3 Askelta paremman loppuvuoden varmistamiseksi!

Nyt kesä-/heinäkuussa on hyvä aika ottaa hetki ja katsoa, mitä alkuvuodesta on tapahtunut ja mihin haluat vielä tänä vuonna päästä.

Muutokset eivät tule sattumalta. Ne eivät myöskään vain ilmesty elämään. Niiden eteen täytyy tehdä merkittävästi töitä. Uskon, että missä tahansa voi tulla aina paremmaksi, jos vain haluaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että huomio on haluamissasi asioissa.

 

Tarkasta, mihin sinä olet päässyt tänä vuonna

Aloita sillä, että kerrot mistä kaikesta olet kiitollinen.

Sen jälkeen...

 1. Tarkasta, mitkä olivat sinun toiveet, unelmat, muutokset ja tavoitteet tälle vuodelle.
   
 2. Huomaa ja listaa asiat, jotka ovat menneet eteenpäin. Voit olla yllättynyt siitä, miten moni asia on muuttunut, jos vain olet tehnyt jotain.
   
 3. Uudelleenkirjoita tämän vuoden tavoitteet. Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että moni asia on jo saattanut muuttua ja siksi on hyvä tarkastaa, että kirjoittamasi asiat ovat edelleen niitä, mitä sinä haluat. Voi olla että sinun tarvitsee muuttaa jokin ihan kokonaan, poistaa jotain listalta tai tehdä jotain pieniä muutoksia.

Jos sinulle on käynyt niin että nyt ensimmäistä kertaa kaivoit esiin vuoden alussa tekemäsi tavoitteet, tai tajusit että et ole sellaisia tehnytkään, ei mitään hätää. Kaikki on ok. Ihan oikeasti.

Joka tapauksessa voit tehdä yllä olevat asiat ihan samalla tavalla. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Joka tapauksessa moni asia on ihan varmasti myös muuttunut elämässäsi viimeisen puolen vuoden aikana. Muutosta on vain vaikea huomata, jos siihen ei kiinnitä huomiota.

 

Tavoitteiden tarkoitus

Tavoitteiden on tarkoitus ohjata sinua elämässäsi eteenpäin. Ne eivät ole elämän itsetarkoitus, vaan ne ovat suuntaviittoja, jotka auttavat sinua pysymään haluamallasi polulla ja toteuttamaan haluamiasi asioita.

Muista, että voit käyttää tavoitteitasi myös siihen, että teet elämästäsi helpompaa tai siihen että vähennät elämässäsi asioita.

Usein tavoitteet ajatellaan vain asioina, jossa tavoitellaan jotain lisää, tai pyritään johonkin menestykseen tai saavuttamiseen. Se on kyllä totta, mutta haluaisin sinun ymmärtävän tavoitteiden syvemmän merkityksen.

Se on se, että ne voivat auttaa sinua elämään tyytyväistä, hyvinvoivaa ja onnellista elämää. Jos asetat tavoitteita ja se ei tuo sinulle noita kolmea asiaa, suosittelisin tekemään jotain eri tavalla.

Mitä tahansa muutoksia haluatkaan elämääsi, tai mitä tahansa haluatkaan elämäsi olevan, käytä siihen tietoisesti asetettuja tavoitteita ja tulet huomaamaan että elämässäsi kaikki on mahdollista.

 

Jaa muutoksesi ja voita kirja!

Jos olet toteuttanut elämässäsi jotain sinulle merkittäviä tavoitteita tai muutoksia, jaa ne muille somessa käyttään hashtagiä: #saamitähaluat

Tulevien kuukausien aikana tulen valitsemaan useita ihmisiä, jotka saavat kirjani nimikirjoituksella. Sinun tarvitsee vain käyttää ylläolevaa hashtagiä ja kertoa oma tarinasi. Valitsen inspiroivimmista tarinoista parhaat, jotka saavat kirjani.

 

 

Tsemppiä pian alkavaan vuoden toiseen puoliskoon!

 

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä: 

Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

 • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
 • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
 • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
 • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla

Kiinnitä huomiosi positiivisiin asioihin - tästä syystä se kannattaa!

Olet ehkä huomannut, että sillä mihin keskityt on aivan äärettömän suuri vaikutus kaikkialla elämässä. Jos keskityt ikäviin asioihin, tuntuu ikävältä. Jos keskityt hyviin asioihin, tuntuu yleensä paremmalta.

Vastaavasti, jos keskityt jonkin asian tekemiseen, se yleensä edistyy ja menee eteenpäin.

Tällä viikolla kannustan sinua keskittymään huomaamaan, kun jollakin ihmisellä on todella hyvä asenne jossakin tilanteessa tai asiassa. Se joku ihminen voit olla myös sinä itse.

Pelkän huomaamiseen lisäksi suosittelen sinua palkitsemaan kyseisen ihmisen jollakin pienellä tavalla. Se voi olla pelkästään sanomalla "hyvä" tai vaikka kannustava taputus olalle.

 

Miksi positiiviseen asenteeseen kannattaa kiinnittää huomiota?

Hyvä asenne tarkoittaa hyvin montaa asiaa. Kun keskityt huomaamaan tilanteita, opit muilta ihmisiltä suhtautumistapoja.

Sinulla on tietty tapa toimia ja et välttämättä edes tiedä missä tilanteessa voisit toimia toisella tavalla. Siksi muiden ihmisten seuraaminen voi tuoda sinulle aivan uusia toimintamalleja, joilla voi olla merkittävä vaikutus elämääsi.

Pienetkin asennemuutokset voivat saada aikaan todella isoja muutoksia elämässäsi.

Eikun hyvää asennetta metsästämään ja jos löydät oikein hyviä asenteita, kerro ne minullekin, niin jaetaan ne yhdessä maailmalle!

 

 

Kaikkea parasta elämään ja tähän viikkoon sinulle!

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä: 

Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

 • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
 • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
 • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
 • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla

Joni Jaakkola: Onnistunut muutos alkaa aina tosiasiat tunnustamalla

Muistatko vanhan sanonnan: "Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen"? Kun on vuosien saatossa saanut olla mukana tuhansien ihmisten elämäntapamuutosprojekteissa ja saanut aitiopaikalla seurata vaihtelevaa menestystä, niin tämän saman ajatelman sisäistäminen ja ennen kaikkea toteuttaminen tuntuu yhdistävän niitä, jotka saavat oman projektinsa menestyksellä maaliin. 

Aivan kuten autolla matkaan lähtiessä, jos haluaa päästä Jyväskylään, matkantekoa helpottaa kummasti jos tiedetään, että olemmeko lähtötilanteessa Kittilässä vai Tampereella.

Jos haluaa päästä Jyväskylään, matkantekoa helpottaa kummasti jos tiedetään, että olemmeko lähtötilanteessa Kittilässä vai Tampereella.

 

Tosiasioiden tunnustamista yhdistää kaksi kivuliasta ja vaikeaa seikkaa

Ensinnäkin, tosiasiat ovat objektiivisia faktoja ja ihmisen elämä taas päinvastoin subjektiivinen kokemus. Se, miltä jokin asia meistä tuntuu tai miten me uskomme asioiden olevan voi joskus olla hyvin vahvasti ristiriidassa asioiden tosiasiallisen tilan kanssa. Eli saatamme olla monesta asiasta hyvin väärässä vaikka meillä olisikin tunne, että olemme 100% varmuudella oikeassa.

Toisekseen, tosiasioiden tunnustaminen voi joskus tehdä kipeää ja siksi sitä vältellään viimeiseen asti. Usein siksi, että edestämme voi paljastua aikamoinen muutostyön savotta, johon juuri nyt ei mitenkään olisi aikaa eikä energiaa ryhtyä. Monesti hieman paradoksaalisesti tutuksi tullut ja normiarjeksi muodostunut kärsimystila (väsymys, selkäkivut, madaltunut kyky liikkua, arjen jaksaminen, jne) on helpompi sietää kuin vaadittava muutostyö vaikka edessä siintävä palkinto olisikin mitä parhain.

 

tosiasioiden tunnustaminen käytännössä

Mitä tosiasioiden tunnustamisella sitten tarkoitetaan? Jotta teksti ei olisi pelkkää sananhelinää, otetaan muutama ihan konkreettinen esimerkki, joihin olemme törmänneet vuosien saatossa.

 

"Kyllä mä aika fiksusti syön, sopivasti mutta en liikaa, sellasta kaikenlaista monipuolista perusruokaa ja mielestäni vissiin aika säännöllisesti." 

Tämä lause saattaa osua oikeaan tai sitten mennän metsään niin, että lepikko raikuu. Tämä siksi, että kuvaukset "monipuolinen", "kotiruoka", "fiksu" ja "säännöllinen" saattavat tarkoittaa mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Nämä kun ovat kaikki hyvin suhteellisia käsitteitä ja esimerkiksi kotiruoka riippuu paljon siitä millaista ruokaa teillä on kotona aina syöty. Säännöllisyys voi olla kaikkea 2-6 ateriaa päivässä, fiksu tarkoittaa eri asiaa kilpatapaurheilijalle ja penkkiurheilijalle ja monipuolisuuteen vaikuttaa samoin elämän aikana muodostuneet tottumukset.

Välillä törmää ihmisiin, jotka ovat syöneet kilpaurheiluvuosina uber-tarkasti ja nyt kun siitä on vähän joustettu niin voi tuntua, että syödään "ihan päin seiniä" vaikka vieläkin ollaan helposti kiitettävän puolella. Myös kiire, stressi, matka- ja vuorotyö ja moni muu seikka voi aiheuttaa suurta vaihtelua päivittäisen energiansaannin määrään ja laatuun.

 

"Kyllä mä aika kovaa treenaan ja muutenkin liikun sillain säännöllisesti" 

Monesti ihminen, joka käy kolmesti viikossa tekemässä salitreenin mutta muu aika kuluu työtuolissa ja kotisohvalla ja liikkuminen tapahtuu omalla autolla ovelta ovelle, voi kokea itsensä aktiiviseksi ihmiseksi kuitenkaan olematta sitä.

Sitten taas päinvastaisesti ihminen, joka pyöräilee töihin ja takaisin, heittää koiran kanssa kaksi lenkkiä päivittäin mutta ei käy trendikkäästi kuntosalilla voi kokea olevansa ei-liikunnallinen ja ei-aktiivinen, vaikka totuus onkin ihan muuta.

Sitten myös treenaamisen kovuus - eli riittävän raskas, jotta kehitystä tapahtuu - on hyvin suhteellinen käsite. Monesti salitreenistä on huomattu puuttuvan sellainen johdonmukainen punainen lanka ja ihan se viimeinen puristus ja siksi salilla kulutetulle ajalle ei synny kauheasti vastinetta.

 

"Kyllähän mä pitäisin itestäni huolta mutta ei mulla ole aikaa!" 

Tämä on näistä erilaisista ajatusvinoumista ehkä yleisin ja samalla vaikein huomata. Trust me, olen kahden osakeyhtiön toimitusjohtaja, keikkatyötä tekevä kiireinen perheenisä, minä todellakin tiedän sen tunteen kun olet 110% vakuuttunut, että "aikaa ei yksinkertaisesti ole". Tietysti joskus näin onkin ja jos terveys on lähtenyt luiskaan niin silloin sitä aikaa on pakko ruveta järjestämään, ennen kuin seurauksista joutuu maksamaan liian kovaa hintaa.

Mutta hyvin usein tosiasiat tunnustamalla ollaan päädytty sellaiseen johtopäätökseen, että aika todetaan olevan maailman tasa-arvoisin valuutta ja meillä kaikilla on sitä 24 tuntia vuorokaudessa. Me vain käytämme sitä eri tavalla. Osa käyttää itsestään huolehtimiseen, osa telkkarin katseluun, osa pitkiin työpäiviin ja niin edelleen ja näitä tosiasioita vasten pitää sitten ruveta tekemään tarvittavaa muutostyötä.

Aika on maailman tasa-arvoisin valuutta ja meillä kaikilla on sitä 24 tuntia vuorokaudessa. Me vain käytämme sitä eri tavalla.
 
"En mä ole väsynyt eikä tätä stressiä nyt niin hirveästi ole..."

Ohboy. Minusta löytyy pitkin internetiä kuvia ajoilta jolloin tuo lause oli minun päivittäinen mantrani mutta kilometrin päähänkin näkee, että kynttilä on jo tovin palanut molemmista päistä ja vähän keskeltäkin.

Minut on onneksi pelastanut se, että näen päivittäin työni puolesta mitä ihmiselle käy kun henkinen ja fyysinen jaksaminen antaa periksi. Se ei ole kivaa katseltavaa se.

Väsymyksen ongelma on se, että kun siitä ruohosta sinun potkurissasi tulee ns. uusi normaali niin sinä et kunnolla edes tajua miten väsynyt olet kun edellisestä virkeästä aamuherätyksestä ja energisesti viikosta on kulunut kuukausia tai pahimmassa tapauksessa vuosia.

 

 

Tunnusta tosiasiat rohkeasti - vaikka se tuntuisi vaikealta

Tässä muutama esimerkki siitä miten joskus se miltä meistä tuntuu ja se miten asiat oikeasti ovat voivat olla tosi pahasti ristiriidassa. Ja silloin on vaarana se, että muutostyötä lähdetään tekemään ihan vääristä asioista, ihan väärällä tavalla ja ihan väärään aikaan.

Mutta oma tila kohenee parhaiten kun raakarehellisesti pystyy katsomaan omaa tilannettaan silmiin ja toteamaan miten tilanne ihan oikeasti on. Joskus edessä oleva työmäärä saattaa kuulostaa niin suurelta, että paperipussi pitää kaivaa hengityssuojaimeksi. Mutta let me tell you this: vaikka tulosten saavuttaminen ja työn tekeminen tulisikin viemään pitkään ja vaatimaan hikipankissa suurta saldoa niin se on silti paras, lyhin ja nopein tie kohti energisempää ja hyvinvoivaa sinua.

Eli ei muuta kuin rohkeasti tosiasioita tunnustamaan. Helppoa ei ole, tiedän sen omastakin kokemuksesta mutta aina voidaan kysyä, että mitä muita vaihtoehtoja meillä on? :)

 

Tsemppiä arkeesi!

Valmennusterveisin,

joni_jaakkola_netti.png

Joni Jaakkola
Optimal Performance

Passion for Success 2019 -puhuja!

 

Joni Jaakkola nähdään ensi keväänä pääseminaarimme Passion for Success 2019 puhujana.

Varmista paikkasi jo nyt täältä ››

 Joni Jaakkola nähdään yhtenä Passion for Success 2019 -seminaarin puhujana. Tutustu ja varmista paikkasi jo nyt!

Joni Jaakkola nähdään yhtenä Passion for Success 2019 -seminaarin puhujana. Tutustu ja varmista paikkasi jo nyt!

Aloita päiväsi oikeilla sanoilla

Vaikka usein kuulenkin, että jonkun päivä on mennyt pilalle, koska aamu ei lähtenyt kunnolla käyntiin, uskon, että päivän voi kääntää loistavaksi missä tahansa vaiheessa.

Silti, aamun ensimmäisillä hetkillä on mahdollista vaikuttaa hurjasti päivän kulkuun.

Ajatuksillamme on merkittävin vaikutus jokaiseen hetkeen. Yksi osa ajattelua on se, mitä sanot tai puhut itsellesi.

En usko, että kaikesta omasta höpinästä voi olla koskaan täysin tietoinen, saati sitten vaikuttaa siihen. Siksi olennaisempaa onkin, että vaikutat joissakin tärkeimmissä hetkissä.

Ajatuksillamme on merkittävin vaikutus jokaiseen hetkeen.

 

 

Tällä voi olla päivääsi ja elämääsi käänteentekevä vaikutus - Tee näin:
 

1. Aloita sillä, että seuraat, mitä sinä puhut itsellesi aamulla ensimmäisenä?

Suosittelen myös kirjoittamaan nuo ajatukset ylös. Mieluummin niin päin, että heräät huomiseen aamuun ihan normaalisti, annat ajatustesi tulla ja kirjoitat sitten ylös, millaisia juttuja mielesi tuottaa.
 

2. Seuraavaksi mieti, mikä olisi parasta mitä voisit kuulla itseltäsi aamulla ensimmäisenä? 

Tässä vaiheessa on hyvä miettiä myös asioita, mitä sinä mielelläsi kuulisit enemmän muilta ihmisiltä. Aloita sillä, että kerrot itse niistä asioista itsellesi.

Esimerkiksi, jos haluat kuulla enemmän kuinka hyvä tai taitava olet jossakin asiassa, aloita sillä, että itse kehut itseäsi. 
 

3. Kirjoita itsellesi ylös ne asiat, mitä haluat kuulla heti ensimmäisenä aamulla.
 

4. Lue nuo asiat heti aamulla ensimmäisenä.

Näin opetat mielellesi, että haluat ajatella näitä ajatuksia ja aloittaa päiväsi niillä.

 

Kysymyksissä on voimaa

Osa ihmisistä aloittaa päivänsä kysymyksellä, kuten "mitähän tästäkin päivästä tulee?" tai "miten pääsen sängystä ylös?" tai "joko on pakko nousta?".

Jos haluat aloittaa päiväsi kysymyksellä, aloita sellaisella, joka ohjaa sinua siihen suuntaan, mihin sinä haluat päiväsi aikana liikkua.

Kysymyksissä on voimaa ja siksi on hyvä miettiä, mitä kysyt itseltäsi.

 

Hyviä kysymyksiä aamuun on:

 • mikä on minulle tänään kaikista tärkeintä?
 • mitä minun on kaikista tärkeintä saada tänään aikaan?
 • miten pidän tänään huolta itsestäni?
 • kenen kanssa haluan viettää tänään aikaani?

Muista, että yksi aamu ei muuta paljonkaan. Sinun tulee olla valmis kokeilemaan tätä ainakin 10 päivän ajan.

Tiedän, että noiden kymmenen päivän aikana voi tapahtua iso muutos.

 

Ota siis aamuisin hetki, kuuntele ajatuksiasi ja vie elämääsi haluamaasi suuntaan! Kuulen mielelläni miten kokeilu sujuu, voit kommentoida kokemuksiasi alle.

 

Kaikkea parasta elämään ja tähän viikkoon sinulle!

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä: 

Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

 • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
 • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
 • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
 • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla

Kaipaatko vaihtelua elämään? Tee näin!

Olet varmaan kuullut, että koskaan ei voi tietää mihin asiat johtavat ja monen tilanteen ymmärtää vasta paljon myöhemmin.

Jos haluat, että...

 • elämässäsi alkaa tapahtumaan enemmän
 • saat suunnitelmat helpommin muuttumaan todellisuudeksi
 • tarvitset lisää rohkeutta
 • sinulla on enemmän aikaa
 • koet uusia asioita

... haastan sinut seuraamaan omia ajatuksiasi!

Ei siis seuraamaan niin, että olisit vain niistä tietoinen, vaan toimimaan ajatuksesi pohjalta.

Nimittäin niin moni asia maailmassa jää joka päivä toteuttamatta, koska ei seurata omaa ajatusta.

"Sain aivan mahtavan ajatuksen!!!" - ajatusta seuraa usein vain toteamus: No, se oli vain ajatus. Tai siirtyminen arjessa eteenpäin.

 

Tee näin...

Tehtävä on suhteellisen yksinkertainen:

Kun ajatus tulee päähän, toteutat sen heti.

Ei siis huomenna eikä ensi viikolla vaan heti. Tai joissain tapauksissa se on päätös toteuttaa asia jonain tiettynä ajankohtana, jos se ei ole heti mahdollista. 

Miksi sinun tulisi tehdä näin? Luettelin jo yllä hyötyjä, mutta tässä vielä pääsyyni tähän ehdotukseen:

Kun harjoittelet toimimaan nopeasti ajatuksesi mukaan, tulet siinä paremmaksi ja se tulee mahdollistamaan sinulle monia asioita koko loppu elämäsi ajan.

Tulet myös olemaan paljon tietoisempi ajatuksistasi.

Minä tai sinä emme voi vielä tietää mihin kaikkeen hyvään tämä harjoittelu tulee johtamaan. Sen näkee vasta jälkikäteen.

Teen tälläistä harjoittelua aina säännöllisesti enemmän, jotta saan lisää rohkeutta ja uusia kokemuksia.

Kun harjoittelet toimimaan nopeasti ajatuksesi mukaan, tulet siinä paremmaksi ja se tulee mahdollistamaan sinulle monia asioita koko loppu elämäsi ajan.

 

Vielä yksi syy miksi tätä kannattaa kokeilla...

Saatat vielä miettiä "mutta miksi...".

Yksi hyvä lisä on se, että ainakin minulle tämä on myös hauskaa!

Vaikka uudet kokemukset saattavat pelottaa ja jännittää, silti uudet kokemukset ovat yleensä myös hauskoja - vähintään jälkikäteen! Myös oppimista tässä on lähes mahdotonta välttää.

Toinen asia, mitä saatat miettiä, on, mitä jos tulee tehtyä jotain tyhmää. Varoituksena sanoisin vain, että kuuntele järjen ääntä. Älä mene tekemään jotain mikä uhkaisi henkeäsi. Yleisesti sanoisin, että suurella osalla ajatuksiamme on hyvä tarkoitus.

Toivottavasti sain kerrottua sinulle tämän, niin että ymmärsit tämän harjoittelun voiman.

 

Otatko haasteen vastaan? (mikä on nyt ensimmäinen ajatuksesi...?)

 

 

Kaikkea parasta elämään ja tähän viikkoon sinulle!

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä: 

Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

 • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
 • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
 • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
 • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla

5 tapaa vahvistaa itseluottamusta

Tällä viikolla jatketaan vielä itsetuntoon ja rohkeuteen liittyvällä teemalla. Nyt haluan pysyä enemmän siinä, miten voit vahvistaa hyvää itsetuntoa ja parantaa itseluottamustasi.

Katso alla olevalta videolta viisi yksinkertaista tapaa vahvistaa itsetuntoa tai lue koonti videon alta.

Huom! Poikkeuksellisesti tällä videolla on todella huono ääni, mutta päätimme julkaista sen kuitenkin viikkokirjeen yhteydessä. Itsensä johtamisen valmentaja Ilkka Koppelomäki kertoo tällä videolla 5 yksinkertaista tapaa, jolla voit saada käännettyä heikkoa itsetuntoa vahvemmaksi.

 

Muista nämä itsetuntoon liittyen...

Itseluottamukseen ja hyvään itsetuntoon liittyen on minusta tärkeää tiedostaa, että…

 • Tuskin on olemassa oikein ketään ihmistä kenellä ei olisi jotain asiaa, missä tarvitsisi itseluottamuksen vahvistusta. Tämä koskee myös niitä ihmisiä, jotka näyttävät erittäin varmoilta. On siis ok, että itsetunnon kanssa on ongelmia.
 • Hyvään itsetuntoon liittyy se, että osaa olla hyvin sinut itsensä (osaamisen, kehon, luonteen jne. kanssa) ja oman toimintansa kanssa.
 • Ne, joilla on hyvä itsetunto, ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin kuka tahansa muukin. He kuitenkin ovat oppineet tekemään mielessään asioita hieman eri tavalla, kuin he, joilla on heikko itsetunto tai alhainen luottamus itseen.

 

Viisi yksinkertaista tapaa vahvistaa itseluottamusta:

 1. Sano enemmän: ”Minä olen hyvä” tai ”minä riitän”
 2. Luo onnistumisia:
  Aseta tavoite sellaiselle tasolle, että voit saavuttaa sen. Riippumatta siitä miten se meni, näe se onnistumisena ja askeleena eteenpäin.
 3. Fysiologia:
  Jo yksi iso hengitys tuo hetkessä voimakkaamman itseluottamuksen.
 4. Muuta puheesi enemmän rakastavaksi itseäsi kohtaan.
 5. Lopeta vertailu muihin.
  Aloita vertailu itseesi ja omaan kehittymiseen oikealla aikavälillä.

Avaan yllä olevalla videolla tarkemmin näitä kohtia!

 

 

Kaikkea parasta elämään ja tähän viikkoon sinulle!

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä: 

Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

 • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
 • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
 • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
 • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla

Epämukavuusalueella olemisen kaksi puolta

Usko itseen on hyvin vahvasti liitoksissa siihen, mitä sanot itsestäsi/itselle ja millaisena koet itsesi.

Yleensä kumpikin on vuosien harjoittelun tulosta. Siksi niihin ei välttämättä tule muutosta ihan hetkessä.

Katso alla olevalta videolta mitä sinun tulisi tietää epämukavuusalueelle menemisestä tai lue ajatuksiani videon alta.

Ilkka Koppelomäki: Mitä sinun tulisi tietää epämukavuusalueelle menemisestä.

Kannattaako epämukavuusalueelle mennä?

Itsensä kehittämisessä puhutaan paljon siitä, että sinun tulee mennä epämukavuusalueelle. Tehdä jotain, mitä et ole tottunut tekemään ja haastaa itseäsi.

Sanotaan, että kaikki ”taika” tapahtuu epämukavuusalueella.

Miten voit saada parhaan hyödyn tästä konseptista - Tässä minun kaksi puolta ajatuksesta.

 

1. Kyllä: Merkittävä oppiminen ja kasvu tapahtuu, kun teet jotain sinulle uutta ja haastat itseäsi. Monet unelmat toteutuvat vain kun teet jotain sinulle haastavaa ja rohkeutta vaativaa.

Omassa elämässäni olen pitänyt kiinni ajatuksesta ”voin oppia mitä tahansa”. Lisäksi koen elämän oppimismatkana ja niin, että kaikki tilanteet ovat uusia mahdollisuuksia oppimiselle.

Tämä ei ole aina ollut ajattelutapani, vaan olen harjoitellut sitä.

Hyötynä koen sen, että olen voinut ryhtyä mihin tahansa, koska koen sen uutena mahdollisuutena oppia. Se myös antaa vapauden epäonnistumiselle tai sille, että aina ei tarvitse onnistua.

Itseasiassa koen, että tämän ajattelutavan myötä elämästäni hävisivät epäonnistumiset, koska jokaisesta tilanteesta on voinut oppia jotain: Se on aina onnistuminen.

Kun olen valmis jatkuvasti oppimaan kokemuksistani, on myös helpompi hypätä eri tilanteisiin, jotka vaativat epämukavuusalueelle menemistä.

Epämukavuusalue on sinänsä erikoinen sanana, koska tuo alue muuttuu koko ajan ja se elää myös sen mukaan, millä mielellä satut olemaan.

Voit totuttaa itseäsi epämukavuusalueella olemiseen tekemällä ihan mitä tahansa, joka ei tunnu helpolta.

Kaikki epämukavuusalueella tekeminen ei välttämättä kuitenkaan helpota siellä oloa. Jos joudut tekemään vasten tahtoasi jotain epämiellyttävää, voi olla, että se vain vaikeuttaa asiaa. Siksi suosittelen harjoittelemaan vain asioilla, joista koet, että HALUAT tehdä niitä.

Huom! Haluaminen ja tykkääminen ovat kaksi eri asiaa. Esimerkiksi viime syksynä aloin laajentamaan epämukavuusaluettani käymällä kylmässä suihkussa. HALUSIN tehdä niin, mutta EN tykännyt siitä yhtään. Itseasiassa olin varma, että en tulisi koskaan tykkäämään siitä, mutta halusin tehdä sen, koska koin sillä olevan hyviä vaikutuksia myös terveyteen ja antamaan voimaa muihinkin epämiellyttäviin asioihin.

