Milloin olet miettinyt mitä sinä haluat? - Viikkokirje nro 292

Minulta kysyttiin, että mikä on sellainen juttu valmennuksissa, joka on toiminut todella hyvin ja mikä on auttanut monia saamaan aikaan hyviä tuloksia elämässään.

Vaihtoehtoja olisi paljonkin, mutta ensimmäisenä mielessäni oli niinkin yksinkertainen asia kuin se, että pysähdy miettimään sitä, mitä sinä haluat.

Kysymys sinulle: Joko sinä olet pysähtynyt elämässäsi miettimään, mitä sinä haluat? Ja jos olet, niin milloin viimeksi?

Moni valmentaja maailmalla on sanonut, että suurin osa ihmisistä ei ole koskaan miettinyt, mitä todella haluaa elämässään. En uskonut kyseistä lausetta ennen kuin olin tavannut satoja ihmisiä, jotka eivät olleet koskaan miettineet omaa elämäänsä.

Oman elämän miettimisellä en tarkoita sitä, että olet jossakin vaiheessa joutunut valitsemaan opiskelupaikan ja työpaikan. Se on liian monilla ollut ohjautumisprosessi, jossa usein ulkopuoliset ovat ohjanneet tiettyihin valintoihin.

 

Mitä etuja siitä on, että pysähdyt miettimään omaan elämääsi?

- Kun mietit, mitä sinä haluat, niin todennäköisimmin myös joku päivä toteutat haluamaasi elämää (mikä oikeasti on kiva juttu).

- Ihmiset, jotka antavat aikaa itselleen ja omille haluille ja unelmilleen, nauttivat yleensä elämästä enemmän

- Kun mietit, mitä haluat ja myös toteutat niitä asioita, niin voit tuntea sen elämässäsi. Ajattele vaikka jotain, mitä olet joskus halunnut tehdä, esimerkiksi matkustaa johonkin maahan tai ystävien luo, ja sitten olet päässyt toteuttamaan sen. Oman elämän toteuttaminen tuntuu hyvältä.

- Omaa elämäänsä toteuttavat ovat yleensä terveempiä ja voivat paremmin

 

Miten miettiä sitä, mitä sinä haluat?

Vuosien valmentamisen ja oman elämän suuntaamiseen jälkeen olen huomannut tapoja miten tämä kannattaa tehdä ja miten ei. 

Jokainen on yksilö, joten katso, mikä tästä toimii sinulle. 

Prosessi itsessään on yksinkertainen, mutta ei välttämättä helppo. Itseasiassa se on liian yksinkertainen ja siksi monikaan ei tee sitä ollenkaan:

1. Varaa tai ota aikaa itsellesi ja mieti, mitä sinä haluat.

2. Ideoi, mitä sinä haluat.

3. Toteuta sitä, mitä haluat.

 

Tässä jotain, mitä ottaa huomioon:

- Kyse on prosessista, joka jatkuu läpi elämän. "Mieti mitä haluat" ei ole kerran elämässä tehtävä juttu. Itselläni se on jotain, mitä mietin päivittäin tai viikottain ja olen tehnyt sitä siitä asti, kun reiluna parikymppisenä ymmärsin, että en ole koskaan varsinaisesti miettinyt koko elämästä, mitä siitä haluan.

- Hauskuus: Oman elämän miettimisen kuuluisi olla hauska prosessi. Moni yrittää keksiä vastauksia otsa rutussa ja väkisin. Tee siitä hauskaa ja saat erilaisia vastauksia. Mielentilasi vaikuttaa aina siihen, millaisia ajatuksia luot. Hyvässä mielentilassa vastaukset ovat niin paljon parempia.

- Paikka: Etsi hyvä paikka, missä sinun ajatuksesi toimii hyvin. Itse tykkään istua auringossa tai maata sängyssä ja luoda elämääni. Toisille nojatuoli on paras, joillekin taas vilkas kahvila, jossa on paljon muutenkin elämää. Kokeile, mikä toimii sinulle. 

- Ajankohta: Silloin, kun on hyvä hetki. Jos haluat väkisin lähteä luomaan uutta juuri nyt, niin tilasi ei ole välttämättä siihen paras. Ajalla ei sinänsä ole väliä, mutta jos tiedät, että tiettyyn aikaan päivästä sinulla on hyvä fiilis syystä tai toisesta, niin hyödynnä se aika. Itselleni paras on päivällä auringossa, mutta usein myös keskellä yötä, kun on hiljaista ja kaikki muut nukkuvat.

- Kynä ja paperi: Tallenna ajatuksesi. Okei tämä voi olla myös puhelimeen tai tietokoneelle. Itse tykkään kynä&paperi versiosta, koska se toimii missä vain. Kirjoita, piirrä, ideoi! Tyylillä ei ole väliä! Kun kysyt itseltäsi: mitä minä haluan, niin mitä vastauksia mieleesi tulee? Kirjoita siihen liittyviä sanoja tai lauseita tai piirrä kuvia. Ajatuksesi pääsee esiin, kun tuot sen jollakin tavalla konkretiaan mielesi ulkopuolelle.

- Puhu haluamistasi asioista ääneen: Herätät prosessin, joka auttaa sinua selkeyttämään, mitä sinä haluat. Puhua voi itselleen, ystävälle, puolisolle tai vaikka ihan tuntemattomalle. Itse käytän noita kaikkia. Se on ehkä yksi parhaimmista tavoista peilata omia ajatuksiaan ja selvittää, mikä on sitä, mitä oikeasti haluaa. Puhuessa omat ajatukset kuulee kirjaimellisesti paremmin. Lisäksi saat palautetta ulkopuolelta (mistä voi välittää tai olla välittämättä). Muut saattavat kysyä kysymyksiä, mitä et ole vielä miettinyt. Ennen kaikkea prosessi kehittyy. Ajatuksesi ei ole vain ajatus, vaan se on lähtenyt kasvamaan.

Huom! Moni sanoo, että mitä jos juttuni lytätään heti? Puhuminen on prosessin alku, joten tässä vaiheessa vasta tunnustelet, että onko se jotain, mitä sinä haluat. Muiden mielipiteillä ei tulisi olla siihen merkitystä. Toki jotkut asiat koskettavat esimerkiksi koko perhettä ja silloin asiaa tulisikin ideoida yhdessä eikä vain yksin. 

- Mieti koko elämääsi, mutta älä KOKO elämääsi. Yleisin vastaus siihen, kun kysyn joltain, että mitä sinä haluat, on vastaus siitä, mitä hän ajattelee haluavansa tehdä työkseen. Näin yhteiskunta on opettanut meidät miettimään. Työ on toki iso osa elämää, mutta siltikin vain noin kolmas osa arkeasi. Moni on miettinyt ensiksi mitä työtä ja sen jälkeen elämä muotoutuu sen ympärille. Mitä, jos miettisit ensiksi mitä haluat kokonaisuudessaan tehdä elämässäsi ja sen jälkeen miettisit, mikä työ sopisi kokonaisuuteen. Saat todennäköisesti aivan erilaisia vastauksia. Kun tarkoitan koko elämää, en tarkoita sen pituutta. On myös annettu ymmärtää, että minun pitäisi tietää jo nuorena, mitä teen koko loppu elämäni. En tiedä, onko se koskaan ollut totta, mutta ainakaan tämän päivän yhteiskunnassa se ei enää pidä paikkaansa. Suunnittele elämääsi sen pituinen matka eteenpäin, kun sinä haluat: esimerkiksi vuosi - 5 vuotta - 10 vuotta.

 

Mieti, mitä haluat:

- vapaa-ajallasi

- antaa itsellesi elämäsi aikana

- antaa muille elämäsi aikana

- perheesi kanssa

- kodiltasi ja ympäristöltäsi

- niiden ihmisten olevan ketä on ympärilläsi

- työsi merkitsevän sinulle

- työsi olevan sinulle

- taloudellisen tilanteesi olevan (tässä yhteiskunnassa mieti myös missä taloudellisessa tilanteessa haluat olla, kun olet 60-70-80-90-100-110-vuotias. Huomaa, että tämän päivän valintasi vaikuttavat tämän päivän talouteesi ja myös siihen, mikä se on vanhana)

 

Kaksi sääntöä, joita itse käytän miettiessäni, mitä haluan elämääni:

1. Älä koskaan mieti MITEN silloin, kun haluat selvittää MITÄ. Suurin osa niistä, jotka eivät tiedä mitä haluavat, tietävät oikeasti, mutta ovat hylänneet vaihtoehdon, koska ei eivät vielä tiedä miten. Joka kerta, kun olen keksinyt jotain, mitä haluan, niin en ole tiennyt, miten sen toteutan. Aina on kuitenkin löytynyt jokin keino.

2. Sen tulee olla hauskaa tai vähintään mukavaa. Elämäsi muuttuu merkittävästi, kun alat seuraamaan, missä tunnetilassa teet päätöksiä ja mietit vaihtoehtoja päivääsi. Opettele luomaan parempia tunnetiloja ja tekemään valintoja ja päätöksiä hyvissä tunnetiloissa.

 

Paljon asiaa ja ehkä huomasitkin, kuinka innoissani olen tästä aiheesta. 

Moni miettii, mitä haluaa elämässään ja miten keksisi sen, mitä haluaa. Toivon näiden auttavan eteenpäin sinua ja niitä, jotka ovat lähelläsi. 

 

Ilkka Koppelomäki

 

Tilaa viikkokirje tästä:
Yhteystietosi ovat meillä turvassa: Emme myy tai anna niitä eteenpäin ilman lupaasi.

   Lupaamme:

  • Lähettää viestin joka viikko
  • Lähettää viestin vain ja ainoastaan kerran viikossa
  • Kertoa sinulle hyviä vinkkejä ja linkkejä itsesi kehittämiseen
  • Tuoda piristystä ja innostusta elämääsi
  • Palkita sinut tilaajana tarjouksilla ja mahdollisuuksilla ensimmäisenä sekä meidän että muiden valmennuksiin, tapahtumiin tai muihin tuotteisiin
  • Voit keskeyttää tilauksen tai muokata tietojasi milloin vain jokaisesta viestistä löytyvän linkin avulla