Palaako pinna?

Tänä aamuna tarkkailin kiinnostuneena sitä, kuinka eräs läheiseni hermostui asiasta, joka tapahtui viikko sitten. Asia oli jo ratkennut ja edelleen hän koki ärtymyksen tunteita tapahtuneen johdosta. Mietin minkä ihmeen takia hermostutamme itsemme yhä uudelleen jonkin menneisyydessä tapahtuneen asian vuoksi?

Olen työskennellyt paljon omien automaattisten reaktioideni ja negatiivisten tunnetilojen muuttamiseksi sellaisiksi, että ne eivät enää hankaloittaisi elämääni. Viime viikon NLP Master –kurssilla ohjelmoin itselleni ketjutetun ankkurin, jonka avulla pääsen siirtymään ärsyyntymisen tunteesta huvittuneisuuteen. Kahden uhmaikäisen vanhempana ankkuri onkin ollut käytössä jo moneen otteeseen. Olen ollut riemastunut sen toimivuudesta ja siitä vapauden tunteesta, jonka saan siitä, että voin itse kontrolloida tunnetilojani.

Yksi NLP:n perusolettamuksista on, että useimmiten on arvokkaampaa muuttaa kokemustamme todellisuudesta kuin todellisuutemme sisältöä. Kun kokemuksesi todellisuudesta muuttuu, muuttuu usein myös todellisuutesi. Kun esimerkiksi opettelet suhtautumaan positiivisemmin ihmiseen, josta et pidä, vuorovaikutuksenne muuttuu paremmaksi ja tuosta ihmisestä voi alkaa nousta esille miellyttäviäkin piirteitä. Sillä, että opit pysymään tyynenä, on valtava vaikutus elämänlaatuusi: ihmissuhteesi muuttuvat paremmiksi, koet enemmän onnellisuuden tunteita ja kehosi ja mielesi voivat paremmin pysyessään rennompina.

Voit myös kokeilla tunnetilan muuttamista kehoasi käyttäen. Mieti millaisessa asennossa olet silloin kun keskustelet hyvän ystäväsi kanssa. Ota tuo asento ja tunnustele mitä tunteita se herättää. Seuraavan kerran kun tapaat ihmisen, joka jollain tavalla saa olosi epämukavaksi, ota tietoisesti tuo sama asento kuin ystäväsi kanssa keskustellessasi. Kehosi viestittää nyt toisenlaista viestiä ja voit yllättyä siitä, kuinka vuorovaikutus helpottuu. Kannattaa kokeilla!

Innostavin terveisin ja hyvää juhannusta toivottaen

Suvi Uskalla Innostua -tiimi