Vertailu tyytyväisyyden tappajana - 3 vertailutapaa, joista kannattaa harjoitella pois

Ihmiselle on luontaista vertailla asioita. Vertailu lisää myös tehokkaasti huonommuuden ja vajavaisuuden tunnetta sekä tyytymättömyyttä omaan elämään. Vertaatko sinäkin itseäsi muihin tai omiin aiempiin suorituksiisi..?

Tässä kolme vertailutapaa, joista suosittelen harjoittelemaan pois:

1. ”Naapurilla menee paremmin kuin minulla.”

Naapuri voi tässä tarkoittaa myös ystävää, työkaveria tai puolisoa. Tässä on kaksi puolta: Toisaalta on turhaa verrata kummalla menee paremmin, koska toinen on todennäköisesti aina joissakin asioissa parempi. Sinulla menee hyvin tai on osaamista vain eri asioissa.

Toisaalta tämä liittyy siihen, että ajatellaan, että mitä hän, jolla menee paremmin, ajattelee minusta. Jos todella haluat tietää, mitä naapurisi ajattelee sinusta, kysy häneltä sitä. ”Mitä mieltä sinä olet mieltä meidän talostamme / minun työstäni / minusta?”.

2. ”Minun olisi pitänyt jo onnistua tässä.”

Tuo ajatus kertoo, että vertaat tekemistäsi jonkun muun suoritukseen tai omaan aiempaan onnistumiseesi. Onnistut parhaiten, kun keskityt tämänhetkiseen suoritukseesi, tekemiseesi ja elämääsi.

3. ”En ole yhtä hyvä kuin...”

Tässä yleensä verrataan johonkin toiseen ihmiseen tai siihen, miten on aiemmin onnistunut omassa elämässään. Mieti, mihin vertaaminen olisi sinulle paras vaihtoehto itsesi kannalta.

Vertailu itsessään ei ole huono asia, silloin kun sitä käyttää fiksulla tavalla itsensä kehittämiseen. Fiksu tapa on esimerkiksi se, että katsot, miten joku tekee jonkun asian paremmin kuin sinä ja vertaat, miten sinä voisit oppia häneltä tekemään saman asian paremmin kuin tällä hetkellä. Voit esimerkiksi verrata itseäsi todella onnelliseen ihmiseen ja miettiä, mitä hän tekee eri tavalla kuin sinä. Ei myöskään ole väärin kysyä häneltä vinkkejä ja ohjeita.

Fiksu tapa vertailla on esimerkiksi se, että katsot, miten joku tekee jonkun asian paremmin kuin sinä ja vertaat, miten sinä voisit oppia häneltä tekemään saman asian paremmin kuin tällä hetkellä.


Opi ihmisiltä, jotka ovat ympärilläsi

Sen sijaan, että olisit kateellinen ystäväsi, naapurisi tai jonkun muun henkilön menestyksestä - kysy heiltä miten he tekevät sen!

Mitä tahansa haluatkaan elämässäsi muuttaa tai kehittää, ympärilläsi on ihmisiä, joilta löytyy erilaista osaamista, josta sinäkin voit hyötyä. Kaikkea tietoa ja osaamista ei tarvitse hakea kirjoista tai kursseilta, vaan voit hyödyntää tätä vähän käytettyä mahdollisuutta kysyä ympäriltäsi olevilta osaavilta ihmisiltä.

Kysy miten he tekevät sen

Kiinnitä huomiota sellaisiin ympärilläsi oleviin ihmisiin, jotka ovat hyviä jossakin asiassa ja kysy heiltä, miten he tekevät sen. Erityisesti kannattaa olla utelias heidän ajatuksistaan ja asenteestaan. Jos vaikka näet kaupassa pitkässä jonossa yhden henkilön, joka on täysin rauhallinen siitä huolimatta, että koko muu jono on stressaantunut, kysy häneltä, miten hän osaa olla niin rauhallinen.

Myös heiltä kannattaa kysyä oppia:

 • Työkaveri, joka tulee töihin aina iloisena

 • Pariskunta, joka näyttää nauttivan aina yhdessäolosta

 • Henkilö, jolla on tavallista enemmän energiaa

 • Henkilö, joka suhtautuu ongelmiin erityisen hyvällä asenteella


Keneltä sinä voisit ottaa mallia ja oppia?

Näillä ajatuksilla kaikkea parasta elämääsi!

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

P.S. Tämä teksti on ote kirjoittamastani Saa mitä haluat -kirjasta.

 

Mitä tehdä, kun kaikki ei ole vielä muuttunut haluamallasi tavalla?

Kohtaan usein sitä, että ihmiset kiinnittävät huomiota vain niihin asioihin, jotka eivät ole vielä muuttuneet heidän haluamaansa suuntaan. Tämän haasteen kohtaavat usein ihmiset, jotka ovat taipuvaisia suorituskeskeisyyteen.

Tässä kaksi tärkeää ratkaisua tähän haasteeseen liittyen, riippumatta siitä millainen suorittaja olet. Nämä ovat erityisen hyväksi elämällesi ja auttavat sinua myös lopulta saamaan kaipaamasi muutokset ja onnistumaan tavoitteissasi.

2 asiaa, jotka voit tehdä, kun kaikki asiat eivät vielä ole haluamallasi tavalla

Sen sijaan, että murehdit sitä, että sinulla ei ole vielä kaikkea, suosittelen sinua...

 1. Keskittymään nauttimaan elämästä ja pitämään hauskaa haluamallasi tavalla.
  Se ei aina edistä haluamiasi tavoit- teita, mutta olet myöhemmin kiitollinen siitä, että otit välillä rennommin. Tämä voi tehdä myös yllättävän hyvää monelle ihmissuhteellesi.

 2. Muista aina olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on.
  Harjoittele olemaan kiitollinen niistä onnistumisista, joita olet saanut aikaan.

Harjoittele olemaan kiitollinen

Yksi tie onnellisuuteen on aloittaa ja lopettaa jokainen päivä olemalla kiitollinen siitä, mitä sinulla on ja mitä olet saanut aikaan. Voit olla kiitollinen hyvin yksinkertaisista ja pienistä asioista. Voit myös olla kiitollinen samasta asiasta useampina päivinä. Itse olen joka päivä kiitollinen perheestäni. Tämä kiitollisuuden aihe ei koskaan vanhene. Mistä sinä olet kiitollinen?

Olet todennäköisesti kuullut tämän kiitollisuusajatuksen aikaisemminkin, mutta oletko oikeasti kiitollinen joka päivä? Niin kauan kuin et koe jatkuvasti lisääntyvää kiitollisuutta elämässäsi, ei auta, vaikka tietäisit kuinka monta kiitollisuus-harjoitusta. Kiitollisuus elämässä lisääntyy harjoittelemalla. Suosittelen harjoittelemaan sitä joka ikinen päivä. Se auttaa sinua myös olemaan onnellinen.

Pyrin antamaan sinulle syitä kiitollisuuden harjoittamiseen. Riippumatta siitä meneekö sinulla mielestäsi hyvin vai huonosti, voit olla varma, että jokaisessa päivässä on syitä kiitollisuuteen. Sinun tarvitsee vain huomata ne.

Kiitollisuus auttaa sinua olemaan onnellinen. Kiitollisuus on myös ensimmäinen askel missä tahansa elämänmuutoksessa.

Kun kysyin Suomen johtavalta elämäntapamuutos-ekspertiltä, Tomi Kokolta, mikä on hänen mielestään tärkeintä elämänmuutoksen tekemisessä, hän sanoi hetkeäkään miettimättä: ”Kiitollisuus. Vasta sen jälkeen tulee kaikki muu, kuten syyt muutoksen tekemiseen, ihmiset ympärillä, selkeät tavoitteet ja rakastuminen itse prosessiin.”

Kaikkea parasta elämääsi!

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

P.S. Tämä teksti on ote kirjoittamastani Saa mitä haluat -kirjasta.

 

Kuusi tapaa lisätä jaksamista ja energiaa hetkessä

Haluaisitko oppia miten saat nopeasti lisää energiaa arjessasi? Nämä kuusi tapaa lisäävät jaksamista ja energiaa hetkessä!

Olen vuosien ajan käyttänyt itse näitä tapoja siihen, että saan lisää energiaa.

6 Tapaa energian lisäämiseksi

 1. Hengitä syvemmin,
  niin että kehosi ja aivosi saavat enem- män arvokasta happea.

 2. Juo riittävästi vettä.
  Se, kuinka paljon on riittävästi, riippuu monesta asiasta, kuten siitä miten paljon liikut ja kuinka lämmintä on. Kokeile mikä sopii sinulle. Juo riittävästi, mutta älä liikaa.

 3. Liiku, koska liike luo lisää energiaa.
  Yksi maailman tehokkaimmista tavoista liikkua, on pomppinen. Sata pomppua aamuisin trampoliinilla tai lattialla käynnistää kehon. Kymmenen tai kaksikymmentä pomppua kesken päivän antavat virtaa. 5 x 20 pomppua päivässä ei kuulosta pal- jolta, mutta kymmenessä vuodessa siitä tulee 365 000 ja 30 vuodessa 1 095 000 pomppua. Sata ei ole paljon muuta kuin iässä, mutta miljoona on aina paljon. Olen varma, että miljoonalla pompulla on iso merkitys sen suhteen, pääsetkö sadan vuoden ikään asti ja millaisessa kunnossa.

 4. Hymyile ja tee asioita, jotka saavat sinut iloiseksi.
  Tee jotain, josta nautit todella paljon tai jota haluat erityisesti tehdä. (Huom! Tämä ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsisi aina olla hyvällä mielellä. Jokaisella on lupa kokea huo- noja hetkiä ja päiviä).

 5. Pysähdy ja meditoi,
  kuuntele lempimusiikkiasi tai tee rentoutusharjoitus.

 6. Nuku tunti lisää.
  Nukuitpa nyt miten paljon tahansa, lisää yksi tunti lisää yöuneesi ja katso miten se vaikuttaa. (Tämä vinkki tulee High Performance Academyn perus- taneelta Brendon Burchardilta.)

Valitse näistä tavoista yksi, jota alat harjoittaa arjessasi.

Harjoittele sitä niin kauan, että teet sen jo ihan huomaamatta.

Tsemppiä ja energiaa elämääsi!

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

P.S. Tämä teksti on ote kirjoittamastani Saa mitä haluat -kirjasta.

 

Miten päästä alkuun tavoitteiden toteuttamisessa?

Saa mitä haluat -kaavan yksinkertainen idea on mennä askel askeleelta. Mieti, mikä on ensimmäinen askeleesi kohti tavoitetilaasi. Sitten mieti sen jälkeen, mikä on toinen askeleesi ja sen jälkeen kolmas.

Tämä saattaa kuulostaa sinusta yksinkertaiselta ja saakin kuulostaa. Tämän on tarkoitus olla maailman yksinkertaisin tapa toteuttaa mitä tahansa. Ja tämä myös toimii!

Mistä sitten kannattaa aloittaa? Tässä muutamia ehdotuksia:

1. Aloita siitä, mistä sinun on helppo aloittaa.

Kuten sanoin alku on yleensä kaikista raskain. Mitä vaikeammasta tilanteesta lähdet liikkeelle, sitä enemmän suosittelen sinua aloittamaan tarpeeksi helposta askeleesta.

Mitkä olisivat helppoja askeleita? Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Jos tavoitteesi on voida paremmin, voit alkaa hengittää rauhallisemmin. Sen aloittaminen ei maksa mitään ja voit aloittaa sen heti.

 • Jos tavoitteesi on tienata lisää, askeleesi voi olla se, että kysyt pomoltasi, mitä voisit tehdä enemmän tai paremmin, jotta saisit lisää palkkaa.

 • Jos tavoitteesi yrittäjänä on nostaa yrityksen tulosta, ota itsellesi paperilappu, johon kirjoitat, millainen toiminta tuottaa yrityksellesi eniten.

 • Jos tavoitteesi on olla energinen ja jaksaa hyvin, mene tänä iltana tuntia aikaisemmin nukkumaan.

 • Jos tavoitteesi on saada parisuhteesi kukoistamaan, kysy puolisoltasi, mikä puolisollesi on tärkeää ja ota se huomioon. Jos kysyminen tuntuu vaikealta, voit myös aloittaa katsomalla häntä enemmän silmiin.

2. Aloita jostakin, minkä ymmärrät.

Voi olla, että valitsemasi tavoitteen saavuttamiseen liittyy paljon asioita, joista sinä et vielä tiedä mitään. Olen kuitenkin varma, että tiedät jonkin tavan, jolla voit edistää tavoitettasi. Siitä on hyvä aloittaa.

Jos tavoitteenasi on esimerkiksi huippukunto, et välttämättä tiedä vielä, mitkä olisivat sinulle parhaita tapoja treenata, mutta ymmärrät, että jos kävelet päivän aikana enemmän, se kohentaa kuntoasi.

Jos tavoitteesi on hyvinvoiva parisuhde, voi olla vaikea tietää, miten parantaa sitä ja mitä kaikkea sinun tulisi tehdä sen eteen, varsinkin jos nykyinen tilanteenne on huono. Silloin voit aloittaa siitä, minkä tiedät toimineen aiemmin, esimerkiksi järjestää enemmän yhteistä aikaa merkitsemällä koti-iltoja kalenteriin.

Jos olet saanut itsesi todella vaikeaan elämäntilanteeseen ja tavoitteesi on päästä sinulle hyvään tilanteeseen, ala vahvistaa sitä, minkä osaat parhaiten. Jos esimerkiksi olet joutunut taloudellisesti pahaan tilanteeseen, keskity siihen, mitä sinä osaat. Se voi olla nykyisen tilanteen kartoittaminen, kulujen pienentäminen, lisätulojen miettiminen tai avun pyytäminen.

3. Aloita siitä, mitä sinä haluat tehdä tai mikä kiinnostaa sinua eniten.

Näin yleensä pääsee hyvin vauhtiin. Moni aloittaa vaikeasta asiasta tai jostain mitä ei ymmärrä ja kokee sen jälkeen, että ei tästä tule mitään. Saa mitä haluat -kirjaa kirjoittaessani en tiennyt aina, mitä tehdä seuraavaksi. Silloin yleensä valitsin sen tavan edistää kirjaa, joka tuntui sillä hetkellä kaikista kiinnostavimmalta, tai sen mitä halusin eniten tehdä. Luulin, että kirjan kirjoittaminen on vain kirjoittamista, mutta siihen sisältyikin aika paljon kaikkea muutakin, ja siksi pystyin aina edistämään kirjaa jollakin tavalla eteenpäin.

Tärkeintä on, että teet jotakin, joka tuntuu sillä hetkellä askeleelta eteenpäin. Aina et tiedä etukäteen miten paljon se johtaa sinua eteenpäin, mutta se ei haittaa.

Tsemppiä aloittamiseen!

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

 

Miten päätös tehdään?

Jokainen meistä on tehnyt elämässään päätöksiä. Uskon, että jokainen on tehnyt myös niin sanottuja leikkipäätöksiä. Keksin tämän sanan, kun moni asiakkaani teki päätöksen, mutta ei elänyt päätöksen mukaan. Tällöin on mielestäni kyse leikkipäätöksestä. Kun ihminen tekee aidon päätöksen, se näkyy aina toiminnassa. Jos päätät jotain, toimit päätöksen mukaan. Mitä vahvempi päätös, sitä vahvempi toiminta.

Todellista päätöstä ei tehdä vain kerran

On kuitenkin tärkeää, että ymmärrät, että todellista päätöstä ei koskaan tehdä vain kerran. Se, kuinka usein päätös tulee tehdä tai kuinka usein se tulee uusia, riippuu asiasta ja päätöksen voimakkuudesta. Kerron Saa mitä haluat -kirjassani esimerkin Tom Lassilasta, joka päätti joka päivä olla onnellinen. Kuinka usein hänen tulee uusia päätöksensä onnellisuudesta? Sanoisin näin: Niin kauan kuin hän aikoo olla joka päivä onnellinen. Hänen tulee siis uusia päätöksensä ja pitää siitä kiinni joka päivä.

Pelkkä päätös ei riitä

Se, että yhtenä päivänä tehdään päätös ja sitten kuukauden päästä ihmetellään, kun mitään ei tapahtunutkaan, on mielen harhaa siitä, että pelkkä päätös riittäisi ilman toimintaa. Yleensä tämä johtaa siihen, että kokee itsensä jollakin tavalla huonoksi tai saamattomaksi ihmiseksi, joka ei osaa pitää päätöksiä. Jos sinulle on käynyt tai käy niin, älä turhaan murehdi. Jokainen meistä tekee päätöksiä, joista ei pysty toteuttamaan täydellisesti.

On mielen harhaa siitä, että pelkkä päätös riittäisi ilman toimintaa.

Teetkö päätöksen oikealla hetkellä?

Jos sinä et pysty pysymään päätöksessäsi, se voi johtua siitä, että teit päätöksen hetkellä, jolloin sitä ei kuulunut tehdä. Kun ymmärrät, että päätös tarvitsee uusia riittävän monta kertaa, on turhaa kokea huonommuutta siitä, ettei ole pysynyt päätöksessä ensimmäisellä yrityksellä.

Jokainen päätös vaatii harjoittelua ja päätöksen mukaan eläminen vaatii tottumista. Joskus se sujuu helpommin, joskus se on vaikeampaa. Täytyy myös ymmärtää, että jokainen muutos ja päätös vie energiaa. Jos teet liian monta muutosta tai päätöstä kerralla, sinulla ei välttämättä riitä energiaa kaikkien ylläpitämiseen ja siksi osa niistä tippuu matkasta. Suosittelenkin aina tekemään vain yhden päätöksen tai muutoksen kerrallaan ja harjoittelemaan sen mukaan elämistä.

Esimerkki arjestani

Olen monta kertaa päättänyt, että alan mennä aikaisin nukkumaan. Välillä onnistun pysymään päätöksessä pitkään, mutta välillä unohdan tehdä päätöksen, ja silloin valvon todella myöhään. Olen kuitenkin huomannut, että joka ilta, kun muistan tehdä päätöksen mennä aikaisin nukkumaan, ja vielä kerron itselleni, mihin aikaan menen nukkumaan, niin tapahtuu.

Toisille aikaisin nukkumaan meneminen on jotain, mitä he ovat tehneet aina. Silloin päätöksen tekemiseen ei tarvitse käyttää lisäenergiaa. Minä taas olen harjoitellut menemään myöhään nukkumaan. Siksi minun tarvitsee opetella täysin uusi tapa tehdä joka päivä päätös mennä aikaisin nukkumaan. Minä en todellakaan mene aikaisin nukkumaan, jollen päätä sitä joka päivä erikseen. En ehkä tule koskaan täysin haluamaan aikaista nukkumaan menoa. Jos siis haluan mennä loppuelämäni ajan aikaisin nukkumaan, se vaatii ehkä, että joka päivä päätän erikseen tekeväni niin. Voi toki olla, että muutaman vuoden kuluttua olen onnistunut niin hyvin, että en enää edes muista, että tykkäsin joskus valvoa myöhään.

Jos haluat elää onnellisen elämän, sinun tarvitsee päättää joka päivä uudestaan, että teet niin. Kun nousin Afrikan korkeimman vuoren, Kilimanjaron huipulle, jouduin viimeisellä etapilla yhdeksän tunnin ajan päättämään tuhansia kertoja, että aion nousta ylös. Välillä joka askeleella. Päätin aina uudestaan ja toimin päätöksen mukaan.

Minkä päätöksen sinä aiot tehdä päivittäin?

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

 

Mitä tehdä, jos innostus loppuu alkuinnostuksen jälkeen?

On tärkeää ymmärtää, että innostus on tunne ja se tulee ajatuksistasi. Moni innostuu itsensä kehittämisen valmennuksista, videoista tai kirjoista, koska niistä saa innostavia ajatuksia. Kun ajattelet innostavia ajatuksia, olet myös innostunut. Sinä itse synnytät innostuksen. Jos siis innostus loppuu, se johtuu ajatuksista, jotka luovat jotain muuta kuin innostusta.

3 suurinta innostuksen tuhoajaa

 1. Teet arkisia asioita arkisesti.
  Arjesta ja mistä tahansa askareesta voi tehdä innostavan, kyse on omasta asenteestasi. Kaikesta ei tarvitse olla innostunut, mutta sekin on mahdollista.

 2. Pidät haluamaasi asiaa mahdottomana.
  Tämä ajatus laskee innostuksen hetkessä. Jokainen ihminen ajattelee näin joskus, joten siitä ei tarvitse yllättyä, eikä sitä tarvitse pelätä. Innostus palaa, kun huomaat meneväsi eteenpäin ja keskityt kuvittelemaan haluamasi asiat sinulle mahdollisina.

 3. Joku sinulle tärkeä ihminen lyttää suunnitelmasi tai tekemisesi.
  Hyvin todennäköisesti et voi myöskään välttyä tältä. Et voi säädellä sitä, mitä joku sanoo sinulle, eivätkä muiden sanomiset ole itsessään edes todellinen ongelma.

Varsinainen ongelma on se, mitä ajattelet siitä, mitä joku sanoo sinulle. Älä ota lannistavaa ajatusta niin vakavasti ja soita ihmisille, joiden tiedät tukevan sinua, kun haluat palauttaa innostuksesi.

Innostuksen palauttaminen pähkinänkuoressa

Palauta mieleesi, mitä sinä haluat ja lähde suunnittelemaan sitä. Kerää ympärillesi ihmisiä, jotka ovat innostuneita siitä, mitä sinä haluat luoda. Nämä ovat yksinkertaiset keinot innostuksen lisäämiseen. Tärkeimpänä, älä odota, että innostus tulee vain jostain, vaan luo se.

