Työelämän uudet teesit

Kävin hiljattain ajatuksia herättävän keskustelun bisneksen luonteesta erään mukavan ja fiksun yrittäjän kanssa. Tuon juttutuokion herättämät ajatukset voisi kiteyttää seuraavasti:

  • Liike-elämässä jokainen tavoittelee vain omaa etuaan.
  • Kaikkien motiiveja kannattaa epäillä kunnes toisin todistetaan.
  • Suorituskykyä ja rahaa ei voi koskaan olla liikaa.

Tunteeton ja väsymätön robotti varmasti pärjää hyvin tällaisessa kulttuurissa, mutta lienee tarpeetonta kysyä, miten käy meille  ihmisille. Uskon, että täysin toisenlaisilla periaatteilla saadaan paljon parempaa tulosta aikaiseksi. Olisi jo korkea aika nousta muutama askel ylöspäin evoluution portailla ja soveltaa tiettyjä universaaleja periaatteita myös liike-elämässä:

  • Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat. Jaa muille tietoasi ja osaamistasi ja anna enemmän kuin kanssaihmisesi osaavat odottaa.
  • Yhteistyöllä saavutetaan enemmän kuin kilpailulla. Kaikille riittää hyvää jaettavaksi.
  • Menestys syntyy siitä, että tekee sitä mistä nauttii ja luopuu voittamisen pakkomielteestä.

Kumpi tuntuu mukavammalta toimintatavalta? Itse haluan uskoa siihen, että lopulta kaikenlainen epäeettisyys ja epäinhimillisyys tulee yrityksille niin kalliiksi sairaspoissaolojen, työuupumuksen, huonon motivaation ja muiden stressin aiheuttamien ongelmien takia, että toimintatapoja on pakko muuttaa. Vielä hienompaa, jos niitä muutetaan ihan vain hyvinvoinnin tähden.

Innostavin terveisin

Suvi :)

Uskalla Innostua -tiimi