Miten tulet säästämään aikaa tunneittain joka viikko - Viikkokirje nro 303

Jotta saat aikaan haluamiasi asioita, niin sinun tulee osata sanoa ei. Erityisesti silloin, kun et tiedä, miten edetä tai jokin tuntuu super vaikealta.

Oikeasti tämä, mitä kerron tässä kirjeessä voi säästää sinulta pelkästään viikossa useita tunteja aikaa tai auttaa sinut saamaan tehdyksi jo tänään jotain, mitä olet siirtänyt jo viikkoja tai kuukausia eteenpäin.

Vaikka olisit sanonut ensiksi kyllä ja vaikka kuinka olisit sitoutunut tähän sinulle tärkeään asiaan, niin matkan varrella sinut pitää oikealla raiteella se, että osaat sanoa ei.

Kun haluat työskennellä tehokkaasti, niin mieleesi saattaa vähän väliä tulla erilaisia asioita, jotka ohjaavat sivu-uralle - hakemaan kahvia, tarkastamaan facebookin, sähköpostin tai vaikka ajatuksissa miettimään vanhoja tai uusia juttuja tms.

Toivottavasti tiedät, että en yritä saada sinusta ylitehokasta konetta. Se ei ole tämän pointti, vaan annan sinulle tässä yksinkertaisen työkalun, joka kyllä auttaa sinua toimimaan tehokkaammin, mutta myös olemaan paremmin läsnä ja toteuttamaan haluamiasi asioita.

Toisena esimerkkinä käytän parisuhdetta. Jos sanot parisuhteessa kyllä aina vain omille asioille, niin se ei tee hyvää suhteellesi. Suhteessakin sinun tulee osata sanoa ei monille omille asioillesi ja myös suhteen ulkopuolisille asioille.

En tiedä, kuinka paljon teille on tärkeää olla yhdessä, mutta jos sanot kaikille riennoille kyllä, niin silloin sanot suhteellesi ja teidän yhteiselle ajalle ei.

Jos muuten et ole suhteessa ja haluat löytää oikean kumppanin, niin sillon sinun tarvitsee sanoa kyllä oikealle suhteelle ja ei monelle oman elämän asialle. 

Yksinkertainen työkalu käytäntöön

Käytännössä oma ajatuksesi on se, mikä antaa sinulle ohjeeksi kyllä tai ei. Nyt kun luet tätä, niin olet jatkanut lukemista, koska mikään muu ajatus ei ole saanut sinulta suurempaa huomiota.

Siirryt ajatuksissasi tai konkreettisesti fyysisestikin muualle, jos annat huomiosi jollekin muulle ajatukselle. Se voi olla pienen pieni ajatus, joka huomion saadessaan kasvaa isoksi.

Siinä ei ole mitään väärää. Se on itseasiassa ihan luonnollista ja juuri niin mieli toimiikin. Tänä päivänä on vain mahdollisia häiriöitä niin paljon, että sinun on hyvä huomata mille sanot kyllä ja mille on on hyvä opetella sanomaan ei.

Harjoittele tätä esimerkiksi samalla kun teet keskittymistä vaativaa työtä, kuten tietokoneella jotain projektia:

1. Keskity tekemään työtä.

2. Harjoittele huomaamaan ajatukset, jotka vievät keskittymisesi johonkin muualle. Jos jossakin vaiheessa huomaat tekeväsi jotain muuta kuin aloittamaasi projektia, niin jokin ajatus vei jo sinut muualle. Palaa jatkamaan työtäsi ja harjoittele olemaan enemmän läsnä ajatuksillesi, niin että huomaat, mitä ajatuksia mielessäsi on.

3. Kun huomaat mieleesi tulevan jonkun ajatuksen, joka kutsuu sinut tekemään jotain muuta, mikä ei kuitenkaan ole tärkeämpää kuin se, mitä teet nyt, niin sano tuolle ajatukselle ei ja jatka työtäsi.

Sanoin, että tämä on yksinkertainen, mutta ei välttämättä helppo työkalu. Itsekin opettelen sitä edelleen. Olen tullut tosi hyväksi omien ajatusten huomaamisessa. Aina ei ole niin helppo sanoa ei muille kiinnostaville jutuille.

Monet ajatukset kutsuvat kuitenkin tekemään jotain muuta varsinkin silloin, kun tulee jossain tärkeässä projektissa vaikea paikka.

Edelleen: Tämä ei tarkoita, että sinun ei pidä pitää taukoja tai että et saisi välillä hyppiä tekemään jotain muuta, vaan tarkoitukseni on auttaa sinua saamaan parempia tuloksia siinä, mitä teet.

Parisuhteessa tai ystävän kanssa ollessa se voi tarkoittaa sitä, että olet enemmän siinä hänen kanssaan, vaikka ajatukset haluaisivat viedä sinut tekemään omia asioitasi.

 

Tässä vielä pari konkreettista tapaa siihen, miten voit sanoa ei ja pysyä keskittyneenä siihen, mitä teet:

A. Kirjaimellisesti sano EI mielessäsi tai ääneen sinua häiritsevälle ajatukselle.

B. Työnnä mieleesi tullut ajatus kauaksi mielessäsi. Tämä on yksinkertainen ja tehokas tapa. Yleensä jokaiseen ajatukseen liittyy mielikuva ja sen pois työntäminen auttaa. Samalla voit palauttaa mieleesi sen, mitä olet tekemässä.

C. Palauta mieleesi iso kuva siitä, mitä olet tekemässä tai haluamastasi lopputuloksesta.

 

Pointtini on se, että älä anna ulkoisten ärsykkeiden tai ajatustesi viedä sinua ihan mihin tahansa silloin, kun haluat saada jotain erityistä aikaan työssäsi tai elämässä. Niinkin on hyvä antaa tapahtua välillä, silloin kun on sen aika.

Joko kerroin, että tämä on myös tehokas keino siihen, miten voit harjoitella itsesi pois tavoista, joita et halua enää tehdä.

Mille sinä harjoittelet sanomaan ei? Harjoittele ja tulet siinä paremmaksi! 

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä:
Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

  • Lähettää viestin joka viikko
  • Lähettää viestin vain ja ainoastaan kerran viikossa
  • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
  • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
  • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
  • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla