Vertailua

Tuntuuko sinusta väliltä siltä, että kaikki muut hallitsevat oman elämänsä paremmin kuin sinä? Tai, että muut osaavat mahdottoman paljon ja sinä olet lähes heidän vastakohta? Tai, että sinä olet vasta polun alussa ja kaikki muut jo todella pitkällä? Ainakin itselläni nuo kaikki ajatukset ovat käyneet mielessä elämän aikana ja monen monta kertaa. Omat ajatukset on yleensä ne mihin uskomme ja siltikin niin harvoin ne oikeasti ovat totta.

Tarkoitan sitä, että useinkaan ei ole kyse siitä, että sinä et olisi niin hyvä kuin muut tai et osaisi asioita yhtä paljon kuin muut, vaan siitä miten mielessäsi vertaat itseäsi muihin.

Pohdittavaksi: - Vertaatko itseäsi samassa tilanteessa ja samalla taustalla olevaan ihmiseen? - Perustuuko ajatuksesi todellisiin tapahtumiin vai kuvitelmiin? - Kun vertaat niin korostatko muiden osaamista ja vähättelet omaasi?

Ihmisellä on erikoinen tapa alentaa itseään. Joskus se on erittäin hyväkin juttu, silloin kun ei itsestään halua tehtävän isoa numeroa. Tosin itseään alentamallakin voi itsestään tehdä numeron. Alennamme ja vähättelemme osaamistamme ja kykyjämme. Siihen lisänä ajatus siitä, että naapuri osaa asian paremmin, niin ei tarvitse samaan työpaikkaan edes hakeutua.

Oman tutkimukseni mukaan todellisuudessa asiat ovat kuitenkin ihan toisin. Jos ajattelet, että joku on sinua parempi, niin hän yleensä ajattelee samalla tavalla. Joku on hänestä parempi. Joissakin tapauksissa tämä myös menee päittäin eli hän ajattelee sinun olevan parempi.

Yhteenvetona rohkaisen sinua olemaan rehellinen itsellesi osaamisestasi, vertaamaan itseäsi muihin hyvällä tavalla ja ajattelemaan itsestäsi pelkkää hyvää.

Niin ja, jos näet, että joku on todella hyvä jossain, niin käy kertomassa se hänelle. Hän ei välttämättä ole osaamisestaan itse tietoinen. Ja kun joku tulee vastaavasti kehumaan sinua, niin sano rohkeasti "Kiitos, kerro lisää".

Jokainen meistä on jossain vaiheessa elämäänsä aina uuden polun alussa. Sen sijaan, että mietit kuinka pitkällä jo muut ovat, niin keskity omaan "suoritukseesi" (<-urheilutermi, jolla oikeasti tarkoitan oman elämäsi matkaamista) ja ota oppia niiltä, jotka ovat jo ehtineet matkata pidemmälle.

Fakta on myös se, että vaikka sinä olisit nyt yhden uuden polun alussa, niin joku toinen on sen polun alussa, jonka sinä juuri päätit.

Aurinkoista ja elämyksellistä viikonloppua itsesi ja muiden hyvien tyyppien kanssa!

- Ilkka

P.s. Veisikö tämä polullasi eteenpäin