 

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

 

Harjoittele tämän valitsemista elämässäsi!

Harva on harjoitellut nauttimaan elämästä enemmän. Moni on harjoitellut kurjuutta, mutta ei nauttimista. Mielesi pystyy ihan mihin vain, kunhan vain kokeilet. Haluan innostaa sinua harjoittelemaan sellaisia tunteita, joita haluat kokea enemmän elämässäsi.

Päätä mitä tunnetta haluat kokea

Elämä on ennen kaikkea tunnetta. Elämäsi muuttuu hetkessä enemmän omannäköiseksi, kun mietit, mitä tunteita haluat kokea, ja keskityt enemmän niiden tuntemiseen. Saatat epäillä, onnistuuko se niin helposti. Onnistuu! Ei ehkä ensimmäisellä yrityksellä täydellisesti, mutta harjoittelemalla kyllä. Se tarkoittaa myös sitä, että sinun ei tarvitse muuttaa elämässäsi kaikkea nauttiaksesi siitä.

Elämäsi muuttuu hetkessä enemmän omannäköiseksi, kun mietit, mitä tunteita haluat kokea, ja keskityt enemmän niiden tuntemiseen.

Kun opit keskittymään haluamiesi tunteiden kokemiseen, elämästäsi tulee merkittävästi helpompaa. Miksi? Silloin otat vastuun omista tunteistasi, eivätkä ne ole riippuvaisia puolisostasi, työstäsi, unelmastasi tai minkään tavoitteen toteutumisesta.

Elämä on jatkuvaa harjoittelua

Voit ajatella kertomaani harjoitteluna. Etsi ja löydä itsellesi pieniä vinkkejä siitä, miten voit tehdä asioita omassa elämässäsi toisella tavalla. Tavoilla, jotka auttavat sinua saamaan elämässäsi enemmän sitä, mitä haluat ja elämään omannäköistäsi elämää.

Oma elämäni muuttui pikkuhiljaa, kun harjoittelin aluksi näkemään enemmän mahdollisuuksia, joita en ollut ennen nähnyt. Sen jälkeen harjoittelin valitsemaan työtehtäviä, jotka kiinnostivat kaikista eniten. Harjoittelin hengittämään syvemmin, jotta voisin olla energisempi. Harjoittelin kehittämään itseäni kaikilla elämäni alueilla. Harjoittelin valitsemaan ympärilleni inspiroivia ihmisiä. Harjoittelin tekemään pieniä muutoksia, joilla on isompi merkitys. Kaikki lähti yhden asian harjoittelusta, joka aloitti elämänkokoisen muutoksen.

Omannäköisesi elämä alkaa harjoittelusta.

Harjoittele valitsemaan elämääsi enemmän sitä, mitä sinä haluat.

 

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

 

Kaksi tärkeää asiaa muutoksesta

Elämässäni on tapahtunut todella isoja muutoksia viime aikoina. Tässä kaksi tärkeää asiaa muutoksesta, jotka haluan jakaa sinulle nyt.

1. Muutoksesta on aina mahdollisuus oppia todella paljon

Minusta ihmiset pelkäävät muutosta aivan turhaan.

Muutos on jotain, mikä pystyy tuomaan aina jotain parempaa, riippumatta siitä lähteekö muutos itsestä tai ulkopuolelta.

Tosin se tuo parempaa vain, jos itse pyrit katsomaan siihen parempaan suuntaan.

Muutos voi aina myös viedä huonompaan suuntaan, jos muutokseen ei halua vaikuttaa itse ja ohjata sitä tietoisesti eteenpäin.

Mitä isompi muutos on, uskon, että sitä enemmän siitä pystyy oppimaan. Oppiminen ei tapahdu automaattisesti, vaan se tulee pysähtyä kokemaan.

Jokainen muutos on siis lahja, joka voi opettaa sinulle merkittävästi.

Siitä on hyötyä koko loppu elämäsi ajan.

2. Muutos vaatii aina aikaa ja energiaa

Toinen merkittävä asia muutoksesta, minkä haluan jakaa sinulle jo nyt, on se, että mikä tahansa muutos vaatii aina aikaa ja energiaa.

Tuo on niin tärkeä lause, että toivoisin sinun lukevan sen useampaan kertaan.

Suurin osa ihmisistä yrittää tehdä muutoksia, ilman että käyttäisi siihen tarpeeksi omaa aikaa ja energiaa.

Vaikka jokin muutos tapahtuisi hetkessä ja tuntuisi, että se on nyt tehty ja tapahtunut, on tärkeää ymmärtää, että itse muutoksen prosessointi tarvitsee kuitenkin lisää aikaa ja energiaa.

Yksi osa sitä on kaikkien tunteiden käsittely, mikä ei välttämättä tapahdu hetkessä ja mistä ei tiedä kuinka kauan se kestää.

Monessa muutoksessa unohdetaan siis tunteet ja yritetään siirtyä tuntematta eteenpäin.

Uskon, että tuo voi aiheuttaa monia ongelmia tulevaisuudessa. On aina parempi tuntea se mikä tuntuu juuri nyt. Joskus sille ei ole aikaa tai mahdollisuutta juuri nyt. Silloin sille kannattaa järjestää mahdollisuus mahdollisimman pian.

Tärkeä osa omaa muutosprosessiani on ollut antaa tilaa kaikille tunteilleni.

Tulen kertomaan muutoksestani lisää tulevassa kirjeessä.

Muutokseeni liittyen...

Aloitimme eilen jälleen kerran Saa mitä haluat -verkkokurssin.

Siihen kuuluu kuusi LIVE-puhelua kanssani. Noissa puheluissa tulen jakamaan paljon siitä, mitä olen oppinut tässä matkan aikana ja miten olen hyödyntänyt kurssilla opettamaani Saa mitä haluat -prosessia siihen, että olen selvinnyt jälleen kerran eteenpäin ja päässyt nopeasti unelmatilanteeseen.

Onko sinulla jokin muutos, minkä sinä haluat toteutuvan elämässäsi?

Onko sinulla tavoitteita, joita sinä haluat toteuttaa, mutta ne ovat aivan liian vaiheessa?

Pääset mukaan vielä tämän viikon ajan ja tehdään muutosmatka yhdessä!.

 

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

 

- Viikkokirje #503 -

 

Saa mitä haluat -verkkokurssin ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 9.6.  Ilmoittaudu mukaan nyt ››

Saa mitä haluat -verkkokurssin ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 9.6. Ilmoittaudu mukaan nyt ››


4 ajatusta koulunsa päättäneelle

Kirjoitin tämän sinulle, joka olet juuri päässyt yläasteelta, valmistuit ylioppilaaksi tai ensimmäiseen ammattiisi ammattikoulusta. Vaikka et kuuluisi tähän ryhmään, suosittelen silti lukemaan.

Kirjoitan siksi, että on joitain asioita, jotka haluan sinun tietävän juuri tässä vaiheessa, kun olet astumassa uuteen elämään.

Olen koonnut tähän neljä ajatusta tai vinkkiä elämään, jotka olisin itse toivonut saavani silloin kuin pääsin koulusta. Nämä eivät ole tähtitiedettä, eikä välttämättä jotain mitä et jo tietäisi. Niiden voima tulee kuitenkin vasta siitä, että et vain tiedä niitä, vaan elät niiden mukaan. Jotta se onnistuu, niitä tulee kerrata ja harjoitella ottamaan ne osaksi elämää.

Olen nyt 38-vuotias ja muutin pois kotoa 15-vuotiaana kun siirryin yläasteelta lukioon. Viimeisen reilu kymmenen vuoden ajan olen vienyt eteenpäin ajatuksia itsensä kehittämisestä yritykseni Uskalla Innostua -tiimin välityksellä ja viime syksystä alkaen myös esikoisteokseni avulla: Saa mitä haluat - opas omannäköisen elämän toteuttamiseen. Itsensä kehittämisellä tarkoitan sellaisia asioita ja oppimista, jotka auttavat sinua kasvamaan sellaiseksi ihmiseksi, joka sinä haluat olla tai toteuttamaan haluamiasi asioita.

Oma työni ja ammattini ei löydy niistä kirjoista, joista minun piti valita tulevaisuuden uraani. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, myös sellaisia mistä sinulle ei ole kerrottu ja niitä kaikkia ei ole vielä edes keksitty. Voit valita jotain, mikä ei ole tavallinen vaihtoehto, tai luoda haluamasi vaihtoehdon. Muista se, kun valitset omia polkujasi.

Toivon, että näistä neljästä ajatuksesta on iloa sinun matkasi varrella ja että nämä auttavat sinua toteuttamaan omannäköistäsi elämää. Toivon kaikkea parasta elämääsi!

Innostavin terveisin,

 

Uskalla Innostua -tiimin perustaja, itsensä johtamisen valmentaja, Saa mitä haluat -kirjan kirjoittaja

 

1. Seuraa aina intohimoasi

Tulet kohtaamaan matkallasi järjettömän määrän tilanteita, joissa joudut päättämään, mihin suuntaan jatkat matkaasi.

Muilla on aina mielipide noissa tilanteissa. Muiden sanomiset ovat yleensä järjellistä johdatusta. Joissakin tilanteissa onkin hyvä kuunnella järjen ääntä. Kun kyse on sinun elämäsi isoista (tai pienistä) päätöksistä, kuuntele sydäntäsi ja sitä minne sinä haluat. Ystäväni Brian Maynen sanoin, seuraa sitä mikä saa sydämesi laulamaan.

Elämä tulee aina olemaan valintoja. Jokainen valinta johtaa aina uuteen tilanteeseen. Kun uskallat tehdä uusia valintoja ja seurata tunnettasi, pääset kokemaan ja tekemään elämässäsi sinulle tärkeitä asioita.

Muiden ei tarvitse hyväksyä valintaasi. Vain sinun tulee olla täysin sinut valintasi kanssa. Jos et itse tykkää vaihtoehdosta, valitse jotain muuta. Muut tulevat hyväksymään valintasi myöhemmin, tai sitten eivät. Silti, vain sinä elät todellisuudessa valintasi kanssa ja siksi seuraa intohimoasi.
 

2. Toteuta myös mahdottomalta tuntuvat asiat

Vaikka jokin tuntuu mahdottomalta, se ei tarkoita sitä, etteikö se olisi mahdollista.
Kyse on vain tunteesta, joka tulee ajatuksestasi. Ajatus synnyttää aina tunteen. On täysin luonnollista kokea uudesta tuntemattomasta asiasta, että se ei ole mahdollista.


Mahdoton asia tuntuu mahdottomalta lähinnä siksi, että…

 • et tiedä, mitä sinun tulee tehdä, jotta se on mahdollista. Heti kun aloitat suunnittelemaan toteuttamista, huomaat sen tulevan enemmän mahdolliseksi.

 • tiedät jo, mitä kaikkea sinun tulee tehdä ja et usko, että niiden asioiden tekeminen on sinulle mahdollista tai se on vähintäänkin vaikeaa. Kun hyväksyt, että sinun ei tarvitse tehdä niitä asioita yksin ja että sinun ei tarvitse onnistua ensimmäisellä kerralla, annat tilaa sille, että voit nähdä onnistuvasi.

Mieti aina ensin mitä sinä haluat ja vasta sen jälkeen, miten se toteutetaan. Moni unelma on jäänyt toteuttamatta, koska ihmiset ovat siirtyneet miettimään liian nopeasti sitä, miten jokin toteutetaan ja pitäneet sitä vaikeana tai mahdottomana. Mieti rauhassa, mitä haluat ja lisää siihen innostusta ja tunnetta. Se onnistuu sillä, että fiilistelet sitä millaista elämäsi on sitten, kun olet toteuttanut haluamasi asian.

Kun mieleeni tulee mahdottomia juttuja, puhun niistä ystävieni kanssa. Niiden tiettyjen, joiden tiedän innostuvan ideoistani. Samalla kun puhun ideoistani, ne heräävät paremmin henkiin ja muuttuvat konkreettisemmaksi. Toisin kuin sinulle on ehkä opetettu: Puhu unelmistasi ja haluamistasi asioista. Kerro niistä muille myös siksi että sitä kautta löydät aina ihmisiä, jotka haluavat auttaa sinua. Jos olet hiljaa, kukaan ei tiedä siitä, mitä sinä todella haluat ja ei siksi voi tarjota apuaan.

Mieti mitä sinä haluat eniten ja toteuta se. Mitä enemmän toteutat mahdottomia asioita, sitä enemmän saat uskoa itseesi ja tuleviin asioihin. Muista, että sinun ei edes tarvitse uskoa aluksi onnistumiseesi, se voi tulla vasta myöhemmin, joskus vasta aivan viime metreillä. Ja joskus vasta sen jälkeen kun olet jo onnistunut.
 

3. Älä ikinä lopeta oppimista

uskallainnostua.fi - säilytä halu oppimiseen.png

Uskon, että yksi suuri innostuksen avain elämään on oppiminen. Se kokemus, kun huomaa osaavansa jotain, mitä ei ole aikaisemmin osannut.

Sanaristikoita tekevät mummot ja papat pitävät innostustaan yllä. Lapset ovat innoissaan, kun saavat tietää tai oppia jotain uutta.

Oma maailmani avautui uudella tavalla, kun tajusin, että opiskelua voi tehdä joka päivä kaikkialla, eikä vain koulussa.

Maailma ja kaikki sen mahdollisuudet avautuvat, kun olet valmis oppimaan mitä vain. Sinun ei tarvitse osata mitään etukäteen. Riittää, että olet valmis oppimaan. Silloin sinun tulee olla valmis myös pettymään ja epäonnistumaan. Silloin voit myös oppia ja tulla mestariksi ihan missä tahansa asiassa.

Opiskelu voi olla väliaikaista, mutta oppiminen ikuista. Harjoitus tekee todellisen mestarin.
Mieti, mikä sinua kiinnostaa ja etsi siihen liittyvä kirja, applikaatio tai YouTube-video. Etsi sen jälkeen ihmisiä, jotka ovat tehneet kyseistä asiaa jo pitkään, pyydä heidät syömään tai kahville ja kysy heiltä heidän parhaat vinkkinsä.


4. Arvosta aina sitä mitä sinulla on

Mikään ei tunnu miltään, jos et opi arvostamaan sitä. Sinulla on jo nyt paljon. Joku voisi sanoa, että sinulla on jo nyt kaikki. Se mikään eri merkitse mitään, jos et anna sille arvostusta.

Jotta voit todella arvostaa elämääsi, aloita itsestäsi. Arvosta sitä kuka sinä olet, mistä sinä tulet, millainen olet, mitä teet ja miltä näytät. Arvosta jokaista puolta itsessäsi, jokaista ”virhettäsi”, sitä kaikkea mitä teet, sekä jokaista onnistumista ja epäonnistumista . En oleta että tämä tapahtuisi hetkessä, vaan harjoittele antamaan arvostus itsellesi.

Kun annat itsellesi arvostusta, myös muut voivat antaa sitä sinulle ja ennen kaikkea pystyt vastaanottamaan sen.

Toiseksi arvosta sitä kaikkea mitä sinulla on ja mitä maailmalla on tarjottavana: Ihmisiä, ympäristöä, kotia, vanhempia, luontoa, ihan kaikkea.

Arvostus on kiitollisuutta kunnioituksella.

Mitä paremmin kohtelet itseäsi, sitä enemmän voit tarjota maailmalle ja sitä enemmän maailma tulee tarjoamaan sinulle.

 

Saat tukea näihin kaikkiin neljään asiaan seuraamalla meitä joko viikkokirjeen välityksellä tai sosiaalisessa mediassa.

Kerro kommenttisi ja jaa tämä sellaisille, jotka tarvitsevat luottamusta itseensä ja omien valintojen tekemiseen.

Jos haluat tulostaa tämän jollekin luettavaksi, käytä alla olevaa nappia.

Tee näin puoli tuntia päivässä!

Reilu 13 vuotta sitten sain vinkin.

Se kuului näin: kehitä itseäsi puoli tuntia päivässä.

Näiden vuosien aikana olen pitänyt tuosta välillä kiinni kirjaimellisesti ja välillä ottanut löysemmin.

Varsinkin alussa huomasin heti isot positiiviset vaikutukset elämääni itseni kehittämisellä. Erityisesti se, että aloin kokemaan enemmän elämässäni tyytyväisyyttä, mahdollisuuksia ja hallinnan tunnetta siitä, että voin ihan oikeasti vaikuttaa elämääni.

Kun en ole syystä tai toisesta kehittänyt itseäni (sellaisiakin kausia on mahtunut useita joistakin päivistä kuukauteen), sen vaikutus on tuntunut heti: Niinä aikoina on tuntunut, että monet asiat ovat heitelleet minua elämässäni enemmän ja elämä ei ole tuntunut ihan juuri niin hyvältä.

Aina kun olen kehittänyt itseäni päivittäin jollakin näistä tavoista, olen kokenut jotain hyviä asioita tapahtuvan elämässäni:

 • Lukenut kirjaa

 • Kuunnellut äänikirjaa

 • Kuunnellut podcastia tai webinaaria

 • Katsonut inspiroivia tai kehittäviä YouTube-videoita

 • Suunnitellut omaa elämääni

 • Meditoinut

 • Tehnyt mielikuvaharjoituksen tulevaisuuteeni tai itseeni liittyen

 • Keskittynyt luomaan päivästä parhaan mahdollisen kokemuksen

 • Jutellut itsensä kehittämisestä tai oman elämän eteenpäin viemisestä jonkun toisen kanssa

 • Osallistunut valmennukseen tai luennolle

 • Käynyt verkkokurssia

Olennaista on ollut se, että mitään näistä en ole valinnut sattumalta, vaan olen valinnut aina sen tavan ja sen aiheen, joka on tuntunut tärkeällä kussakin hetkessä. 

Mitä positiivista sitten on tapahtunut?

Yksinkertaisuudessaan aina niinä päivinä, kun olen kehittänyt itseäni yllä olevilla tavoilla, elämä on tuntunut paremmalta ja olen kokenut enemmän varmuutta sekä itsestäni että siitä, että elämäni on hallinnassani, vaikka kaikki ei olisikaan ollut hyvin.

Isoin positiivinen vaikutus ei ole kuitenkaan se, mitä olen kokenut noissa yksittäisissä päivissä, vaan se, mitä olen saanut jatkuvasta itseni kehittämisestä: Parin vuoden jälkeen aloin kokemaan, että mitä tahansa elämässä tapahtuukin, tiedän, että tulen selviämään. Tämä on todella voimakas tunne minulla ja yksi kantava voima joka ikinen päivä.

Uskon, että yksi merkittävä syy, miksi itsensä kehittämisellä on voimakas vaikutus, tulee siitä, että ihmisellä on luonnostaan voimakas tarve kehittyä ja kasvaa. Kun ihminen kehittää itseään, mieli saa kokea voimakkaammin sen, että on menossa eteenpäin. Mieli tykkää siitä ja se lisää positiivista kokemusta elämästä.

Miten sinä kehität itseäsi päivittäin?

Kesä on minusta lähes paras aika kehittää itseään (kuten mikä tahansa vuoden aika). Kesäsin me suomalaiset voimme olla ulkona ja lukea tai kuunnella verkkokurssia/podcastia/äänikirjaa ihan missä vaan ja se tuntuu paljon paremmalta kuin talvella pakkasessa. Ainakin minulla.

Haluankin haastaa sinut kehittämään itseäsi tänä kesänä joka päivä puoli tuntia päivässä.

Jos sinulla on Saa mitä haluat -kirja, suosittelen lukemaan sen useaan kertaan kesän aikana - se tulee auttamaan luomaan koko loppu elämästäsi enemmän oman näköisen.

Jos sinulla ei ole vielä Saa mitä haluat - kirjaa, kannattaa tilata se nyt itselle ja myös lahjaksi valmistuville nuorille (saat nyt mukaan myös 25€ lahjakortin Saa mitä haluat -verkkokurssille)!

Kirjoitan pian erillisen kirjeen, jonka voit tulostaa valmistuvalle nuorelle kirjan mukaan. Se tulee löytymään blogistamme ensi viikolla. Voit tulostaa sen myös jonkin muun lahjan mukaan.

Lisäksi haluan kutsua sinut mukaan nyt kolmatta kertaa järjestettävälle Saa mitä haluat -verkkokurssille. Se auttaa sinua viemään käytäntöön sen, mistä puhun Saa mitä haluat -kirjassa.

Jos sinulla on jo verkkokurssi, suosittelen käymään sen uudestaan tämän kesän aikana.

Jos sinulla ei ole vielä tätä kurssia, tule mukaan nyt kesäkuun alussa alkavaan ryhmään.

Ja ei hätää, vaikka et pystyisikään osallistumaan siihen kunnolla kesäkuussa. Kaikki materiaalit jäävät käyttöösi koko loppu elämäksesi. Kannustan sinua kuitenkin käymään sen vähintään kerran tämän kesän aikana.

Paras tarjous verkkokurssista on voimassa vain nyt parin päivän ajan. Katso se tästä

Verkkokurssilla olen myös livenä mukanasi kerran viikossa - Odotan innolla yhteistä aikaa ja sitä, että voimme viedä yhdessä omaa elämääsi eteenpäin!

Otatko haasteen vastaan ja viet tänä kesänä omaa elämääsi eteenpäin puoli tuntia päivässä?

 

Innostavin terveisin,

Ilkka Koppelomäki

 

- Viikkokirje #501 -

 

Osta itsellesi tai lahjaksi! Tarjous voimassa 27.5. saakka.

Osta itsellesi tai lahjaksi! Tarjous voimassa 27.5. saakka.