Mikä on sinun uusi rutiini? - Viikkokirje nro 291

Lupasin kertoa tällä viikolla oman elämäni rutiineista ja siitä, miten elän arkea ja tarjoan joitakin parhaita ja konkreettisimpia ideoita, joista uskon sinunkin hyötyvän.

Ensiksi, mikä on ihme on rutiini? Se voi olla myös jotain mitä löytyy ruuastamme, mutta sivistysanakirja sanoo, että rutiini on "Tottumuksen avulla saavutettu taitavuus, tottumus" (Suomisanakirja.fi).

Rutiini on myös synonyymi sanalle prosessi. Ajattelen sen niin, että kyse on jostain tekemisestä, minkä ensiksi harjoittelet (pikku hiljaa) omaan elämääsi ja joku päivä huomaat toteuttavasi sitä huomaamattasi ja taidokkaasti.

Moni rutiini voi olla tullut omaan elämään vaivatta ja huomaamatta (esim. pitkään nukkuminen, valittaminen, mutta myös mestari ruuanlaitto, liikkuminen jne...). Harva rutiini kuitenkaan poistuu tai vaihtuu elämästä huomaamatta.

Oma arkeni vaihtelee paljon. Kaikki päiväni ovat omalla tavallaan erilaisia, mutta niissä on myös paljon samaa. Silloin kun en ole valmentamassa, niin olen paljon tietokoneella suunnittelemassa uutta, kirjoittamassa tai pitämässä yllä yhteyksiä Suomeen ja ulkomaille. Minulla ei ole olemassa selkeää kaavaa, miten päivä tai viikko tulisi mennä.

Olen myös elänyt hyvin jaksotettua elämää, jossa joka päivässä oli tietyt rutiinit aamusta iltaan. Nykyään haluan enemmän vapautta ja siksi en luo rutiineja, jotka olisivat joka päivä samoja. Haluan luoda toimintamalleja, joissa on vaihtelevuutta.

Itseasiassa koen rutiineihin liittyen tärkeänä, että uusi rutiini ei voi olla ristiriidassa sen kanssa, mitä haluat. Jos haluat rutiinin, jossa nouset aikaisin aamulla lenkille ja samaan aikaan haluat nukkua niin pitkään kuin mahdollista, niin se ei selvästikään tule toimimaan. Todennäköisesti aiempi pidempään käytössä ollut rutiini vie voiton.

Tämän hetken rutiineissa koen tärkeimpänä rutiinit oman kehon ja ajatusten kuuntelemiseen. Ne ovat sellaisia, mitkä ohitin aikaisemmin lähes täysin. Haluan kuunnella kehoa ja mieltä enemmän siitä, mitä kumpikin haluaa.

Kestävyysurheilijana opettelin ohittamaan kummankin viestit. Kun se siirtyi tavaksi työelämään, niin olen pystynyt tekemään äärettömän pitkää päivää, mutta kehoani kuuntelematta. Toisin sanoen, olen voinut tehdä vaikka kellon ympäri töitä syömättä ja juomatta. Jonkun mielestä se voi olla hyvä juttu. Minusta ei.

Vuosien aikana rutiineituneen tavan muuttaminen ei välttämättä käy hetkessä. Ei se toimi minullakaan niin. Jos haluat muuttaa tapojasi tai rutiinejasi, niin ole valmis tekemään muutosta pitkään.

Kaikki lähtee jälleen kerran ajatuksesta.

Jokaisella on yleensä rutiineja, mistä haluaa päästä pois ja niitä, mitä haluaa elämäänsä. Usein on helpompaa vanhan rutiinin muuttamisen sijaan keskittyä uuden luomiseen. Vanha väistyy uuden alta, kun on tarpeeksi tahtoa.

Ajattele siis jotain rutiinia, minkä haluaisit elämääsi. Se voi olla jotain, mikä auttaa sinua…
- voimaan paremmin (oma rutiinini on hyppiä päivittäin)
- parantamaan parisuhdettasi (haluan joka päivä muistaa katsoneeni rakastani silmiin ja joka ilta varmistaa, että minulla on hyvät tunteet rakastani ajatellessa) tai
- auttaa sinua suoriutumaan työstäsi paremmin (haluan joka päivä varmistaa, että tiedän mitä on tärkeätä tehdä ja miksi teen sitä)

Koska kaikki lähtee siitä, mitä ajattelet, niin rutiini tulee pystyä kuvittelemaan omaan elämääsi. Jos olet rehellinen, niin voitko kuvitella toimivasi haluamasi uuden rutiinin mukaan?

Jotta voit viedä uuden rutiinin omaan elämääsi, niin sinun tulee oikeasti pystyä kuvittelemaan sen toteutuminen. Jos et pysty kuvittelemaan sitä etukäteen, niin on epätodennäköistä, että se onnistuisi.

Jaan rutiinit kolmeen osaan: On rutiineja, jotka...
1. jatkuvat läpi elämän (tai ainakin pitkään) - "menen aina kymmeneltä nukkumaan"
2. haluaa käyttöönsä pidemmäksi aikaa, vuosiksi - "kävelen joka viikko kolme kertaa viikossa" tai "juon joka päivä 3 litraa vettä voidakseni hyvin"
3. auttavat toteuttamaan lyhyen ajan tavoitteita - "haen joka päivä viiteen uuteen työpaikkaan, kunnes pääsen töihin / löydän haluamani" tai "keskityn tavoitteeni tärkeimpään osaan joka päivä ensimmäisenä"

Jos mietit omaa rutiiniasi, niin mihin näistä kolmesta se osuu?

Itselleni oli helpotus ymmärtää, että jonkin uuden rutiinin omaksuminen ei tarkoita sitä, että minun tarvitsee tehdä sitä koko loppu elämäni, vaan ehkä vain joitakin kuukausia.

Jos haluat jonkin rutiinin, joka toteutuu joka päivä viikon ajan, niin se on vähän eri asia kuin jotain, mikä tulisi jatkumaan läpi elämän. Pystytkö kuvittelemaan rutiinisi jatkuvan niin pitkään kuin haluat sen jatkuvan?

Mieti ensiksi mitä voit alkaa harjoittelemaan, jotta se voisi tulla rutiiniksi omaan elämääsi. Kuvittele se ensin omaan elämääsi ja aloita toteuttaminen.

Uusissa rutiineissa on aina niitä hetkiä, kun huomaa unohtaneensa oman rutiininsa. Voi olla, että niin oli tarkoituskin. Joka tapauksessa nekin ovat vain elämän vaiheita.

Vielä ehkä tärkeimpänä rutiineihin liittyen:
Tarkoitus on tuoda fiksuja tapoja omaan elämään. Jotain sellaista, mistä sinä hyödyt tai mistä on sinulle iloa. Myös sellaiset rutiinit yleensä tarttuvat parhaiten mukaan. Jos et pidä rutiinista, niin miksi tekisitkään sitä?

Lempisanontojani on, että harjoittelemalla tulet mestariksi. Niin myös silloin, kun haluat omaksua itsellesi jonkin loistavan toimintamallin elämääsi. 

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä:
Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

  • Lähettää viestin joka viikko
  • Lähettää viestin vain ja ainoastaan kerran viikossa
  • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
  • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
  • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
  • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla