Miten teet päätöksen joka pysyy - Viikkokirje nro 309

Päätöksissä on voimaa ja haluan kertoa sinulle, miten teen päätökset, jotka pysyvät ja ovat auttaneet minua toteuttamaan lukemattoman määrän asioita, mihin en välttämättä edes uskonut.

Tässä lyhyen ajan esimerkki omasta elämästäni, ennen kuin kerron, miten teen päätökseni:

Vuoden alussa tein päätöksen, että alan hoitamaan hampaitani paremmin. Mietin, miten voisin tehdä sen ja löysin öljypurskuttelun. Päätin kokeilla sitä 30 päivän ajan joka aamu. Nyt siitä on yli 60 päivää ja minulta on jäänyt ainoastaan kaksi aamua välistä (viime viikonloppuna, kun unohdin ottaa öljyn mukaan reissuun).

 

Oikein tehty päätös auttaa sinua toteuttamaan mitä vain.

Päätöksellä ei kuitenkaan ole mitään virkaa, jos et pidä siitä kiinni. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sinun tulee toimia siitä eteenpäin päätöksesi mukaan. Se ei ole vaikeata, jos olet päättänyt.

Mieti, minkä uuden tavan aloittamisen sinä haluaisit aloittaa tai onko jotain, mihin sinä haluaisit muutoksen?

 

Kokeile tätä käyttämääni kaavaa ja laita se toimimaan omalla kohdallasi:

 

1. Tee päätös, minkä haluat toteuttaa ja minkä haluat pitää.

Liian usein päätös on jotain, mitä ei halua pitää. Jos valmiiksi tiedät, että et tule pitämään päätöksestäsi kiinni, niin miksi edes kokeilla? Muokkaa päätöksestä sellainen, että haluat pitää siitä kiinni.

 

2. Aloita toteuttaminen välittömästi.

Älä siis tee päätöstä, jonka mukaan alat toimimaan parin päivän tai viikon päästä. Aloita heti. Joskus itse fyysistä toteuttamista ei voi aloittaa heti, mutta mielessä sinun tulee aloittaa se nyt.

 

3. Pidä päätöstäsi aina tärkeänä.

Jos haluat pysyä päätöksessäsi, niin sen täytyy olla tärkeämpi kuin jokin muua asia, mitä olet tehnyt aikaisemmin sen tilalla tai samaan aikaan.

Viikkokirjeen lähetys sinulle on ollut minulle usein tärkeämpi kuin tyttöystävä, ystävät, treenaaminen tai nukkuminen. Nuo kaikki ovat minulle todella tärkeitä, mutta ovat jääneet kakkoseksi, jos kirje on ollut lähettämättä. 

Tosin viime vuonna, kun kirje jäi kerran lähettämättä, niin kerroinkin, että silloin oma puolisoni oli tärkeämpi ja päätin että voin jättää yhden viikon väliin.

Alussa en suosittele joustamaan päätöksestä yhtään, KOSKA jos joustat, niin saatat helpommin lopettaa päätöksen toteuttamisen kokonaan. Mieli pitää paljon paremmin kiinni päätöksestä, jossa on pysynyt, kuin päätöksessä, jolla ei ole ollut niin väliä. Pidä varsinkin ensimmäiset viikot kiinni päätöksestäsi ja pidä päätöstäsi tärkeänä (tai tärkeimpänä).

 

4. Hyväksy, jos olet horjunut päätöksessäsi vähän tai kerran.

Kuten omassa esimerkissänikin: Yleensä ei haittaa, jos joku päivä et elä päätöksesi mukaan (tai riippuu sinänsä asiasta). Tässä tarkoitan sitä, että kunhan palaat päätökseesi, etkä yhden horjumisen jälkeen heitä hanskoja tiskiin.

 

5. Päätös ei tarvitse olla ikuinen - arvioi sen tarve tarvittaessa.

Joskus ihmiset jäävät jumiin päätöksensä kanssa. Tämä on huonompi juttu ns. negatiivisten päätösten kanssa: Jos olet joskus päättänyt, että sinusta ei koskaan tule mitään ja pidät sitä tärkeänä ja pysyt päätöksessäsi, niin se vähintäänkin vaikuttaa itsetuntoosi ja kokemukseesi siitä, mikä on sinulle mahdollista.

Käy silloin tällöin läpi oman mielesi päätöksiä ja arvioi, mistä niistä kannattaa edelleen pitää kiinni. Elämässä ei ole kyse päätöksistä, mutta hyvä päätös voi auttaa sinua toteuttamaan haluamiasi asioita, olemaan terveempi, menestymään ja olemaan sellainen ihminen kun haluat olla.

 

6. Juhli sitä, että olet onnistunut pysymään päätöksessäsi.

Älä odota suotta pitkää aikaa, vaan juhli tavalla tai toisella jo heti ensimmäisen onnistuneen päivän jälkeen. Tapoja on monia, mutta pääasia on, että palkitset itsesi onnistumisesta. Siihen riittää esimerkiksi se, että sanot itsellesi kiitos.

Tein joskus vuosia sitten myös päätöksen, että tulen aina kokemaan onnea elämässäni, vaikka elämä kohtelisi minua välillä huonosti. Sen jälkeen onnea on riittänyt paljon enemmän.

Päätöksessä on huikeasti voimaa.
Tee hyviä päätöksiä elämääsi!

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä:
Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

  • Lähettää viestin joka viikko
  • Lähettää viestin vain ja ainoastaan kerran viikossa
  • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
  • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
  • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
  • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla