Miten päästä alkuun tavoitteiden toteuttamisessa?

Saa mitä haluat -kaavan yksinkertainen idea on mennä askel askeleelta. Mieti, mikä on ensimmäinen askeleesi kohti tavoitetilaasi. Sitten mieti sen jälkeen, mikä on toinen askeleesi ja sen jälkeen kolmas.

Tämä saattaa kuulostaa sinusta yksinkertaiselta ja saakin kuulostaa. Tämän on tarkoitus olla maailman yksinkertaisin tapa toteuttaa mitä tahansa. Ja tämä myös toimii!

Mistä sitten kannattaa aloittaa? Tässä muutamia ehdotuksia:

1. Aloita siitä, mistä sinun on helppo aloittaa.

Kuten sanoin alku on yleensä kaikista raskain. Mitä vaikeammasta tilanteesta lähdet liikkeelle, sitä enemmän suosittelen sinua aloittamaan tarpeeksi helposta askeleesta.

Mitkä olisivat helppoja askeleita? Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Jos tavoitteesi on voida paremmin, voit alkaa hengittää rauhallisemmin. Sen aloittaminen ei maksa mitään ja voit aloittaa sen heti.

  • Jos tavoitteesi on tienata lisää, askeleesi voi olla se, että kysyt pomoltasi, mitä voisit tehdä enemmän tai paremmin, jotta saisit lisää palkkaa.

  • Jos tavoitteesi yrittäjänä on nostaa yrityksen tulosta, ota itsellesi paperilappu, johon kirjoitat, millainen toiminta tuottaa yrityksellesi eniten.

  • Jos tavoitteesi on olla energinen ja jaksaa hyvin, mene tänä iltana tuntia aikaisemmin nukkumaan.

  • Jos tavoitteesi on saada parisuhteesi kukoistamaan, kysy puolisoltasi, mikä puolisollesi on tärkeää ja ota se huomioon. Jos kysyminen tuntuu vaikealta, voit myös aloittaa katsomalla häntä enemmän silmiin.

2. Aloita jostakin, minkä ymmärrät.

Voi olla, että valitsemasi tavoitteen saavuttamiseen liittyy paljon asioita, joista sinä et vielä tiedä mitään. Olen kuitenkin varma, että tiedät jonkin tavan, jolla voit edistää tavoitettasi. Siitä on hyvä aloittaa.

Jos tavoitteenasi on esimerkiksi huippukunto, et välttämättä tiedä vielä, mitkä olisivat sinulle parhaita tapoja treenata, mutta ymmärrät, että jos kävelet päivän aikana enemmän, se kohentaa kuntoasi.

Jos tavoitteesi on hyvinvoiva parisuhde, voi olla vaikea tietää, miten parantaa sitä ja mitä kaikkea sinun tulisi tehdä sen eteen, varsinkin jos nykyinen tilanteenne on huono. Silloin voit aloittaa siitä, minkä tiedät toimineen aiemmin, esimerkiksi järjestää enemmän yhteistä aikaa merkitsemällä koti-iltoja kalenteriin.

Jos olet saanut itsesi todella vaikeaan elämäntilanteeseen ja tavoitteesi on päästä sinulle hyvään tilanteeseen, ala vahvistaa sitä, minkä osaat parhaiten. Jos esimerkiksi olet joutunut taloudellisesti pahaan tilanteeseen, keskity siihen, mitä sinä osaat. Se voi olla nykyisen tilanteen kartoittaminen, kulujen pienentäminen, lisätulojen miettiminen tai avun pyytäminen.

3. Aloita siitä, mitä sinä haluat tehdä tai mikä kiinnostaa sinua eniten.

Näin yleensä pääsee hyvin vauhtiin. Moni aloittaa vaikeasta asiasta tai jostain mitä ei ymmärrä ja kokee sen jälkeen, että ei tästä tule mitään. Saa mitä haluat -kirjaa kirjoittaessani en tiennyt aina, mitä tehdä seuraavaksi. Silloin yleensä valitsin sen tavan edistää kirjaa, joka tuntui sillä hetkellä kaikista kiinnostavimmalta, tai sen mitä halusin eniten tehdä. Luulin, että kirjan kirjoittaminen on vain kirjoittamista, mutta siihen sisältyikin aika paljon kaikkea muutakin, ja siksi pystyin aina edistämään kirjaa jollakin tavalla eteenpäin.

Tärkeintä on, että teet jotakin, joka tuntuu sillä hetkellä askeleelta eteenpäin. Aina et tiedä etukäteen miten paljon se johtaa sinua eteenpäin, mutta se ei haittaa.

Tsemppiä aloittamiseen!

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki