Suvi

Mikä kaikki on sinulle mahdollista?

Viime viikon NLP-kurssilla käsiteltiin mm. uskomuksia. Uskomukset ovat sellainen asia, että kun niihin alkaa tietoisesti kiinnittää huomiota, niitä tuntuu pulpahtelevan esiin joka käänteessä. Niitä kuulee toisten puheessa ja huomaa omassa puheessaan sekä niissä asioissa joita puhelee mielessään. Miksi niihin kannattaa sitten kiinnittää huomiota? Siitä syystä, että uskomuksemme ohjaavat käyttäytymistämme ja sitä kautta elämämme olosuhteita. Jos en usko jonkin olevan mahdollista, tuskin lähden edes tavoittelemaan sitä. Kaikkea ei tietysti tarvitsekaan tavoitella, mutta entäpä sellaiset asiat joita todella haluat, jotka innostavat ja tekisivät elämästäsi sellaisen, että nouset joka aamu sängystä täynnä intoa ja odotusta tulevan päivän suhteen? Pidin syksyllä kurssin, jolla käsittelimme mm. uskomuksia ja sitä kuinka voimme kohdella itseämme paremmin. Yksi kurssilaisista uskoi omien sanojensa mukaan, ettei kukaan ota edellisestä työpaikasta vakavan sairauden vuoksi irtisanottua ihmistä töihin. Muutama päivä sitten sain iloisen viestin kyseiseltä henkilöltä. Hän kertoi menneensä työhaastatteluun uudella asenteella varustettuna ja saaneensa melkein heti sen jälkeen kutsun työsopimuksen tekemiseen. Hän kirjoittikin, ”Oma rajoittava uskomukseni sai ISOT ruksit ylleen!”. Tuntui hyvältä kuulla hänen onnistumisestaan.

Mietipä mikä olisi jotain sellaista mitä haluat, mutta et vielä usko sen olevan mahdollista. Kun pohdit syitä sille, mikä sinua on estänyt tavoittelemasta tuota asiaa, löydät jonkin uskomuksen. Saattaa olla, että ajattelet mielessäsi esimerkiksi tähän tapaan: ”Haluaisin tehdä näin, mutta…” Mikä on tuo ”mutta”? Kun löydät sellaisen rajoittavan uskomuksen, voit päästää siitä irti kysymällä itseltäsi mikä on tuon uskomuksen vapauttava, positiivinen vastakohta. Jos uskot esimerkiksi, että olet liian vanha tekemään jotakin, niin positiivinen vastakohta voi olla esim. se, että koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä sitä mitä haluaa. Jos tietäisit, että tuo positiivinen uskomus on totta, mitä tekisit saadaksesi sen mitä haluat? Tähän vastaamalla saat listan askeleista, joita voit ottaa päästäksesi eteenpäin.

Meillä ihmisillä on kyky oppia asioita silmänräpäyksessä. Elämää rajoittaneet uskomukset ovat yksi sellainen asia, jotka voivat muuttua nopeammin kuin ehdit sanoa ”n, y, t, NYT!” Jos olet oppinut uskomaan rajoituksiin, voit yhtä hyvin oppia uskomaan mahdollisuuksiisi.

Innostavin terveisin

Suvi Uskalla Innostua -tiimi

Uskoa ja toivoa uuteen vuoteen

Happy New Year!Toivon, että joulunne sujui lämpöisissä tunnelmissa ulkona paukkuneista pakkasista huolimatta. Meillä on nautittu pulkkamäen riemuista lasten kanssa. En muistanutkaan miten hauskaa on kiivetä ison mäen laelle ja laskea alas niin että vatsanpohjassa tuntuu. Suosittelen lämpimästi - myös lapsettomille. :) Jouluamme varjosti kuitenkin huoli tulevaisuudesta; mieheni sai nimittäin joululahjaksi ilmoituksen pitkästä lomautuksesta. Täytyy myöntää, että kaikista mielenhallintataidoistani huolimatta itku pääsi moneen otteeseen joulun pyhien aikana. Kun pelko toimeentulosta on oikein kouraissut, muistelen kuitenkin itseäni viisaampien sanoja ja keskitän ajatukseni siihen mitä haluan tapahtuvan. Napoleon Hillin, Louise L. Hayn, Marianne Williamsonin ja Sonia Choquetten kirjat lukuisten muiden ohella muistuttavat siitä, että kaikki kyllä järjestyy. Uskonkin, että kun uskot, niin näet ja kun näet tilaisuuden - toimi! Pelkkä toiveajattelu ei vie perille. Parhaat asiat ovat tapahtuneet kun olen toiminut intuitiooni luottaen analysoimatta asioita puhki.

Kuluneen vuoden aikana uskoni on ollut koetuksella moneen otteeseen kun olen ottanut askeleita uudella uralla. Olen kuitenkin jatkanut etenemistä siihen suuntaan mikä tuntuu hyvältä ja kerta toisensa jälkeen olen saanut mitä ihmeellisinten yhteensattumien kautta todisteita siitä, että olen oikealla polulla. ”Eteenpäin!” sanoi se kuuluisa mummokin lumessa.  Yksin ei onneksi tarvitse kulkea, kiitos rakkaitten ystävien ja omaisten. Joku viisas on myös sanonut, että ero menestyjien ja epäonnistuneiden välillä on se, että menestyjät jatkoivat eteenpäin vastoinkäymisistä huolimatta.  Päätän siis, että tämä ei ole takaisku, vaan mahdollisuus johonkin entistä parempaan.

Toivon teille kaikille uskoa, toivoa, luottamusta, rakkautta ja kaikkea hyvää uuteen vuoteen. Tulkoon siitä mahtava vuosi täynnä hienoja kokemuksia ja toteutuneita toiveita! Luvatkaa itsellenne oikein hyviä asioita joita voitte lähteä tavoittelemaan ilolla.

Innostavin terveisin

Suvi Uskalla Innostua -tiimi

Opettelemalla yhä onnellisemmaksi

Ilkka jo kirjoittelikin hyvinvoinnista ja jatkan samalla teemalla. Tapamme ajatella ja käyttäytyä vaikuttaa mitä suurimmassa määrin onnellisuuteemme ja onneksemme näitä tapoja voidaan aina muuttaa. Jotkut tutkijat ovat löytäneet todisteita jopa siitä, että kun opettelet onnellisemmaksi, myös geeniperimäsi muuttuu suotuisammaksi. Olosuhteet eivät siis määrittele onnellisuuttamme, vaan omalla asenteellamme on ratkaiseva merkitys. Jokainen meistä voi opetella onnellisuutta lisääviä tapoja. Tarkasteltaessa onnellisuutta kehon näkökulmasta, on olemassa tietty onnellisuuden fysiologia. Tietynlaiset ruoat ja elämäntavat lisäävät onnellisuutta. Tärkeitä ovat mm. aminohapot, d-vitamiini ja Omega-rasvahapot. Ne vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin kuten serotoniini, dopamiini ja oksitosiini, jotka ovat ns. mielihyvähormoneita. Onnellisuustutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että jos haluat lisätä onnellisuuttasi, jätä sokeri ja kofeiini pois ruokavaliostasi ja vähennä hiilihydraattien saantia. Tiesitkö, että makeanhimo voi olla merkki alhaisesta serotoniinitasosta?

Myös mieltänsä voi harjoittaa niin, että onnellisuus lisääntyy. Meillä on valta päättää millaisia asioita ajattelemme ja millaisia tunteita ajatuksemme synnyttävät. Se vaatii tarkkaavaisuutta ja harjoittelua, mutta jonkin ajan kuluttua huomaat ajattelevasi myönteisemmin ja voivasi paremmin. Jos haluat todella oppia oman pääkoppasi herraksi, suosittelen tutustumaan NLP:hen.

Onnellisuuttaan voi lisätä myös pitämällä sydämensä avoimena; opettelemalla rakastamaan enemmän, tuntemaan kiitollisuutta, antamaan anteeksi ja toivomaan toisille hyvää. Kannattaa hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka innostavat sinua. Huomioi millaisia ovat ne ihmiset, joiden kanssa vietät aikasi. Sanotaan, että meistä tulee niiden viiden ihmisen kaltainen, joiden kanssa vietämme eniten aikaa. Onko näiden ihmisten vallitseva tunnetila sellainen, jossa myös sinä haluat olla? Tunteet nimittäin tarttuvat, ellet vielä ole oppinut ylläpitämään oma hyvää oloasi ympärilläsi olevista ihmisistä huolimatta.

Loppuun vielä harjoitus, jolla opetat aivoillesi uusia onnellisuutta lisääviä tapoja:

Kiinnitä päivän aikana huomiota kaikkiin myönteisiin asioihin, joita sinulle tapahtuu; kohteliaisuudet, onnekkaat sattumat, mukavat yllätykset, hyvin sujuneet työtehtävät, ja niin edelleen. Aina kun huomaat positiivisen asian, pidä se mielessäsi 20 sekuntia; se saa ajatuksen jäämään mieleesi ja alkaa luoda uusia polkuja aivoihisi, lisäten onnellisuuttasi.

Innostavin terveisin

Suvi

Uskalla Innostua -tiimi

Kiltteys kunniaan

Nyt se on tieteellisestikin todistettu: ystävällisyydellä pääsee pidemmälle kuin kyynärpäätaktiikalla. Viimeisimmässä Scientific American Mind -lehdessä kerrotaan  tutkimustuloksista, joiden mukaan tunteet kuten välittäminen, leikkimielisyys ja arvostus on sisäänrakennettu aivoihimme, kehoomme, geeneihimme ja sosiaalisiin tapoihimme. Ystävällisyys, anteliaisuus ja epäitsekkyys ovat elintärkeitä ominaisuuksia eloonjäämisen ja kitkattomasti toimivien ryhmien kannalta. Onnellisuuden tutkimuksesta on syntynyt aivan oma tieteenalansa, jonka tulokset antavat toivoa sille, että voisimme palata materialistisesta kulttuurista takaisin sosiaalisten nautintojen, kuten toisista välittämisen, leikin ja ilon pariin. Nykypäivänä lääkäreitä jo koulutetaan olemaan enemmän läsnä ja kuuntelemaan potilaitaan, opettajat panostavat empatian ja toisten kunnioittamisen taitojen opettamiseen, vankiloissa meditoidaan ja liikkeenjohdossa opiskellaan tunneälyn käyttämistä - kunnioitusta ja luottamuksen rakentamista - ja sitä että yrityksen menestys tarkoittaa muutakin kuin taloudellista tulosta. Itse uskon siihen, että vallalla ollut kiireen ja tuloksen takomisen kulttuuri on tulossa tiensä päähän. Ei siten, että materialistisissa nautinnoissa olisi jotain väärää - päinvastoin - elämän on tarkoitus olla yltäkylläistä, mutta runsauteen kuuluu niin monia muitakin asioita, joita monet meistä ovat laiminlyöneet, kuten henkinen ja fyysinen hyvinvointi, läheisyys, jakaminen, ilo, vapaus... Voit aloittaa oman yltäkylläisyytesi lisäämisen vaikkapa ihastelemalla luonnon kauneutta, miettimällä kaikkia niitä asioita, jotka elämässäsi ovat hyvin ja kantamalla kortesi kekoon jonkin itsellesi tärkeän asian puolesta. Tiesitkö, että aina kun valitset myötätuntoisen suhtautumistavan toista ihmistä kohtaan, lisäät omaa hyvinvointiasi, sillä käytät sellaista osaa aivoistasi, joka lisää onnentunnetta ja vahvistaa immuunipuolustusta? Mitä pientä sinä voit tehdä tänään ilahduttaaksesi lähimmäistäsi? Kun sinä päätät keskittyä hyvään, et vaikuta myönteisesti vain omaan elämääsi, vaan lukuisten ympärilläsi olevien ihmisten elämään.

Innostavin terveisin Suvi

Uskalla Innostua -tiimi

Palaako pinna?

Tänä aamuna tarkkailin kiinnostuneena sitä, kuinka eräs läheiseni hermostui asiasta, joka tapahtui viikko sitten. Asia oli jo ratkennut ja edelleen hän koki ärtymyksen tunteita tapahtuneen johdosta. Mietin minkä ihmeen takia hermostutamme itsemme yhä uudelleen jonkin menneisyydessä tapahtuneen asian vuoksi?

Olen työskennellyt paljon omien automaattisten reaktioideni ja negatiivisten tunnetilojen muuttamiseksi sellaisiksi, että ne eivät enää hankaloittaisi elämääni. Viime viikon NLP Master –kurssilla ohjelmoin itselleni ketjutetun ankkurin, jonka avulla pääsen siirtymään ärsyyntymisen tunteesta huvittuneisuuteen. Kahden uhmaikäisen vanhempana ankkuri onkin ollut käytössä jo moneen otteeseen. Olen ollut riemastunut sen toimivuudesta ja siitä vapauden tunteesta, jonka saan siitä, että voin itse kontrolloida tunnetilojani.

Yksi NLP:n perusolettamuksista on, että useimmiten on arvokkaampaa muuttaa kokemustamme todellisuudesta kuin todellisuutemme sisältöä. Kun kokemuksesi todellisuudesta muuttuu, muuttuu usein myös todellisuutesi. Kun esimerkiksi opettelet suhtautumaan positiivisemmin ihmiseen, josta et pidä, vuorovaikutuksenne muuttuu paremmaksi ja tuosta ihmisestä voi alkaa nousta esille miellyttäviäkin piirteitä. Sillä, että opit pysymään tyynenä, on valtava vaikutus elämänlaatuusi: ihmissuhteesi muuttuvat paremmiksi, koet enemmän onnellisuuden tunteita ja kehosi ja mielesi voivat paremmin pysyessään rennompina.

Voit myös kokeilla tunnetilan muuttamista kehoasi käyttäen. Mieti millaisessa asennossa olet silloin kun keskustelet hyvän ystäväsi kanssa. Ota tuo asento ja tunnustele mitä tunteita se herättää. Seuraavan kerran kun tapaat ihmisen, joka jollain tavalla saa olosi epämukavaksi, ota tietoisesti tuo sama asento kuin ystäväsi kanssa keskustellessasi. Kehosi viestittää nyt toisenlaista viestiä ja voit yllättyä siitä, kuinka vuorovaikutus helpottuu. Kannattaa kokeilla!

Innostavin terveisin ja hyvää juhannusta toivottaen

Suvi Uskalla Innostua -tiimi

Työelämän uudet teesit

Kävin hiljattain ajatuksia herättävän keskustelun bisneksen luonteesta erään mukavan ja fiksun yrittäjän kanssa. Tuon juttutuokion herättämät ajatukset voisi kiteyttää seuraavasti:

 • Liike-elämässä jokainen tavoittelee vain omaa etuaan.
 • Kaikkien motiiveja kannattaa epäillä kunnes toisin todistetaan.
 • Suorituskykyä ja rahaa ei voi koskaan olla liikaa.

Tunteeton ja väsymätön robotti varmasti pärjää hyvin tällaisessa kulttuurissa, mutta lienee tarpeetonta kysyä, miten käy meille  ihmisille. Uskon, että täysin toisenlaisilla periaatteilla saadaan paljon parempaa tulosta aikaiseksi. Olisi jo korkea aika nousta muutama askel ylöspäin evoluution portailla ja soveltaa tiettyjä universaaleja periaatteita myös liike-elämässä:

 • Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat. Jaa muille tietoasi ja osaamistasi ja anna enemmän kuin kanssaihmisesi osaavat odottaa.
 • Yhteistyöllä saavutetaan enemmän kuin kilpailulla. Kaikille riittää hyvää jaettavaksi.
 • Menestys syntyy siitä, että tekee sitä mistä nauttii ja luopuu voittamisen pakkomielteestä.

Kumpi tuntuu mukavammalta toimintatavalta? Itse haluan uskoa siihen, että lopulta kaikenlainen epäeettisyys ja epäinhimillisyys tulee yrityksille niin kalliiksi sairaspoissaolojen, työuupumuksen, huonon motivaation ja muiden stressin aiheuttamien ongelmien takia, että toimintatapoja on pakko muuttaa. Vielä hienompaa, jos niitä muutetaan ihan vain hyvinvoinnin tähden.

Innostavin terveisin

Suvi :)

Uskalla Innostua -tiimi

Siivoa kotisi – siivoat elämääsi

Jos katsot ympärillesi kotonasi, mitä näet? Onko kotisi kaunis ja viihtyisä? Ovatko tavarat järjestyksessä omilla paikoillaan? Vai vallitseeko kotonasi kaaos? Ruokapöydältä ei löydy tyhjää tilaa mihin laskea kahvikuppinsa aamulla ja kaapeissa on ties mitä sellaista tavaraa, mitä et ole tarvinnut vuosiin ja joiden olemassaoloa tuskin edes muistat.

Sanotaan, että kaikki minkä näemme ulkopuolellamme, on heijastusta sisäisestä maailmastamme. Jos kotisi, autosi ja työpöytäsi ovat täynnä rojua, ajatuksesikaan tuskin ovat erinomaisessa järjestyksessä. Jos haluat elämääsi jotain uutta, mutta jokainen kotisi soppi on ahdettu tupaten täyteen, uudelle ei ole tilaa. Tämä pätee sekä materiaalisiin, että henkisiin asioihin. Jos ajattelet samoja vanhoja asioita päivästä toiseen, luot samat vanhat olosuhteet itsellesi. Jos pidät kiinni vanhoista ikävistä tunteista, estät uusien onnellisempien asioiden virtaamisen elämääsi.

Näin keväisin moni tekee suursiivouksen. Tai sitten iskee joko auto- tai asuntokuume – tai molemmat. Aivan kuten luontokin, heräämme talvihorroksesta uudistamaan elämäämme jollain, vaikka ihan pienellä tavalla. Myös elämänmuutoksiin liittyy monesti voimakas halu raivata ja uudistaa. Vaatekaapin sisältö saa kyytiä ja nurkissa pyörivät käyttämättömät tavarat viedään kierrätykseen. Saattaa olla, että koko koti menee vaihtoon ja samalla hiukset saavat uuden tyylin kampaajan käsissä. Kaikki tämä edesauttaa uusien asioiden tulemista elämäämme.

Seuraavan kerran kun siivoat, pysähdypä miettimään, mitä sinä haluat. Mistä vanhasta voisit luopua tehdäksesi tilaa tuolle asialle? Kun sitten ryhdyt raivaamaan kotiasi, pidä mielessäsi ajatus, että teet nyt tilaa tuon uuden asian vastaanottamiseksi. Kun teet muutoksia, saat aina jotain tilalle. Sinun tehtäväsi on varmistaa, että tuo jokin on jotakin parempaa.

Innostavia siivoushetkiä!

Suvi

Uskalla Innostua -tiimi

Kuinka paljasjalkainen afrikkalainen poika nousi köyhyydestä vapauteen

Varustettuna viiden päivän ruokatarpeilla, pienellä kirveellä ja huovalla Legson Kayira aloitti elämänsä matkan. Hänen aikomuksenaan oli kävellä lähes 5000 kilometrin matka kotikylästään Kairoon matkustaakseen laivalla Amerikkaan opiskelemaan. Vuosi oli 1958 ja Legson oli iältään 16 – 17 –vuotias; hänen lukutaidottomat vanhempansa eivät olleet varmoja hänen iästään.

Legdson halusi olla kuten sankarinsa Abraham Lincoln, joka oli noussut köyhyydestä Amerikan presidentiksi ja taistellut vapauttaakseen orjat. Tai kuten Booker T. Washington, entinen orja, jonka työ uudistajana ja opettajana oli antanut toivoa ja itsekunnioitusta koko mustalle väestölle. Kuten nämä roolimallit, Legson halusi palvella, tehdä jotain parantaakseen maailmaa. Toteuttaakseen tavoitteensa, hän tarvitsi kunnollisen koulutuksen ja sen hän aikoi hankkia Amerikassa. Se, että hänellä ei ollut lainkaan rahaa tai edes tietoa siitä mihin kouluun hän oli menossa ja hyväksyttäisiinkö hänet opiskelijaksi, ei lannistanut Legsonia. Hän sulki mielestään kaiken muun ja keskittyi toivomaansa lopputulokseen.

