Hyvää ja huonoa valittamista

Minua pidetään yleisesti hyvin positiivisena ihmisenä ja harvoin valitan mistään. No minullakin on ne päivät, jolloin valitan ja omat erityiset ihmiset kenelle valitan. Ainakin omassa elämässäni on niin, että eri ihmisille valitan eri asioista. Korjauksena siis sanoisin, että haluan rikkoa kuvan siitä, että olisin aina positiivinen ilopilleri, joka ei koskaan valita. Se ei ole totta ja en haluaisi elämässäni niin koskaan olevankaan. Tämä johtuu siitä, että koen valittamisella olevan tarkoituksensa... Koen, että valittamista on monenlaista...

 • omista ongelmista (terveydestä, ulkonäöstä, työstä, elämästä, päivästä, rahasta...)
 • yhteiskunnasta
 • maailmasta
 • muista ihmisistä jne

Jos ajatellaan, että valittaminen on yhtä kuin murhe, niin aikoinaan elämäni koki suuren muutoksen kun luin Earl Nightingalen kirjasta Asenne, että ihmisen murheista ja huolista 92% on turhia ja vain 8% oikeasti olennaisia. Nuo 92% siis jotain mikä on jo mennyt tai emme voi niihin kuitenkaan vaikuttaa. Esimerkkinä se kuinka paljon murehdit yleisiä yhteiskunnallisia tai maailman ongelmia ilman, että koskaan teet muuta kuin valitat niistä?

Koen kuitenkin, että valittamisella on oma erityinen tarkoituksensa. Kun valittaa jostain, niin silloin yleensä:

 • tiedostaa, että jokin on jossain vialla
 • haluaa muutosta johonkin

Näistä syistä minusta valittaminen on aina sallittua. Usein kuitenkin kuulen ihmisten seurassa lauseita tyyliin: "Ai niin, enhän minä saakaan valittaa". Kyllä sinä saat valittaa, se on ihan oma henkilökohtainen vapautesi.

Koen kuitenkin, että valittaminen on turhaa silloin, jos se kohdistuu asioihin, joihin ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan. Varsinkin, jos valittaa vain omassa päässään eikä koskaan kerro niistä muille. Silloin se valittaminen ei ainakaan saa minkäänlaista muutosta aikaan. Tai mikäli valittaa mistä tahansa asiasta tai aiheesta kohtuuttoman pitkään tekemättä asialle yhtään mitään. Varsinkin, jos valittaminen kohdistuu omaan elämään, koska siihen voit kyllä vaikuttaa.

Toisin sanoen, valittaminen on hyvää silloin kun se:

 • saa miettimään omaa elämää uusin silmin
 • auttaa suuntaamaan ajatukset siihen mitä haluaa tilalle
 • siitä saa tiedon tai tiedostamisen siihen mitä on vialla tai mitä tarvitsee muokata omassa elämässä
 • se aloittaa muutoksen parempaan
 • se hymyilyttää, naurattaa tai luo huumoria ympäristössään

Yksi valittamisen syitä on se, että valittamisen aikana ei kykene näkemään sitä MITEN asiat voisivat olla tai MITEN asiat saisi muutettua paremmaksi.

Kun siis kyllästyt valittamiseen, niin mieti mikä olisi paras vaihtoehto tilalle, innostu siitä ja jollakin tavalla näe se, että tottakai juuri sinä pystyt saamaan kyseisen muutoksen aikaan. Se minkä haluat elämässäsi, tarvitsee olla ensiksi mahdollista mielessäsi. Tämän jälkeen et enää valita asiasta, vaan mietitkin asiaa uudella tavalla ja keksit keinoja muutokseen.

Käytä siis valittamista muutoksen voimana tai jos osaat, niin voit myös hauskuuttaa sillä muita.

 

Innostavin terveisin