Huomattavasti lisää energiaa päivääsi - Viikkokirje nro 305-306

Viikkokirjeestä nro 305:

Yksi tärkeimmistä asioista, mitä olen ottanut käyttöön itseni kehittämisen ansiosta on saanut aikaan sen, että voin ja jaksan paremmin kuin koskaan ennen.

Jaksamiseen ja terveyteen liittyy monia asioita, mutta on yksi asia, mikä on käytännössä vaikuttanut kaikista eniten. Kerron siitä nyt sinulle ja jos otat sen käyttöösi tänään, niin uskon, että hyvinvointisi tulee aina olemaan parempi.

Käytännössä muutos tähän tapahtui vuonna 2006, kun osallistuin Tony Robbinsin seminaarin neljänteen päivään. Se päivä käsitteli elinvoimaisuutta.

Se, mikä sieltä tarttui mukaan oli vastuu. Vastuu siitä, että en voi siirtää terveyttäni tai elinvoimaisuuttani jollekin toiselle. Se ei ole jotain, minkä voisi ulkoistaa. Ymmärsin sen, koska opin yhdessä päivässä enemmän siitä, miten voin huolehtia itsestäni, kuin olin oppinut reilussa kahdessakymmenessä vuodessa.

Tietysti, jos minulle sattuu tapaturma tai onnettomuus, niin tarvitsen siihen lääkärin apua. En tarkoita sitä.

Tarkoitan, että yleinen terveytesi, jaksamisesi ja elinvoimaisuuteesi on sinun omalla vastuullasi. Tämän päivän yhteiskunnassa se kuitenkin on opittu ulkoistamaan terveyskeskukselle, työpaikkalääkärille tai apteekin itsehoitohyllylle.

Niillä kaikilla on hyvä tarkoitus ja oikeassa tilanteessa ne ovat tärkeä apu.

Jos kuitenkin koet itsesi jatkuvasti väsyneeksi tai olet usein flunssassa, niin se on kehon tapa kertoa, että jotain tarvitsee muuttua.

Lähden ajatuksesta, että ihmisen perustila on terve ja onnellinen. Päivittäiset valintasi liittyen ajatuksiin, työhön, tunteisiin, ruokaan, juomaan, liikkumiseen, hengittämiseen ja eri tapoihin, vievät sinua joko kauemmaksi tai lähemmäksi tuota perustilaa.

Ennen vuotta 2006 olin joka talvi kaksi kertaa kipeä ja myös kerran joka kesä. Uskoin näin myös tapahtuvan vuodesta toiseen ja niin tapahtuikin. Lisäksi uskoin, että joka kerta kun olen kipeä, niin toipumiseeni menee yksi viikko. Ja niin menikin.
 
Tuon vuoden jälkeen olen ollut joitakin kertoja näiden kahdeksan vuoden aikana ns. epävireässä tilassa, jossa olen kokenut itseni väsyneeksi tai kuumeiseksi.

Tärkeimpänä muutoksena pidän siis sitä, että alkaa ottamaan vastuun omasta terveydestään ja jaksamisestaan. Sanotaan, että kukaan ei pidä rahoistasi parempaa huolta kuin sinä itse. Sinun tulisi myös olla paras henkilö huolehtimaan omasta jaksamisestasi.

Vastuun lisäksi tein pieniä muutoksia, joiden ansiosta uskon olleeni terveempi, energisempi ja elinvoimaisempi vuosikausia.

Tässä se, mitä muutin omassa elämässäni - Lista hyvin yksinkertaisia asioita, jotka myös sinä voit hyödyntää elämässäsi - jo heti tänään:

4 ensimmäistä askelta elinvoimaisempaan elämään


1. Ala uskomaan, että sinä olet terve.
Päätin, että tästä eteenpäin olen vain terve. Jos et ole nyt terve, niin aloita syöttämään mieleesi ajatusta siitä, että olet terve. Usko olevasi terve ja mielesi auttaa sinua voimaan hyvin.

2. Ala hengittämään enemmän ja tietoisemmin.
Ilman happea et elä. Jos stressaat helposti ja tutiset kylmässä, niin yksi asia unohtuu helposti: Hengittäminen. Tajusin, että en joskus hengitä ollenkaan. Solut tarvitsevat happea, joten tarjoa sitä niille. Aloitin sillä, että hengitin autossa tietoisesti syviä pitkiä hengityksiä työmatkat.

3. Ala juomaan enemmän vettä.
Ennen join paljon. Maitoa, mehua, limsaa, vichyä, teetä ja joskus vähän oluttakin. Mutta en juonut käytännössä yhtään vettä. Vaihdoin kuukaudeksi kaiken mitä join vedeksi. Se on edelleen yksi huikeimmista muutoksista elämässäni.

4. Kiinnitä huomiota siihen, mitä kehosi ottaa vastaan.
Nyt mediassa puhutaan ihan eri tavalla ravinnon merkityksestä kuin kahdeksan vuotta sitten. Se oli minulle aika jolloin tajusin kuinka järkyttävän paljon sillä on merkitystä, mitä suuhunsa laittaa. Tänäkään päivänä en osaa enkä voi sanoa, että mitä ihmisen pitäisi syödä. En tiedä täydellistä kaavaa edes omalle kohdalleni. Merkittävin oivallus on kuitenkin ollut tajuta seurata, mitä kehoo sanoo siitä, mitä sinne laittaa. Toinen oivallus on ollut se, että ihminen ei syö saadakseen ruokaa, vaan saadakseen ravinteita ja polttoainetta. Kysymys, joka auttaa sinut elinvoimaisempaan elämään on tässä: Mikä tuo sinulle energiaa, mutta ei vie sitä? (Eli minkä syömisen jälkeen sinulla on energisempi olo kuin ennen syömistä TAI voit yleistää tuon kysymyksen kaikkeen elämässäsi: Mistä sinä saat elinvoimaa?).

Nuo olivat muutokset, mitkä tein elämääni 2006. Siitä puuttuu vielä neljä elinvoimaisuuteen liittyvää kohtaa, jotka kerron sinulle seuraavassa kirjeessä.

Suosittelen, että ota näistä yksi käyttöösi ja ala tutkimaan ja viemään sitä elämässäsi eteenpäin. Yksi on helppo ja kaikki nämä onnistuvat ilman, että tarvitsisit sihen lisää aikaa. Voit aloittaa vaikka heti nyt.

Uudet tavat ja terveyden haaliminen ei välttämättä ole aina helppoa. Todella energinen ja terve elämä vaatii panoksesi. Se on valintasi, minkä voit tehdä, jos niin haluat. 

 

Viikkokirjeestä nro 306:

4 lisäaskelta elinvoimaisempaan elämään

Ennen varsinaisia askeleita haluan kertoa palautteesta, jonka sain. Sain muistutuksen siitä, miten tärkeää positiivinen ajattelu on hyvinvoinnin kannalta. Se oikeasti onkin. Ensimmäinen kohtani edellisessä kirjeessä liittyikin siihen. Sinulla tulee olla halu voida hyvin. Minulle se tarkoittaa myös sitä, että haluan valita parempia ajatuksia: Sellaisia, jotka saavat minut voimaan hyvin.

 

Tässä lisäaskeleet:

1. Anna enemmän huomiota hyville tunteille. Yksi syy, miksi kukaan haluaisi ajatella positiivisesti on se, että se tuntuu hyvältä. Nyt hyppään suoraan siihen hyvään fiilikseen. Hyvät tunteet on helppo blokata huolilla ja murheilla. Ne kuitenkin väistyvät, jos keskityt hyvään tunteeseen.

Kun pidät taukoa töistä, niin älä kiirehdi, vaan nauti siitä pienestäkin hetkestä ja siitä hyvästä tunteesta.

