Miten varautua elämän mullistuksiin? - Viikkokirje nro 320

Viime viikolla kirjoitin sinulle, että aion kertoa tänään jotain, mikä on mullistanut elämäni.

Siksi tämän kirjeen aihe onkin elämää mullistavat asiat, joihin voit ehkä varautua jollakin tavalla, mutta et kuitenkaan täysin.

Tällaisia mullistavia asioita voi olla uusi työ, muutos suhteessa, YT-neuvottelut tai jotain muuta vastaavaa. Kerro sinulle lopuksi omasta mullistuksestani.

Osa ihmisistä tarvitsee kaiken mahdollisen tiedon tulevasta, jotta he pysyvät koossa ja kasassa - He haluavat valmistautua ihan kaikkeen ja varmistua ihan kaikesta.

Osa ihmisistä taas on enemmän seikkailullisia ja heidän ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea. He ovat valmiita ottamaan yllätykset ja mullistukset vastaan seikkailuna.

Tiedän, että käytin esimerkeissäni ääripäitä, mutta kumpaa näistä sinä koet olevasi enemmän? Itse kuulun enemmän jälkimmäiseen kategoriaan.

Tässäkin asiassa uskon, että olet jotain, mitä olet harjoitellut olemaan. Toisin sanoen uskon, että voit muuttaa tapaasi toimia haluamaasi suuntaan. Varsinaista oikeaa tapaa tuskin on.

Käsittelen nyt kumpaakin esimerkkiäni ja riippumatta siitä millainen olet, niin uskon, että saat kummastakin ideoita omaan kehittymiseesi.

 

MITEN VALMISTAUTUA ELÄMÄÄ MULLISTAVIIN KOKEMUKSIIN, JOIHIN EI VOI VARAUTUA?

Jos haluat olla mahdollisimman varmistunut siitä, mitä tulee tapahtumaan, niin harjoittelisin päästämään irti. Et voi koskaan tietää, mitä elämässä oikeasti tulee tapahtumaan. Mullistavien asioiden kohdalla on toki hyvä varautua joko niin hyvin kuin mahdollista tai sopivalla tavalla. Koita kuitenkin päästää irti liiasta kiinnittymisestä asiaan.

 

Miten? - Tapoja on miljoona. Tässä oma suositukseni: Harjoittele ajattelemalla mullistavaa asiaa ja samaan aikaan rentoudu. Kirjaimellisesti päästä irti ajatuksesta. Samalla huomaat, että se on vain ajatus, joka saa sinut tuntemaan itsesi niin kuin tunnet.

Jos tulossa on iso ja stressaava mullistus, niin tämä voi aluksi tuntua vaikealta. Älä välitä siitä, vaan harjoittele. Joitakin auttaa se, että vie ajatukseen liittyvää mielikuvaa kauemmaksi, joillekin se, että tuo sitä lähemmäksi. Kokeile, mikä toimii sinulle.

Ideana on ottaa rennommin asian suhteen, koska koskaan ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu.

Halusin ennen tietää paljon tarkemmin kaiken, mitä tapahtuu. Sitten harjoittelin päästämään asiasta irti, kuten suosittelin sinulle ja nyt koen paljon helpommaksi eri haastavien tilanteiden kohtaamisen.

Jos olet todella seikkailullinen ja et pelkää sitä, mitä tulee tapahtumaan, niin voi olla, että sinua ei ainakaan stressaa. Tästä tulee mieleen yksi ystäväni, joka päätti hetken mielijohteesta ystävänsä kanssa liftata viime viikolla Helsingistä Prahaan sunnuntain teefestareille.

Jos olet tosi seikkailullinen, niin saatat unohtaa kokonaan tutkia asiaa ja oppia siitä etukäteen.

Valmistaudu siis keräämällä tietoa. Ei vain yhdestä mahdollisuudesta, vaan kaikista. Myös mahdottomista tuntuvista mahdollisuuksista.

Saat varmasti asiaan lisää varmuutta, kun opit eri vaihtoehdoista ja siitä, mitä tulee tai saattaa tulla tapahtumaan. Olennaisena pidän sitä, että keräät tietoa, josta sinulle on hyötyä ja joka auttaa sinua valmistautumaan tilanteeseen. Jos tieto saa sinut kokemaan itsesi epävarmemmaksi, niin etsi tietoa, joka auttaa sinua kokemaan lisää varmuutta.

 

On siis kaksi pääasiaa, mitä näen tärkeäksi, kun valmistaudut tuleviin elämän mullistuksiin:

1. Irti päästäminen ja rentoutuminen

2. Asiasta ja vaihtoehdoista oppiminen - Voit aina oppia lisää ja sinulla on aina enemmän vaihtoehtoja kuin uskot ja tiedät

 

ONKO TULEVA MULLISTUS NEGATIIVINEN VAI POSITIIVINEN?

Jos koet tulevan muutoksen negatiivisena, esimerkiksi työttömyys tai ero (joista kumpikin voi olla myös positiivinen juttu), niin keskity siihen, mitä se mahdollistaa sinulle.

Ikävissä asioissa sinun ei tarvitse teeskennellä olevasi positiivinen ja yrittää tuntea hyvää. Elämässä voi ja saa kokea ikäviä tunteita silloin, kun koet, että elämässä tapahtuu ikäviä asioita.

Mitä tahansa tapahtuukin, niin uskon, että tarkoitus on jatkaa eteenpäin. Siksi heti kun koet järkeväksi ja mahdolliseksi, niin näe ja koe vaihtoehdot ja mahdollisuudet. Niin kuin sanoin, sinulla on aina enemmän vaihtoehtoja kuin uskot tai tiedät.

 

Muista muistuttaa itseäsi siitä, mitä haluat ja miten haluat asioiden menevän.

Positiivisissa muutoksissa saattaa joskus käydä niin, että keskittyy vain suorittamiseen ja unohtaa tilanteesta nauttimisen. Siksi suosittelen nauttimaan koko matkan ajan siitä, mitä tulee tapahtumaan ja mitä tapahtuu koko ajan.

 

Oma elämäni mullistus, mihin en täysin osaa varautua on se, että viime syksyn keskenmenon jälkeen tulimme melko pian uudestaan raskaaksi ja odotamme nyt ensimmäistä vauvaamme saapuvaksi elokuun lopulla. Raskaus on tällä kertaa pitkällä ja kaikki on todella hyvin sekä äidillä, vauvalla että minulla.

En tiedä, mitä kaikkea tämä tulee tarkoittamaan elämässäni, vaikka olenkin odottanut tätä hetkeä jo lähes 15 vuotta.

Opiskelemme yhdessä ja erikseen vauvaan ja raskauteen liittyviä asioita ja järjestelen työasioita, niin että voin olla enemmän kotona. Tavoitteeni on, että en ole ensimmäisen vuoden aikana yhtään yötä pois kotoa eli olen perheeni kanssa joka päivä. Mietin todella paljon sitä, miten haluan asioiden menevän. Samalla pyrin ottamaan rennosti, niin että annan asioiden mennä juuri niin kuin on tarkoitus.

 

Mullistuksista riippumatta saat postia minulta kerran viikossa myös kesän aikana ja sen jälkeen :)

Tsemppiä, onnea, iloa ja voimia sinun elämäsi mullistuksiin! Hyödynnä ajatuksia, mitä sait tästä kirjeestä.

 

 

Ilkka Koppelomäki


Tilaa viikkokirje tästä:

   Lupaamme:
Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

  • Lähettää viestin joka viikko

  • Lähettää viestin vain ja ainoastaan kerran viikossa
  • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
  • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
  • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
  • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla