Vaatteet on jo vaihtunut todella paljon kun huomasi, että sillä todellakin on merkitystä mitä ihollaan pitää!) - Tuuleta makuuhuonetta juuri ennen ja jälkeen nukkumisen. Happi ei oikeesti riitä koko yötä kuitenkaan huoneessa, mutta asiaa auttaa kun tuulettaa juuri ennen nukkumaan menoa. - Hyvät unet takaa viileä huone (+19). Itse nautin kyllä lämpöisestä ja nukun oikein hyvin, mutta heidän suositus oli viileä huone ja lämmin peitto. - Sängyllä ja tyynyllä on enemmän merkitystä kuin ehkä uskookaan. Pariskunnilla olisi hyvä olla erilaiset sängyn puolet. Tämä on varmasti jotain mikä selviää vain testaamalla. - Pese petivaatteet säännöllisesti: Lakanat kerran kahdessa viikossa, tyynyt kerran kuussa. Peitot (muistaakseni) kerran vuodessa. Myös niiden elinikä kannattaa kysyä kaupasta. Eli ei siis ikuisuuksia samoilla petivaatteilla. - Kaikki ylimääräinen pois makuuhuoneesta (elektroniikka, pyykki läjät ja kaikki sellainen mikä muistuttaa jostain tekemättömästä). Rauha makuuhuoneeseen, rauha uniin.

Yleisöltä muuten kysyttiin, että mitä tulee mieleen Unikulmasta. Aika moni sanoi kallis. Lopetin itse jokin aika sitten aluksi syömästä kiinalaisittain ja sen jälkeen ostamasta yhtään mitään kiinalaisittain. Eli katsomalla aluksi hintaa ja tekemään valinnan sen mukaan. Nyt teen töitä sen eteen, että voin ostaa sen minkä haluan. Illan jälkeen kerroin ystävälleni, että suunnittelin uudistavani sängyn ja sen hinta tulisi olemaan jossain 10 000 euron nurkilla (Huom! Ei näin paljon tarvitse sijoittaa oikeesti hyvään sänkyyn). Tämä olisi siis hifi vuode kaikilla herkuilla ja räätälöitynä. Kysyin hintaa lähinnä mielenkiinnosta. Tässä se miten lasken asiaa itselleni: Rakastan nukkumista. Nukun hyvin ja suhteellisen pitkiä yöunia. On ihanaa nukkua hyvässä sängyssä. No mitä 10 tuhannen euron sänky oikeesti maksaa? Sen saa käyttöönsä noin 10 vuodeksi eli hintaa tulee noin 1000 euroa per vuosi. Sitten maksaa noin 3 euroa per yö. Jos sängyssä nukkuu kaksi niin hintaa tulee per henkilö 1,5 euroa. Kysyin ystävältäni, että olisiko hän valmis maksamaan paljon paremmista yöunista 1,5 euroa yössä? Vastaus: Todellakin :)

Mun kysymys sulle on:

Miten sinä aiot tehdä nukkumisestasi vieläkin parempaa ja nautinnollisempaa?

Hyviä unia ja parasta elämää!

Innostavin terveisin Ilkka