 

2. Tee työtä, josta nautit tai nauti työstä, mitä teet. Olen ollut nyt 12 vuotta yrittäjänä. Se pitää sisällään paljon vapautta, mutta myös raskaita hetkiä. Kyse on kuitenkin kokonaisuudesta, ei niistä joistakin harmaista päivistä.

Niin iso osa viikottaisesta ajasta menee työhön, että sinulla ei ole varaa tehdä työtä, mitä inhoat tai olla pitämättä siitä, mitä teet, jos oikeasti haluat olla elinvoimainen.

Moni etsii meidänkin kautta työtä, mitä rakastaisi tehdä, mutta kokee sen löytämisen vaikeaksi.

 

Kerron sinulle nyt faktan, jonka olen oppinut omasta elämästäni:
Ei ole olemassa sellaista työtä, mitä rakastat tehdä. On olemassa vain työ, missä voit kokea rakkauden tekemistäsi kohtaan.

On valinta tykätä siitä, mitä tekee. Jos siis aiot olla siinä työssä, missä olet, niin opettele tykkäämään siitä. Nauti siitä, kun menet töihin. Näe se kokonaisuus, miksi olet töissä. Löydä tapa, millä nautit siitä, mitä teet. Saat siitä valtavasti energiaa elämääsi!

Varmista, että tänään ja huomenna tykkäät siitä, mitä teet.

 

3. Liiku enemmän. Ihan sama miten ja millä tavalla. Kun liikut, niin myös tunteesi pääsevät oikeasti tuntumaan. Paikallaan sammaloituu. Pysähtyneeseen kehoon pesiytyy alakuloisuus ja masennus. Liike pitää solut liikkeellä ja energian päällä.

Aion tänä vuonna laittaa ihmiset pomppimaan kaikkialla missä olen. Pomppinen on ehkä yksinkertaisin tapa liikkua: Missä vain, milloin vain. Se ei vaadi tilaa ja vaikuttaa koko kehoon ja jopa jokaiseen soluusi.

Minitrampoliinilla pomppinen on vielä parempaa ja hauskempaa ja sopii lisäksi kaiken ikäisille ja kokoisille.  

Urheilijana en ymmärtänyt ns. hyötyliikuntaa. Tänä päivänä rakastan sitä. Käytä kaikki mahdollisuudet liikkua päivän aikana.

 

4. Anna enemmän aikaa mielellesi levätä. Edellisessä kohdassa sanoin, että paikallaan sammaloituu. On kuitenkin eri asia pysähtyä siinä tarkoituksessa, että lepää.

Lepo, jonka annat itsellesi kiitollisena hyvän päivän jälkeen, tuo energiaa. Lepo, jonka annat kurjan päivän jälkeen, ei anna samaa tulosta.

Ennen yritin päästä tilaan, missä nukun mahdollisimman vähän. Tänä päivänä arvostan nukkumista ja lepäämistä ja pyrin antamaan itselleni mahdollisuuden levätä aina vähintään riittävästi.

Ennen en mennyt nukkumaan ennen yhtä. Nykyään olen saattanut olla sängyssä jo ennen kymmentä. Aamulla on ihan eri energiassa ja ihan eri aikaan, kun on saanut levätä rauhassa ja tarpeeksi. Se vaikuttaa taatusti kokonaisvaltaisesti koko elämääsi.

 

Jos nämä eivät ole käytössä elämässäsi, niin ota yksi asia käyttöön ensiksi ja keskity sen käytäntöön viemiseen. Älä yritä useaa muutosta kerralla. Yksi muutos kerralla on kaikkein varmin tapa saada muutoksia aikaan.

Tsemppiä ja elinvoimaa! 

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä:
Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

  • Lähettää viestin joka viikko
  • Lähettää viestin vain ja ainoastaan kerran viikossa
  • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
  • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
  • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
  • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla