Epäonnistumisen pelosta eroon - Viikkokirje nro 288

Epäonnistumisen pelko vai "vain" jännitys

Tarjoan valmennuksissani Pelko sessiota ja moni on pyytänyt apua päästäkseen pelostaan eroon. 

Yksi näistä peloista on epäonnistumisen pelko. Se on kuitenkin yleensä sellainen pelko, jota suurimmassa osassa tapauksia en laske varsinaiseksi peloksi, vaan jännitykseksi tai epävarmuudeksi. 

Koska olen auttanut vuosien ajan niin monia ihmisiä eroon peloista, niin olen alkanut erottelemaan onko kyseessä pelko vai jännitys. Minulle pelko on jotain, mikä estää täysin toimimasta, lamauttaa, aiheuttaa paniikin tai todella voimakkaan hallitsemattoman tunnereaktion.

Yhteistä niille on se, että ne tapahtuvat mielessä ja ne ovat opittuja reaktioita, joista voi oppia pois. Epäonnistumisen pelko ei siis useinkaan ole todellinen pelko, vaan jännitystila.  


Edellisellä lauseella tarkoitukseni ei ole väheksyä pelkotilaasi, vaan ennemminkin rauhoittaa sinua siitä, että kyse ei olekaan välttämättä niin isosta asiasta.

Epäonnistumisen pelko, jännitys ja hermoilu yleensä liittyy kaikkeen, mitä ihminen tekee ensimmäistä kertaa. Toisilla vähemmän ja toisilla enemmän. Sitä voi myös kutsua epämukavuusalueelle menemiseksi.

Pelko, joka estää tekemästä jotain ja jatkuu kymmenien vuosien ajan saattaa tulla todella kalliiksi. Tai ehkä niin päin, että pääsisit halvemmalla tai voisit tienata enemmän, jos sellaista ei olisi. Yrittäjänä se näkyy suoraan siinä, että uskaltaako viedä omaa toimintaansa eteenpäin. Työntekijänä siinä, että uskallatko tehdä enemmän, koska sinulla on ihan taatusti kykyä ja taitoa enemmän, jos vain päästät sen esiin.

Rohkea toteuttaja valmennuksessa tehdään todellisia muutoksia omien kykyjen esille tuomiseen.

Tässä kuitenkin nyt pari juttua, mitä voit tehdä epäonnistumisen pelollesi:

1. Ajatuksen suunta: Jos pelkäät epäonnistumista, niin ohjaat itseäsi ns. väärään suuntaan. Moni ei edes mieti, että mitä onnistuminen voi parhaillaan olla. Mitä se olisi sinulle?
2. Anna hyväksyntä jännityksen tunteelle. Jos taistelet sitä vastaan, niin se vaan voimistuu, mutta jos annat sen olla ja hyväksyt, että se on vielä osa sinua, niin pystyt toimimaan.
3. Toimi pelostasi huolimatta. Yleensä pelko muuttuu / loppuu / häipyy, kun aloitat, pääset eteenpäin ja huomaat, että hyvinhän sinä pärjäät. Et tiedä miten käy ennen kuin aloitat.

On niin paljon eri asioita, mitä tuolle pelolle voi tehdä, mutta pelkässä viestissä ne on haasteellista kertoa.

Lisäksi muista nämä:
1. Tieto saattaa lisätä joissakin asioissa tuskaa, mutta riittävästä tietämisestä on aina apua.
2. Kun tiedät, mitä sinun tulee tehdä ja mietit mahdolliset lopputulemat, niin et kerää lisää hikoilua siitä, että et tiedä.
3. Lykkääminen ei auta, paitsi jos käytät lykkäämisajan asian opiskeluun ja onnistumisen suunnitteluun.
4. Edelleen: Ainoa keino tietää, miten onnistut ja mihin se johtaa, on aloittaa ja jatkaa eteenpäin.

 

Jos sinusta tuntuu siltä, että haluat rohkeammin toteuttaa elämääsi, niin tule Rohkea toteuttaja viikonloppuun. Takaan, että se on sinulle kannattavaa. Tutustu valmennukseen tästä.

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä:
Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

  • Lähettää viestin joka viikko
  • Lähettää viestin vain ja ainoastaan kerran viikossa
  • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
  • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
  • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
  • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla