Suurin syy miksi ihmiset eivät toteuta tavoitteitaan...

Yksi suuri syy miksi ihmiset eivät toteuta tavoitteitaan tai tee asioita, joita oikeasti haluaisivat tehdä, on aika. Moni kokee, ettei aika riitä kaiken tekemiseen ja että oikeasti tärkeät asiat, kuten tavoitteiden toteuttaminen, vievät liikaa aikaa. Mistä löytää aikaa, kun tuntuu että vuorokaudesta loppuu tunnit kesken?

On mielenkiintoista, että meistä saattaa tuntua, ettei aika riitä kaiken tekemiseen, mutta silti maailmassa on monia ihmisiä, jotka tekevät päivän aikana jopa enemmän kuin me. Heillä on vuorokaudessa käytössä samat 24 tuntia kuin kenellä tahansa muullakin! Mistä he löytävät ajan kaikkeen?

 

Tiedätkö, mihin aikasi kuluu?

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään mihin aikasi todellisuudessa kuluu? Saatamme toimia päivän aikana automaatiolla, emmekä edes tiedosta mitä olemme tekemässä. Illalla ihmettelemme mihin tämäkin päivä taas hävisi. Kuulostaako tutulta? Mikä avuksi?

 

Pidä aikapäiväkirjaa

Ala kiinnittää huomiota siihen, mihin aikasi kuluu päivän aikana. Kirjaa ylös omaa ajankäyttöäsi aamuheräämisestä seuraavan aamun heräämiseen. Jo yhden päivän kartoittaminen antaa suuntaa siitä, mihin aikasi todellisuudessa kuluu! Kirjaa omaa ajankäyttöäsi mahdollisimman tarkasti.

Suosittelemme tekemään ajankäytönkartoituksen säännöllisesti, jotta tiedät mihin aikasi kuluu ja huomaat muutoksia, joita ajankäytössäsi tapahtuu, kun olet tietoinen ajankäytöstäsi.

 

Ajan käytön kartoittaminen

 

Kysymyksiä pohdittavaksi:

  • Miten aloitat päiväsi? Mitä teet aamulla heti herättyäsi? Nousetko välittömästi sängystä ylös, vai torkutatko viimeiseen asti, kunnes on pakko nousta?
  • Missä käytät eniten aikaasi?
  • Kenen kanssa käytät eniten aikaasi?
  • Minkä asioiden tekeminen vie eniten aikaasi?
  • Miten käytät aikaasi, kun vaihdat tehtävästä/tilanteesta toiseen? Miten siirtyminen tapahtuu? Miten teet sen ja kuinka kauan käytät siihen aikaa?
  • Miten lopetat päiväsi?
  • Mitä päivästäsi puuttuu?

 

Millainen tunne sinulla on tehdessäsi asioita?

Keskity tunteeseen. Tunne antaa suuntaa siitä, mitä kannattaisi tehdä enemmän ja mitä vähemmän. Kuuntele tuntemuksiasi päivän aikana ja merkitse ne ylös askareiden viereen.

 

Mikä on suurin este ajankäytössäsi?

Jos mietit elämääsi ja ajankäyttöäsi tällä hetkellä, minkä koet suurimmaksi esteeksi ajan käytössäsi?

Yksi suurimmista esteistä ihmisten ajankäytössä on priorisoinnin puute. Sanomme, että jokin asia on meille tärkeä, mutta kalenterimme kertoo totuuden: Jos asia ei näy kalenterissamme, emme ole priorisoineet sitä tärkeäksi päivittäisessä elämässämme. Jokainen meistä osaa priorisoida, mutta suurin osa ei tee sitä, vaikka osaisikin.

 

 

2 vinkkiä Miten löytää aikaa tavoitteiden toteuttamiselle

 

1. lopeta sanomasta, että sinulla ei ole aikaa

Usein kaikista kiireisimmät ihmiset ehtivät aina kertoa, että heillä ei ole aikaa ja kertoa kaikki syyt ajanpuuttumiselle - heille ei kuitenkaan tule mieleen, että noiden syiden listaaminen (ja toistaminen monelle eri ihmiselle) vie aikaa!

 

2. Tarkkaile ajankäyttöäsi aikapäiväkirjan avulla

  • Löytyykö päivästäsi joutenolohetkiä, jotka voisit hyödyntää paremmin?
  • Teetkö asioita, joita oikeasti haluat tehdä?
  • Miten tavoitteesi näkyvät päivässäsi?

 

Suurin syy miksi tavoitteet eivät toteudu on se,
ettei niiden eteen tehdä mitään.

Jos tavoitteesi ei näy ajankäytössäsi millään lailla, miten voit saavuttaa tavoitteesi?

 

Huomaa, että ajankäyttökartoituksen tarkoitus on herättää huomaamaan, mihin aikamme todellisuudessa menee. Tarkoitus ei ole löytää jokaista tyhjää kohtaa ja täyttää niitä aktiviteeteilla, vaan tunnistaa ja pohtia miten voisimme hyödyntää käyttämämme ajan tehokkaasti.

Muista, että on tärkeää muistaa myös levätä! Kukaan meistä ei ole yli-ihminen, joka jaksaisi lepäämättä - pidä siis huoli, että olet varannut riittävästi aikaa myös palautumiselle ja lepäämiselle.

 

Suurin syy, miksi tavoitteet eivät toteudu on se, ettei niiden eteen tehdä mitään.
— Ilkka Koppelomäki

 

 

Haluatko oppia lisää tavoitteista, menestymisestä ja siitä miten saat itsestäsi irti täyden potentiaalisi?

Tutustu ja tule mukaan ensi vuoden inspiroivimpaan seminaariin...