Kun totutat mielesi jossain asiassa olemaan sinun epämukavuusalueellasi, se on todennäköisesti helpompaa jossain muussakin asiassa. Yksi kerta on harvoin totuttautuminen. Siksi suosittelen harjoittelemaan samalla asialla useita kertoja, jotta mielesi saa hyvän kokemuksen siitä, että olet rikkonut rajojasi hyvässä mielessä.

Esimerkiksi 12 vuotta sitten kävelin ensimmäisen kerran tulisilla hiilillä. Pelottavaa ja todellakin epämukavuusalueella. Olen tehnyt sen nyt ainakin 15 kertaa valvotuissa olosuhteissa. Viimeksi pari päivää sitten. Hyvin epätavallisesta ja pelottavasta asiasta on tullut minulle hyvin normaali.

Eilen haastoin itseäni menemällä Cryo terapiaan London Cryossa (myös tästä tulossa video myöhemmin), jossa käytännössä olin kopissa, jossa on -140 astetta. Jännitti, mutta tulin voittajana ulos.

Kummatkin näistä asioista ovat opettaneet minulle, että voin tehdä paljon muutakin, mikä tuntuu vaikealta tai mahdottomalta.

 • Mieti, millä asioilla sinä HALUAT haastaa itseäsi olemaan epämukavuusalueella.
 • Valitse jokin yksi asia ja totuta itsesi siihen.
 • Tulet huomaamaan, että todella monessa muussakin asiassa käy samalla tavalla.
 • Kymmenen vuoden päästä tulet miettimään mitä kaikkea olet saanut aikaan, koska teit aluksi jotain sinulle epämukavaa ja rohkeutta vaativaa.

Tärkeänä huomiona: Kun teet jotain sinulle rohkeutta vaativaa, ole fiksu. Tee jotain mitä haluat tehdä ja jotain, mistä ei ole vaaraa sinulle. Monille pelkästään tuntemattomalle puhuminen on epämukavuusalueella ja se ei yleensä ole hengen vaarallista. Ei siis tarvitse tehdä jotain vaarallista tai sellaista missä voit loukkaantua. Unelmat vaativat rohkeutta, joten harjoittele olemaan rohkea!

 

2. Se ”taika” ei kuulu olla vain epämukavuusalueella

”Magic happens outside of your comfort zone” - lause on hyvin yleinen itsensä kehittämisessä. ”Unelmat ja suuri taika ovat epämukavuusalueellasi.”

Vaikka tuossa on paljon totta, olen siitä myös hyvin eri mieltä.

 • Opettele luomaan se iso taika mukavuusalueellasi.
 • Opettele elämään unelmiasi mukavuusalueellasi.

Sinun EI tavallaan ole pakko koskaan mennä epämukavuusalueellesi. Se myös voi tarkoittaa sitä, että joudut vain haaveilemaan monista asioista, koska niitä varten saattaa tarvita moniakin kynnyksen ylityksiä. Jokainen meistä on joutunut olemaan elämässään epämukavuusalueella enemmän tai vähemmän, kun on kasvanut aikuiseksi.

Jatkuva epämukavuusalueella oleminen on erittäin stressaavaa. Elämän ei ole ainakaan minun mielestä tarkoitus olla pelkkää epämukavuusalueella oloa.

On myös potentiaalinen ongelma, jos onnellisuus ja taika elämässä syntyy vain siitä, että haastat itseäsi. Jatkuva haasteiden etsiminen voi johtaa isoihin vaikeuksiin tai siihen, että mikään ei enää tunnu miltään, kun tarvitsee aina jotain, mikä haastaisi enemmän.

Vähintään näistä syistä suosittelen harjoittelemaan sitä, että koet sinun arkisessa elämässä ja tilanteissa sitä elämän taikaa ja että toteutat unelmiasi arjessa.

Esimerkiksi yksi oma unelmani on opettaa mahdollisimman paljon pojalleni elämästä ja maailmasta. Se ei vaadi minulta epämukavuusalueella olemista ja silti pystyn toteuttamaan yhtä elämäni isoimmista unelmista.

Tee siis elämästäsi taianomaista jo arkisessa elämässä ja toteuta rohkeasti haluamiasi asioita, vaikka ne vaatisivatkin epämukavuusalueella oloa.

 

 

Kaikkea parasta tähän viikkoon ja elämään sinulle!

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä: 

Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

 • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
 • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
 • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
 • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla

Näin voit vahvistaa uskoa itseesi!

Usko itseen on hyvin vahvasti liitoksissa siihen, mitä sanot itsestäsi/itselle ja millaisena koet itsesi.

Yleensä kumpikin on vuosien harjoittelun tulosta. Siksi niihin ei välttämättä tule muutosta ihan hetkessä.

Kokemus itsestä voi kuitenkin muuttua aivan hetkessä, kun oikea ihminen sanoo oikeat sanat oikealla hetkellä. Tällainen kokemus on voinut joskus myös aiheuttaa ison kolhun omaan itsetuntoon.

Oikealla ihmisellä tarkoitan tässä tapauksessa ihmistä, jonka sanomisilla on sinulle muita vaikuttavampi vaikutus. Tämä voi olla todella hyvä ystävä, perheen jäsen tai joku muu läheinen.

Silti kaikista tärkeintä on se, mitä sinä itse sanot itsellesi ja se miten sinä itse koet itsesi.

Kaikista tärkeintä on se, mitä sinä sanot itsellesi ja se miten sinä koet itsesi.

 

Harjoitus sinulle

Seuraavalla kerralla kun menet peilin eteen (se kerta voi olla vaikka nyt heti), katso itseäsi ja kuuntele ajatuksiasi.

 1. Kirjoita itsellesi ylös ne ajatukset mitä sinulle tuli mieleen. Ole rehellinen niistä. Pyydän sinua kirjoittamaan ne ylös sen takia, että voit joskus huomata muutoksen. Siksi ne voivat olla miten tahansa hyviä tai pahoja ajatuksia.
   
 2. Seuraavaksi mieti, mitä sinä haluaisit kuulla enemmän itseltäsi?
   
 3. Kirjoita nuo positiiviset ja hyvät asiat ylös.
   
 4. Mene peilin eteen ja aloita harjoitteleminen. Sano ensimmäinen asia joko ääneen tai hiljaa mielessä itsellesi.

  Vaikka sen sanominen olisikin vaikeaa, tee se kuitenkin, niin hyvin kuin pystyt juuri nyt.

 

Tee tästä itsellesi päivittäinen harjoittelu. Siis siitä, että menet peilin eteen ja kerrot itsellesi vähintään yhden niistä positiivisista tai hyvistä asioista itsestäsi. Tee se joka päivä vähintään kerran päivässä.

Laita itsellesi muistutus kuukauden päähän. Silloin tarkasta, mitä luki sillä lapulla, jonka kirjoitit ensiksi (eli mitä sanot tällä hetkellä itsellesi peilin edessä). Huomaa muutokset.

Olen tehnyt tätä joskus paljon. Se on auttanut minua olemaan sinut itseni kanssa. Siitä on ollut merkittävä vaikutus itseni kanssa olemiseen ja sitä kautta ihan kaikkeen. Erityisesti vaikutus on tuntunut merkittävältä parisuhteessa ja siinä miten luotan itseeni ja toiseen.

 

Tsemppiä harjoituksiin ja jos haluat, niin kerro miten se meni kommentoimalla alle.

 

Kaikkea parasta tähän viikkoon ja elämään sinulle!

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä: 

Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

 • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
 • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
 • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
 • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla

Tämä pieni teko voi muuttaa sinun ja monen muun ihmisen elämää merkittävästi...

Tämän blogin ja viikon aiheemme voi muuttaa sinun ja monen muun ihmisen maailman ja elämän merkittävästi.

Saattaa kuulostaa isolta lupaukselta, mutta kyse on itseasiassa niin pienestä asiasta, jonka moni pitää itsestäänselvyytenä (= sitä ei tehdä).

Samalla tämä on voimakas tapa rakentaa mitä tahansa ihmissuhdetta.

Kyse on siitä, että kiinnität enemmän oman elämäsi sijaan huomiota siihen, miten voit auttaa toista ihmistä.

Kiinnitä enemmän oman elämän sijaan huomiota siihen, miten voit auttaa toista ihmistä.

Kulttuurissamme ei oikein olla totuttu pyytämään apua, eikä oikein myöskään osata ottaa sitä vastaan.

Olen monta kertaa joutunut ravistelemaan pois ajatuksen siitä, että en pyytäisi apua.

Vaikka moni on huono pyytämään ja ottamaan apua vastaan, se ei tarkoita sitä, etteikö hänelle voisi tarjota apua.

Väittäisin, että kohtaat päivittäin useita tilanteita, joissa voisit olla avuksi joko tutulle tai tuntemattomalle.

Voit auttaa ihmistä…

 1. Silloin kun hän pyytää apua
 2. Silloin kun hän näyttää tarvitsevan apua

Perinteisesti apua annetaan noissa kahdessa tilanteessa. Yleensä enemmän ensimmäisessä.

 

Merkittävin taso on kuitenkin se, että osaa tarjota apua tai auttaa toista jo ennen kuin hän itse edes on tajunnut tarvitsevansa sitä.

Tämä pointti on myös hyvä muistaa jokaisessa liiketoiminnassa: Kulkea asiakkaan edellä ja miettiä, missä kohdassa hän saattaa tarvita apua ja rakentaa jo valmiiksi hänelle apua ennen kuin tilanne tulee kohdalle.

Itseasiassa moni liiketoiminnan pyörittäjä on niin keskittynyt omaan tekemiseen, että unohtaa sen, että miettisi miten voisi oikeasti auttaa asiakkaitaan. Yksi merkittävä ero sille menestyykö toiminta vai ei.

Mutta miksi auttaa, jos apua ei edes haluta?

Voisin listata 100 syytä, miksi auttaa. Sen sijaan sanon, että mieti itse miksi.

Minä näen sen näin: Mitä enemmän autat muita, sitä enemmän tulet saamaan itsekin apua.

Olen tavannut katkeria ihmisiä, jotka ovat auttaneet paljon. Yleensä muiden auttaminen tekee kaikkea muuta kuin katkeraksi. Katkeraksi voi tulla sillä, jos pitää kirjaa siitä, ketä on auttanut ja millä tavalla, ja odottaa, että se tulee samasta lähteestä myös takaisin. Se ei toimi niin.

Mitä enemmän autat muita, sitä enemmän tulet saamaan itsekin apua.

 

Viisi ohjelankaa auttamiseen liittyen:

 1. Maksimoi auttaminen, mutta älä pidä siitä kirjaa.
 2. Auta kun pystyt, mutta älä unohda itseäsi vain auttamalla muita.
 3. Muista, että auttamisesta kuuluu tulla hyvä fiilis, mutta älä auta saadaksesi tuon fiiliksen. Auta ja varmista autettavasta riippumatta, että sinulla on hyvä fiilis siitä mitä teit. Hyvä fiiliksesi on sinun vastuulla, ei autettavan.
 4. Opettele tunnistamaan milloin sinun ei kuulu auttaa. Toisen selkeä kielto tai se, että se kuluttaa sinua merkittävästi, on hyviä merkkejä siitä, milloin kannattaa siirtyä auttamaan muualle. Älä huoli, joku muu tulee tilallesi.
 5. Älä pidä itseäsi niin kiireisenä, että et ehdi auttaa muita.

 

Muista, että tämä on voimakkaimpia tapoja luoda ja rakentaa ihmissuhteita sekä täysin tuntemattomiin että tuttuihin.

Jos minä voin olla avuksi sinulle niillä resursseilla mitä minulla on, teen sen mielelläni.

 

 

Kaikkea parasta tähän viikkoon ja elämään sinulle!

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä: 

Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

 • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
 • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
 • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
 • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla

Tämän vinkin avulla voit kehittää mitä tahansa suhdettasi!

Tiesitkö, että monet jutut, millä voit parantaa parisuhdettasi, ovat itseasiassa asioita, joilla voit kehittää mitä tahansa suhdetta.

Jos siis et ole nyt suhteessa, voit hyödyntää tätä vinkkiä missä tahansa suhteessa (ystävyys, suhde vanhempiin, työkavereihin, työntekijöihin, pomoon jne.).

 

Osa 1 - Tiedä, mikä hänelle on tärkeää

Yksi voimakkaimpia keinoja ihmissuhteen syventämiseen ja kehittämiseen, on se, että tiedät, mikä toiselle ihmiselle on oikeasti tärkeää. Siis juuri hänelle. Ei siis se, minkä kuvittelet olevan hänelle tärkeää tai se minkä haluaisit olevan hänelle tärkeää.

Kuvitellaan, että olette tunteneet jo kymmenen vuotta. Jos tiesit suhteenne alussa, mikä toiselle oli tärkeää, kuinka varma voit olla, että tiedät sen edelleen?

Kysyn usein heiltä, jotka haluavat kehittää parisuhdettaan, oletko täysin varma siitä, että tiedät mikä kumppanillesi on tärkeää tänä päivänä. Monilla ei ole siitä mitään tietoa, kun taas vain pieni osa on täysin varma. Tämän selvittäminen on sinänsä helppoa. Koen, että sinulla on kaksi vaihtoehtoa, jotka kummatkin ovat aivan yhtä hyviä.

 

2 vaihtoehtoa miten selvität mikä puolisollesi on tärkeää...

 1. Vaihtoehto 1: Seuraa puolisoasi ja tunnista mikä hänelle on tärkeää.
  Ole kuitenkin tarkkana, että et tee vääriä johtopäätöksiä. Joskus ihmiset eivät tuo itselleen tärkeitä asioita esiin, vaan peittävät ne arjen alle.
   
 2. Vaihtoehto 2: Kysy! 
  Tämä on aina varma keino ja lisäksi lisää keskustelua suhteeseen (yleensä hyvä juttu sekin!). Voit kysyä esimerkiki: Mietin, että mitkä ovat sinulle oikeasti elämässä tärkeimmät asiat tänä päivänä? En ole varma, että tiedänkö ne ja haluaisin tietää.
   

Kun tiedät, mikä hänelle on tärkeintä, siirry osaan 2.

 

 

Osa 2 - Huomio se, mikä hänelle on tärkeää.

Saattaa olla päivänselvää, mutta siltikään tätä ei tehdä.

Jos elät vuosikausia suhteessa, jossa tiedostat, mikä on toiselle tärkeää, mutta et ikinä huomioi noita tärkeitä asioita, mitä luulet mitä suhteelle tapahtuu?

Vastaus voi olla, se, että sille ei tapahdu yhtään mitään. Suurin ongelma voi myös olla se, että sille ei tapahdu mitään. Se voi myös johtaa isompaa romahdukseen.

Se, että huomioit sen, mikä toiselle on tärkeää, on hänen huomioimistaan syvemmällä tasolla. Se kertoo, että arvostat ja kunnioitat häntä ja sitä, mikä on hänen maailmassaan tärkeää.

Seuraa, mitä puolisosi usein pyytää sinulta. Se on todennäköisesti hänelle tärkeää. Teet ison muutoksen suhteessa, jos tuot noita asioita hänelle jo ennen kuin hän ehtii pyytää niitä.

Seuraa, mitä puolisosi usein pyytää sinulta.
Se on todennäköisesti hänelle tärkeää.

 

Muista, että tässä voi olla kyse todella pienistä asioista. Toiselle voi olla tärkeää se, että kun tulet kotiin, juttelet hänen kanssaan heti läsnäolevasti muutaman minuutin ajan päivästä. Samalla sinulle saattaa olla tärkeintä päästä makaamaan sohvalle ja lukemaan päivän uutiset.

Sinä teet kuitenkin valinnan siitä, kumman teet ensin. Jos keskustelette asiasta, voitte hyvin sopia myös asioille järjestyksen ja kun kumpikin tietää, että saa haluamansa, kummallakin on hyvä olla sekä yksin että suhteessa.

Jälleen kerran kyse on todella pienistä ja yksinkertaisista asioista. Kyse ei ole siitä, että tiedät, vaan hyödynnät sen, minkä tiedät.

Jos vaikka kymmenen vuoden suhde on päättymässä eroon, ei auta, että kerrot, että tiesit koko ajan mikä toiselle on tärkeää, jos et koskaan tuonut sitä millään tavalla esiin.

 

Nyt:

Varmista, että tiedät mikä sinun lähelläsi olevalle ihmiselle on oikeasti tärkeää ja aloita noiden tärkeiden asioiden huomioiminen!

 

 

Kaikkea parasta tähän viikkoon ja elämään sinulle!

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä: 

Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

 • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
 • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
 • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
 • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla