Opettelemalla yhä onnellisemmaksi

Ilkka jo kirjoittelikin hyvinvoinnista ja jatkan samalla teemalla. Tapamme ajatella ja käyttäytyä vaikuttaa mitä suurimmassa määrin onnellisuuteemme ja onneksemme näitä tapoja voidaan aina muuttaa. Jotkut tutkijat ovat löytäneet todisteita jopa siitä, että kun opettelet onnellisemmaksi, myös geeniperimäsi muuttuu suotuisammaksi. Olosuhteet eivät siis määrittele onnellisuuttamme, vaan omalla asenteellamme on ratkaiseva merkitys. Jokainen meistä voi opetella onnellisuutta lisääviä tapoja. Tarkasteltaessa onnellisuutta kehon näkökulmasta, on olemassa tietty onnellisuuden fysiologia. Tietynlaiset ruoat ja elämäntavat lisäävät onnellisuutta. Tärkeitä ovat mm. aminohapot, d-vitamiini ja Omega-rasvahapot. Ne vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin kuten serotoniini, dopamiini ja oksitosiini, jotka ovat ns. mielihyvähormoneita. Onnellisuustutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että jos haluat lisätä onnellisuuttasi, jätä sokeri ja kofeiini pois ruokavaliostasi ja vähennä hiilihydraattien saantia. Tiesitkö, että makeanhimo voi olla merkki alhaisesta serotoniinitasosta?

Myös mieltänsä voi harjoittaa niin, että onnellisuus lisääntyy. Meillä on valta päättää millaisia asioita ajattelemme ja millaisia tunteita ajatuksemme synnyttävät. Se vaatii tarkkaavaisuutta ja harjoittelua, mutta jonkin ajan kuluttua huomaat ajattelevasi myönteisemmin ja voivasi paremmin. Jos haluat todella oppia oman pääkoppasi herraksi, suosittelen tutustumaan NLP:hen.

Onnellisuuttaan voi lisätä myös pitämällä sydämensä avoimena; opettelemalla rakastamaan enemmän, tuntemaan kiitollisuutta, antamaan anteeksi ja toivomaan toisille hyvää. Kannattaa hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka innostavat sinua. Huomioi millaisia ovat ne ihmiset, joiden kanssa vietät aikasi. Sanotaan, että meistä tulee niiden viiden ihmisen kaltainen, joiden kanssa vietämme eniten aikaa. Onko näiden ihmisten vallitseva tunnetila sellainen, jossa myös sinä haluat olla? Tunteet nimittäin tarttuvat, ellet vielä ole oppinut ylläpitämään oma hyvää oloasi ympärilläsi olevista ihmisistä huolimatta.

Loppuun vielä harjoitus, jolla opetat aivoillesi uusia onnellisuutta lisääviä tapoja:

Kiinnitä päivän aikana huomiota kaikkiin myönteisiin asioihin, joita sinulle tapahtuu; kohteliaisuudet, onnekkaat sattumat, mukavat yllätykset, hyvin sujuneet työtehtävät, ja niin edelleen. Aina kun huomaat positiivisen asian, pidä se mielessäsi 20 sekuntia; se saa ajatuksen jäämään mieleesi ja alkaa luoda uusia polkuja aivoihisi, lisäten onnellisuuttasi.

Innostavin terveisin

Suvi

Uskalla Innostua -tiimi