Itsensä kehittäminen?

Inspiroituneena täyden kuun paisteesta ja pienestä metsäretkestä (jonka johdosta saan nauttia lähdevettä seuraavat pari viikkoa), ajattelin avata aihetta nimeltä itsensä kehittäminen. Tähän ehkä vaikuttaa myös se, että olen asiasta jutellut usein ystäväni Ilkka Rajalan kanssa ja juuri hän avasi tämän viikon NLP master practitioner koulutuksen kysymällä, että mitä ihmettä on itsensä kehittäminen. Olin mukana kertaamassa oppejani ja kehittymässä tuolla kurssilla ja Ilkka kysyi ensimmäisenä minulta, että miten minä vastaisin kysymykseen, kun kerran asiasta niin paljon puhun. Toinen ystäväni, Joseph McClendon III sanoo, että personal development on harjoittelemista tullakseen siksi ihmiseksi, joka haluat olla. Ennen kuin kerro miten itse koen itsensä kehittämisen, niin haluan pohtia tässä avoimesti muutamaa asiaa. Ensinnäkin koen, että itsensä kehittäminen on hyvin yleissana, jolle jokainen antaa oman merkityksensä. Kuitenkin olen huomannut, että joillekin tuon sanayhdistelmän merkitys saattaa olla hieman epäselvä ja johtaa jopa harhaan. Siksi koenkin, että on tärkeintä ihan aluksi ymmärtää, että itsensä kehittäminen tulisi olla jokaiselle ekologista. Kun NLP:ssä määritellään tavoitteita, niin puhutaan ekologisuudesta. Eli siitä, että se oikeasti on hyväksi sekä ihmiselle itselleen, mutta myös ympäristölle. Mitä tahansa siis itsensä kehittäminen onkaan, niin sen tulisi viedä omaa elämää hyvään suuntaan. Ehkä paremminkin sanottuna parempaan suuntaan siitä missä on nyt tai missä on ollut.

Itselleni valkeni enemmän tämä itsensä kehittäminen noin kuusi vuotta sitten. Silloin muutama uusi ystäväni alkoi siitä minulle puhumaan. "Nyt sinun tulee kehittää itseäsi". Nykyään haastaisin tuon lauseen kysymällä, kenen mielestä minun tulee kehittää itseäni. Minusta halu itsensä kehittämiseen tulee lähteä itsestä, ei siitä, että joku niin sanoo. Vaikkakin tämä maa tai maailma olisi ihan toisenlainen, jos jokainen jollakin tavalla kehittäisi itseään.

Aluksi ymmärsin, että itsensä kehittäminen on sitä mitä kaverini tekivät: Lukivat vähintään puoli tuntia päivässä jotain kirjaa, joka kehittää omaa ajattelua ja elämää. Tai vastaavasti kuunnella jotain äänikirjaa tai katsoa kehittäviä videoita. Yleensä se tarkoitti ihan samoja kirjoja ja äänitteitä kun kaikki muutkin siinä porukassa kuunteli tai luki. Kysymys kuuluukin, että kuinka paljon tämä eroaa koulusta? Jokaisen koulumenestys paranisi ihan varmasti jos lukisi puoli tuntia päivässä läksyjä. Opin siis aluksi mallin, että itsensä kehittäminen on sitä, että syötetään aivoilla JOTAIN kehittävää tai positiivista viestiä vähintään puoli tuntia päivässä. Välillä jopa alussa stressasin jos en sitä tehnyt tai yritin vain hakea jotain joka vastasi tuohon tarpeeseen. Mihin suuntaan siis tällä tavoin kehityn? Vastaukseni: Moneen suuntaan ja en välttämättä mihinkään. Yleisesti tässä voisi puhua myös siitä, että kysytään muilta suosituksia hyvistä kirjoista. ELI annan muille oikeuden päättää sen mihin suuntaan kehityn ja mitä aivoilleni syötän.

Rajalan Ilkka on haastanut minua tästä aiheesta usein ja mm. siksi aloin itsekin melko nopeasti haastamaan uutta oppimaani mallia. Myös muistan Eranovan kirjakaupassa käynnin. Kysyin heiltä, että mitä he voisivat suositella minulle kun olen lukenut nämä ja nämä kirjat. Vastaus tähän oli parasta kehitykselleni: "Katso ympärillesi ja katso mikä sinua kiinnostaa, huomaat kyllä kun löydät sen mikä kiinnostaa sinua".

Urheilijana ja ahkerana opiskelijana olen varmasti aina kehittänyt itseäni jollakin tapaa. Minulla on myös ollut niin kauan kuin muistan halu oppia uutta ja oppia tekemään paremmin se minkä teen. Onko siis kehittymiseni halu ollut itsensä kehittämistä? Onko treenaaminen ollut itsensä kehittämistä? Onko se, että luen joka päivä Positiivareiden Ajatuksen aamiaisen itsensä kehittämistä? Onko se, että asetan itselleni tavoitteita itsensä kehittämistä?

En lue päivittäin välttämättä mitään kirjoja, katso kehittäviä ohjelmia tai kuuntele audiobookeja. Siltikin koen kehittäväni itseäni ainakin lähes päivittäin. Mielestäni kehittymiseen on miljoona tapaa ja keinoa. Vastaukseni siihen "mitä on itsensä kehittäminen" on: Itsensä kehittäminen on sitä, että viet elämääsi eteenpäin niin, että saat tehdä enemmän sitä mistä tykkäät. Tämä on siis minun määritelmäni minulle itselleni. Ennen kuin alkaa kehittämään itseään olisikin erittäin tärkeetä miettiä sitä miten itse määrittelet itsesi kehittämisen. Niin, että se vastaa sitä miten itse haluat kehittyä. Väärään suuntaan mennään minusta erittäin paljon silloin, jos kehittyminen tuntuu pakolta tai väkinäiseltä. Tämän tunnistaa siitä, että sanoo itselleen (tai kuulen ihmisen sanovan), että "minun pitää/pitäisi" tai "minun täytyy/täytyisi" nyt lukea tätä kirjaa tai katsoa tätä videota.

Itsesi kehittämisen kannalta olen huomannut, että on olennaista kysyä itseltä tasaisin väliajoin mikä minua kiinnostaa tai mistä todella haluan oppia. Jos palataan itsensä kehittämisen "alkulähteille" niin uskon sen tarkoituksen olleen / olevan sen, että ihminen voi ja elää paremmin sen johdosta ja/tai pääsee elämässään haluamiinsa tuloksiin (tai elää jatkuvasti luoden haluamiaan tuloksia) helpommin, nopeammin tai, että yleensäkin saa niitä tuloksia aikaan.

Puhun itsensä kehittämisen puolesta. Haluan sinunkin siihen tutustuvan, mutta tee se fiksusti. Niin, että kehität itseäsi haluamallasi tavalla ja nautit enemmän elämästä. Minusta ei ole oikeaa eikä väärää tapaa. On vain tapoja, joista toiset tuo erilaisia tuloksia kuin toiset. Hyvä kysymys onkin, että tuoko se mitä teet tällä hetkellä sinulle haluamiasi tuloksia? Eli toimiiko se mitä teet elämässäsi sinun kohdallasi? Minun suositukseni on se, että teet sitä mikä toimii sinulle!

Parasta elämän jatkoa ja jos tämä herätti ajatuksia tai ideoita niin jätä kommenttia!

Innostavin terveisin Ilkka