Oletko oman elämäsi ohjaksissa?

Arjen rumban keskellä harvemmin tulee mietittyä mihin on menossa. Kun sinulla on hetki aikaa itsellesi, on hyvä välillä pohtia sitä, ajelehditko elämän merellä tuulten vietävänä vai oletko itse ohjaksissa? Kenen tavoitteita oikeastaan toteutat – omiasi vai jonkun muun? Annatko kenties velvoitteiden ohjata elämääsi vai onko sinulla vapautta valita mihin käytät aikaasi ja tarmoasi?

Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, sillä se antaa tunteen siitä, että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämääsi. Innostava päämäärä auttaa jaksamaan läpi harmaidenkin päivien. Pienten askelten ottaminen kohti tavoitetta pitää yllä positiivista mielialaa ja välitavoitteiden saavuttaminen antaa onnistumisen tunteita matkan varrella. Seuraavat ovat hyvän tavoitteen ominaisuuksia:

 • tavoite on sinun omasi ja tiedät miksi haluat sitä
 • tavoite on sopusoinnussa arvomaailmasi kanssa
 • tavoite on sellainen, että kuljet kohti jotakin toivottua, et poispäin ei-toivotusta
 • tavoitteen tavoitteleminen on mukavaa
 • uskot että tavoite on saavutettavissa

Miten sitten tavoitteita lähdetään tavoittelemaan? Seuraavassa ohjeita tavoitteen saavuttamiseksi.

 1. Aseta tavoite
 2. Tee itsellesi selväksi, miksi haluat sitä mitä haluat. Mitä hyvää se tuo elämääsi?
 3. Laadi askeleet tavoitteeseesi ja aseta välitavoitteita.
 4. Mieti mitä sellaista sinulla on jo nyt, joka auttaa sinua pääsemään tavoitteeseesi. (taitoja, välineitä, kontakteja, muita resursseja) Entä mitä tarvitset? (koulutusta, rahoitusta, kontakteja, jne.)
 5. Mihin mennessä haluat päästä tavoitteeseesi? Jos tietyn päivämäärän asettaminen tuntuu ahdistavalta, luovu siitä ja nauti matkanteosta.
 6. Kerro muille tavoitteestasi, hanki kannustajia. Saat lisää motivaatiota ja resursseja käyttöösi.
 7. Mieti realistisesti, mitä vastoinkäymisiä voit kohdata matkallasi. Miten voit päästä niistä yli ja mikä auttaa sinua jatkamaan vastoinkäymisistä huolimatta?
 8. Luo mielessäsi selkeä kuva tavoitteesta. Voit visualisoida, koostaa aarrekartan, tiivistää tavoitteesi yhteen sanaan tai lauseeseen ja tehdä siitä lappuja tai kortteja joita sijoitat sellaisiin paikkoihin, joissa ne muistuttavat sinua toistuvasti tavoitteestasi.
 9. Mieti miltä sinusta tuntuu kun olet saavuttanut tavoitteesi. Jos jokin musiikkikappale herättää sinussa noita tunteita, käytä sitä vahvistamaan tuota tunnetta ja muistuttamaan itseäsi tavoitteen saavuttamisen ihanuudesta.
 10. Tarkastele suunnitelmaasi säännöllisesti ja päivitä sitä edistyessäsi ja askelten selkiytyessä.
 11. Tarkkaile merkkejä ja yhteensattumia. Mitä ne voisivat tarkoittaa tavoitteesi kannalta ja tulisiko sinun edetä jollain tavalla?
 12. Ryhdy toimeen. Kun saat yllättävän tilaisuuden tai intuitiosi viestittää sinulle rohkaisten toimintaan, ota askel eteenpäin. Asiat johtavat toiseen ja pieneltäkin tuntuva askel voi olla juuri se, joka avaa ovia oikeaan suuntaan.
 13. Nauti matkanteosta!

Innostavin terveisin,

Suvi Uskalla Innostua -tiimi