Ei hän aina ollut ollut näin määrätietoinen. Nuorena poikana hän oli usein käyttänyt köyhyyttään tekosyynä sille, ettei voinut saavuttaa haluamaansa. ”Mitä kaltaiseni köyhä poika voi tehdä?”, Legson ajatteli itsekseen. Opiskelua pidettiin yleisesti ajanhukkana pienessä afrikkalaisessa Karongon kylässä. Saatuaan käsiinsä lähetyssaarnaajien tuomia kirjoja, Legson luki Abraham Lincolnista ja Booker T. Washingtonista. Heidän tarinansa innostivat häntä haaveilemaan jostain suuremmasta ja Legson ymmärsi, että koulutus olisi hänen ensimmäinen askeleensa. Näin syntyi ajatus kävelymatkasta halki itäisen Afrikan.

Viiden päivän matkanteon jälkeen Legson oli päässyt vain 40 kilometrin päähän kotoaan. Ruoka oli lopussa ja vesi vähissä. Perille pääseminen vaikutti mahdottomalta, mutta takaisin kääntyminen tarkoittaisi luovuttamista ja paluuta köyhyyteen. Legson lupasi itselleen, ettei pysähdy ennen kuin on päässyt Amerikkaan, vaikka henki menisi.

Useimmiten Legson nukkui taivasalla ja söi mitä sattui löytämään. Hän laihtui ja heikkeni ja lopulta sairastui vakavasti. Ilman tuntemattomien ystävällisten ihmisten apua, Legson olisi menehtynyt. Uupuneena ja toivonsa menettäneenä Legson harkitsi kotiin palaamista. Hän päätti kuitenkin turvautua kahteen mukanaan kantamaansa kirjaan ja luettuaan jälleen esikuviensa menestyksestä, Legsonin usko ja toivo palasivat ja hän päätti jatkaa matkaansa.

Tammikuussa vuonna 1960, viisitoista kuukautta matkaan lähdön jälkeen Legson oli edennyt 1600 kilometriä Ugandan pääkaupunkiin Kampalaan. Hänen kehonsa oli vahvistunut ja hän oli oppinut selviytymään mitä erilaisemmista tilanteista. Legson jäi Kampalaan puoleksi vuodeksi tekemään mitä töitä sattui saamaan. Jokaisen vapaan hetkensä hän vietti kirjastossa lukien kyltymättömästi. Siellä hän sai käsiinsä kirjan, jossa esiteltiin amerikkalaisia yliopistoja. Yksi näistä vaikutti muita kutsuvammalta ja välittömästi hän kirjoitti kyseisen yliopiston dekaanille kertoen tilanteestaan ja tiedustellen mahdollisuutta stipendiin. Mount Vernonissa sijaitsevan Skagit Valley Collegen dekaani oli niin vaikuttunut Legsonin päättäväisyydestä, että hän lupasi tälle opiskelupaikan, stipendin ja työn, josta saatavilla tuloilla Legson voisi maksaa asumiskulunsa.

Matkalla tuli vielä eteen useita vaikeuksia. Legson tarvitsi passin ja viisumin ja saadakseen passin, hänen tuli todistaa syntymäaikansa, jota kukaan ei tiennyt. Vielä pahempaa, hänen täytyi ostaa menopaluulippu Amerikkaan saadakseen viisumin. Legson kääntyi lapsuudestaan tuttujen lähetyssaarnaajien puoleen, jotka saivat järjestettyä passin suhteillaan. Pelkällä passilla ei kuitenkaan pääsisi Amerikkaan ja Legsonilta puuttuivat matkalippuun tarvittavat rahat.

Lannistumatta Legson jatkoi matkaansa Kairoon uskoen, että jollain keinoin hän saisi tarvitsemansa rahat. Hän uskoi niin lujasti onnistumiseensa, että käytti viimeiset rahansa kenkiin, ettei hänen tarvitsisi kulkea uuden koulunsa käytävillä paljain jaloin. Kuukausia kului ja kertomus hänen rohkeasta matkastaan levisi. Siihen mennessä kun Legson pääsi perille Kairoon, oppilaat hänen tulevassa opinahjossaan olivat kuulleet hänen ponnisteluistaan ja keränneet tarvittavat matkarahat. Legson otti vastaan 650 dollaria onnellisena ja kiitollisena vaikkakin uupuneena.

Joulukuussa 1960, yli kaksi vuotta matkansa aloittamisen jälkeen, Legson astui sisään yliopiston ovista. Valmistumisen jälkeen hän jatkoi akateemista uraansa ja sai professorin viran arvostetussa Cambridgen yliopistossa Englannissa. Kuten esikuvansa, Legson nousi vaatimattomien olosuhteittensa yläpuolelle ja loi oman kohtalonsa.

legson-lainaus1

Millaisen kohtalon sinä haluat luoda?

Innostavin terveisin

Suvi

Uskalla Innostua -tiimi

Ajattele itsesi tyytyväiseksi

Luin tarinan mummosta, joka asui yksin pienessä punaisessa mökissä. Eräänä talvisena aamuna hän lähti hakemaan liiteristä lisää polttopuita lämmittääkseen taloansa. Piha oli jäässä ja puolessa välissä matkaa mummo liukastui ja katkaisi jalkansa. Hän kiitti Jumalaa ajatellen ”Onneksi minulta katkesi jalka eikä käsi, minä kun niin nautin kutomisesta." Entä jos mummolta olisi katkennut käsi? Olisiko hän surkutellut kohtaloaan siinä tapauksessa? Tarina kertoo, että mummo olisi tuntenut kiitollisuutta siitä, että häneltä katkesi käsi eikä jalka. Hän kun niin nautti siitä, että saattoi kävellä naapuriin jutustelemaan kahvikupposen äärelle. Tarinan mummo on todellinen ihminen, jolla on hieno kyky ajatella myönteisesti. Tarina ei kerro onko se myötäsyntyinen ominaisuus vai onko hän opetellut ajattelemaan myönteisesti.

Myönteistä ajattelutapaa voi opetella. Jos olet oppinut ajattelemaan kielteisesti, voit myös oppia ajattelemaan myönteisesti. Kukaan meistä ei synny negatiivisena. Oletko koskaan nähnyt kävelemään opettelevaa lasta, joka toteaisi kaaduttuaan tuhannennen kerran, että ”Helkkari, ei tästä mitään tule, taidan kontata loppuikäni.”? Ensimmäinen askel on opetella huomaamaan negatiivinen ajatusten kulku. Kiinnitä huomiota siihen miten puhelet itsekseni päivän mittaan, millaisista asioista keskustelet toisten kanssa, mitä sanoja käytät ja mihin kiinnität huomiosi. Voit myös kokeilla, miltä tuntuu olla yhden päivän ajan mahdollisimman kielteinen aivan tarkoituksella. Se voi synnyttää uusia näkökulmia ja käynnistää myönteisen muutoksen. Kun huomaat ajattelevasi jotain sellaista, joka ei edistä hyvinvointiasi, pysähdy ja yritä löytää tuolle ajatukselle jokin korvaava, myönteisempi ajatus. Vähitellen opetat itsesi ajattelemaan uudella tavalla. Muista olla kärsivällinen. Sanotaan, että uuden tavan omaksuminen vaatii päivittäistä harjoittelua noin kuukauden ajan. Tai sitten voit hyödyntää NLP:tä ja tehdä muutoksen välittömästi. ;)

Mitä hyötyä positiivisesta ajattelusta sitten on? Olet paremmalla tuulella, stressi vähenee, immuunipuolustuksesi paranee, vuorovaikutuksesi toisten kanssa muuttuu myönteisemmäksi ja kun asenteesi muuttuu, muuttuvat myös kokemuksesi. Ainakin tätä kaikkea voit odottaa saavasi palkkioksi. Riskit ovat pienet – voit ainoastaan tulla tyytyväisemmäksi.

Pari positiivista linkkiä päivän piristykseksi:

Jack Canfield: Positive thinking for self esteem

http://www.youtube.com/watch?v=j7hBoa75YRs

http://www.positiivarit.fi/

Innostavin terveisin,

Suvi Uskalla Innostua -tiimi

Oletko oman elämäsi ohjaksissa?

Arjen rumban keskellä harvemmin tulee mietittyä mihin on menossa. Kun sinulla on hetki aikaa itsellesi, on hyvä välillä pohtia sitä, ajelehditko elämän merellä tuulten vietävänä vai oletko itse ohjaksissa? Kenen tavoitteita oikeastaan toteutat – omiasi vai jonkun muun? Annatko kenties velvoitteiden ohjata elämääsi vai onko sinulla vapautta valita mihin käytät aikaasi ja tarmoasi?

Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, sillä se antaa tunteen siitä, että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämääsi. Innostava päämäärä auttaa jaksamaan läpi harmaidenkin päivien. Pienten askelten ottaminen kohti tavoitetta pitää yllä positiivista mielialaa ja välitavoitteiden saavuttaminen antaa onnistumisen tunteita matkan varrella. Seuraavat ovat hyvän tavoitteen ominaisuuksia:

 • tavoite on sinun omasi ja tiedät miksi haluat sitä
 • tavoite on sopusoinnussa arvomaailmasi kanssa
 • tavoite on sellainen, että kuljet kohti jotakin toivottua, et poispäin ei-toivotusta
 • tavoitteen tavoitteleminen on mukavaa
 • uskot että tavoite on saavutettavissa

Miten sitten tavoitteita lähdetään tavoittelemaan? Seuraavassa ohjeita tavoitteen saavuttamiseksi.

 1. Aseta tavoite
 2. Tee itsellesi selväksi, miksi haluat sitä mitä haluat. Mitä hyvää se tuo elämääsi?
 3. Laadi askeleet tavoitteeseesi ja aseta välitavoitteita.
 4. Mieti mitä sellaista sinulla on jo nyt, joka auttaa sinua pääsemään tavoitteeseesi. (taitoja, välineitä, kontakteja, muita resursseja) Entä mitä tarvitset? (koulutusta, rahoitusta, kontakteja, jne.)
 5. Mihin mennessä haluat päästä tavoitteeseesi? Jos tietyn päivämäärän asettaminen tuntuu ahdistavalta, luovu siitä ja nauti matkanteosta.
 6. Kerro muille tavoitteestasi, hanki kannustajia. Saat lisää motivaatiota ja resursseja käyttöösi.
 7. Mieti realistisesti, mitä vastoinkäymisiä voit kohdata matkallasi. Miten voit päästä niistä yli ja mikä auttaa sinua jatkamaan vastoinkäymisistä huolimatta?
 8. Luo mielessäsi selkeä kuva tavoitteesta. Voit visualisoida, koostaa aarrekartan, tiivistää tavoitteesi yhteen sanaan tai lauseeseen ja tehdä siitä lappuja tai kortteja joita sijoitat sellaisiin paikkoihin, joissa ne muistuttavat sinua toistuvasti tavoitteestasi.
 9. Mieti miltä sinusta tuntuu kun olet saavuttanut tavoitteesi. Jos jokin musiikkikappale herättää sinussa noita tunteita, käytä sitä vahvistamaan tuota tunnetta ja muistuttamaan itseäsi tavoitteen saavuttamisen ihanuudesta.
 10. Tarkastele suunnitelmaasi säännöllisesti ja päivitä sitä edistyessäsi ja askelten selkiytyessä.
 11. Tarkkaile merkkejä ja yhteensattumia. Mitä ne voisivat tarkoittaa tavoitteesi kannalta ja tulisiko sinun edetä jollain tavalla?
 12. Ryhdy toimeen. Kun saat yllättävän tilaisuuden tai intuitiosi viestittää sinulle rohkaisten toimintaan, ota askel eteenpäin. Asiat johtavat toiseen ja pieneltäkin tuntuva askel voi olla juuri se, joka avaa ovia oikeaan suuntaan.
 13. Nauti matkanteosta!

Innostavin terveisin,

Suvi Uskalla Innostua -tiimi